Logo

Στη Βουλή η δικογραφία για τα F16



 
 

f16-10-8-2011Στη Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία για την προμήθεια των συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS II των F-16, τα οποία είχαν παραγγελθεί επί θητείας του κ. Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η παραγγελία για τα συστήματα αυτοπροστασίας ASPIS II έγινε το Μάρτιο του 2000 έναντι δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την αμερικανική εταιρεία Rytheon.

Πρόκειται για το σύστημα, που ειδοποιεί τον πιλότο του μαχητικού για οποιαδήποτε απειλή στρέφεται εναντίον του και τον ενεργοποιεί για την αντιμετώπισή της.

Το εν λόγω σύστημα έγινε από την πρώτη στιγμή αντιληπτό ότι είναι ακατάλληλο για τα F16 και δεν εγκαταστάθηκε ποτέ στα μαχητικά.

Ωστόσο, το 2005, η κυβέρνηση Καραμανλή, προχώρησε σε νέα παραγγελία, προκειμένου να εγκαταστήσει το σύστημα σε 30 νέα F16 που αγοράστηκαν εκείνη την εποχή.

Στα 30 νεοαποκτηθέντα μαχητικά, το σύστημα έχει μεν εγκατασταθεί, αλλά δεν λειτουργεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές.

Η έρευνα της υπόθεσης είχε ξεκινήσει με αφορμή δημοσιεύματα και τηλεγραφήματα που διέρρευσαν από τον ιστότοπο Wikileaks, που έφερε στη δημοσιότητα συνομιλίες μεταξύ του ΥΕΘΑ Ευάγγελου Βενιζέλου (2009) και του τότε πρέσβη των ΗΠΑ Ντέιβιντ Σπέκχαρτν.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Σπέκχαρντ, ο Ε. Βενιζέλος είχε παραπονεθεί για το πρόβλημα και είχε ζητήσει την βοήθειά του για να επιλυθεί, ενώ εξέφραζε την ανησυχία του, ότι εξαιτίας της κατάστασης, είναι πιθανό η Ελλάδα να προτιμήσει τα ευρωπαϊκά Eurofighter έναντι των F16.

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος αντιμετωπίζει κατηγορία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες -ξέπλυμα βρώμικου χρήματος- για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων. 

Tο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου πρότεινε να δικαστεί από την τακτική Δικαιοσύνη, για το αδίκημα αυτό, ενώ αντίθετα, για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, αποφάνθηκε ότι έχει παραγραφεί.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-8-2011 από directNEWS.gr



Τελευταίες Ειδήσεις