Logo

''Αυλαία'' για τον ηθοποιό Λυκούργο Καλλέργη



 
 

kalergis_27-8-2011Ο ηθοποιός Λυκούργος Καλλέργης, που νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στην εντατική του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», "έφυγε", το Σάββατο το πρωί, στα 97 του χρόνια.

Ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα. Ενσάρκωσε επί 60 χρόνια περισσότερους από 500 ρόλους στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στο ραδιόφωνο.

Επίσης, ασχοληθηκε με τη σκηνοθεσία, δίδαξε σε νέους ηθοποιούς σε δραματικές σχολές, μετέφρασε θεατρικά έργα.

Δραστηριοποιήθηκε στο συνδικαλισμό και μπήκε στην ενεργό πολιτική, καθώς εκλέχθηκε βουλευτής με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το 1977.

Ο Λυκούργος Καλλέργης γεννήθηκε το 1914 στο Χουμέρι Μυλοποτάμου Κρήτης. Κατάγεται από οικογένεια με πολιτική παράδοση. Μάλιστα, πατέρας του ήταν ο δημοσιογράφος, πρωτοπόρος σοσιαλιστής ηγέτης και οργανωτής της πρώτης εργατικής πρωτομαγιάς στην Ελλάδα, Σταύρος Καλλέργης.

Σπούδασε θέατρο στη δραματική σχολή της Λαϊκής Σκηνής του Καρόλου Κουν, όπου έκανε και την πρώτη του εμφάνιση, το 1934, με το ρόλο του Πανάρετου στην Ερωφίλη του Χορτάτση.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρωταγωνιστής του Θεάτρου Τέχνης, (1942-1950) και έλαβε μέρος σε μεγάλη σειρά έργων, ερμηνεύοντας ρόλους σε θεατρικά έργα του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου.

Ήταν πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου, και διετέλεσε καθηγητής της Δραματικής Σχολής.

Σημαντική ήταν και η πορεία του στον ελληνικό κινηματογράφο που ξεκίνησε το 1949 με τον «Κόκκινο βράχο» του Γρηγόρη Γρηγορίου και τελείωσε το 2001 με τον «Αλέξανδρο και Αϊσέ» του Δημήτρη Κολλάτου.

Επιτυχημένο ήταν και το πέρασμά του από την τηλεόραση, καθώς μετείχε στις τηλεοπτικές διασκευές των έργων του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» (1975) και «Οι Πανθέοι» του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη (1977), παραγωγές που έγραψαν ιστορία στα τηλεοπτικά χρονικά.

Διετέλεσε γενικός γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για μια δεκαετία από το 1956 και για μικρό διάστημα πρόεδρος. Επίσης, υπήρξε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος καθώς και Αντιπρόεδρος του Ταμείου Συντάξεως Ηθοποιών.

Τιμήθηκε με το Βραβείο Πιραντέλλο και Βεάκη και αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πρώτη του γυναίκα ήταν η ηθοποιός Μαρία Φωκά, με την οποία απέκτησε μία κόρη και δεύτερη σύζυγός του ήταν η, επίσης, ηθοποιός Τζένη Κολλάρου από την οποία απέκτησε ένα γιο.

Η κηδεία του θα τελεστεί την Τρίτη στις 5 το απόγευμα, δημοσία δαπάνη, από το Α' Νεκροταφείο Αθήνας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-8-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις