Logo

Alpha - Eurobank: Συγχώνευση με... γεύση Κατάρ



 
 

alpha_eurobank_28-8-2011Στη δημιουργία ενός νέου τραπεζικού κολοσσού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη οδεύουν, σύμφωνα με πληροφορίες, Alpha Bank και Eurobank.

Το τραπεζικό... "προξενιό" - συγχώνευση των δύο τραπεζών, σύμφωνα με την τραπεζική και επιχειρηματική ορολογία - θα επιτευχθεί με τη συμμετοχή funds  από το Κατάρ.

Ακόμα δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις για τη συγχώνευση, ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για "πυρετώδεις" διαβουλεύσεις, που βρίσκονται κυριολεκτικά μια... ανάσα πριν την τελική συμφωνία.

Πρόεδρος του νέου σχήματος θα είναι ο Γιάννης Κωστόπουλος και όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, επίσημες ανακοινώσεις για το "γάμο" Alpha Bank και Eurobank θα γίνουν σε συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα στις 14:000.

Όπως τόνιζαν παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς η συγχώνευση, που πραγματοποιείται υπό την πίεση της ανάγκης για ρευστότητα και κεφάλαια, θα δημιουργήσει ένα νέο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που θα είναι το μεγαλύτερο στη νοτιοανατολική Ευρώπη και 25ο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ειδικότερα, η νέα τράπεζα θα έχει ενεργητικό που θα φθάνει τα 150 δισ. ευρώ, συνολικές καταθέσεις 80 δισ. ευρώ, δίκτυο που θα ξεπερνά τα 2.000 καταστήματα και πελατειακή βάση άνω των 8 εκατ. πελατών.

Εδώ, θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι μια τέτοια συμφωνία συμβαδίζει με το πνεύμα της τρόικας, η οποία στην τελευταία αξιολόγησή της έθετε το θέμα με σαφήνεια: στην Ελληνική τραπεζική αγορά θα πρέπει να γίνουν ή αυξήσεις κεφαλαίου ή συγχωνεύσεις.

Παράγοντες της τραπεζικής και της χρηματιστηριακής αγοράς εκτιμούσαν, πως το καλοκαίρι αυτό θα ήταν καλοκαίρι συγχωνεύσεων, επικαλούμενοι τις συνθήκες έντονης πίεσης για ρευστότητα και κεφάλαια, η οποία δεν αφήνει περιθώρια στους τραπεζίτες να αναζητήσουν άλλες εναλλακτικές.

Προς την ίδια κατεύθυνση ωθούσε η τρόικα και μάλιστα, στην τελευταία αξιολόγησή της έθεσε μετ' επιτάσεως το δίλημμα ή αυξήσεις κεφαλαίου ή συγχωνεύσεις.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ και η κυβέρνηση είχε απευθύνει προτροπές προς τους τραπεζίτες για στρατηγικές συμμαχίες με τράπεζες του εξωτερικού ή για συγχωνεύσεις που θα έδιναν λύση σε προβλήματα ρευσότητας και κεφαλαιακής επάρκειας

Χαρακτηριστικά, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της ΤτΕ για την οικονομία είχε απευθύνει έκκληση προς τα πιστωτικά ιδρύματα για ολική ανασύνταξη των δυνάμεών τους.

Μάλιστα, στην έκθεση της ΤτΕ, αναφερόταν ότι οι ανασυντάξεις και οι συνενώσεις είναι επιτυχέστερες στην περίπτωση που δρομολογούνται με προβλεπτική ικανότητα, λαμβάνουν υπόψη όλα τα δεδομένα και είναι αποτέλεσμα "φιλικής διαπραγμάτευσης".

Όπως λένε τραπεζικοί κύκλοι, οι τρεις αυτές προϋποθέσεις έχουν τηρηθεί κατά γράμμα και στην επικείμενη συγχώνευση της Alpha Bank με τη Eurobank.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-8-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις