Logo

Η ισότητα των δύο φύλων είναι μύθος...



 
 

gamos_4-1-2011Οι γυναίκες εξακολουθούν να θέλουν να “καλοπαντρευτούν” και, φυσικά, επιλέγουν συζύγους που βγάζουν περισσότερα χρήματα από τις ίδιες, σύμφωνα με μία νέα έκθεση.

Η ιδέα ότι οι περισσότερες γυναίκες θέλουν να είναι οικονομικά ανεξάρτητες είναι απλά ένας μύθος, σύμφωνα με την Catherine Hakim του London School of Economics.

Παρά την χρόνια εκστρατεία για ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα, όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να παντρευτούν πλούσιους άνδρες σε σχέση με τη δεκαετία του 1940, λέει η Hakim.

Στην έκθεσή της, που δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Πολιτικών Μελετών, ισχυρίζεται ότι οι άνδρες κυριαρχούν στις πρώτες εργασιακές θέσεις, διότι οι γυναίκες απλώς δεν θέλουν να κάνουν καριέρα στις επιχειρήσεις.

Άσκησε επίσης κριτική στον David Cameron που υποστήριξε την ιδέα διορισμού από τις κορυφαίες εταιρείες περισσότερων γυναικών στα διοικητικά τους συμβούλια.

«Η φιλοδοξία των γυναικών να καλοπαντρευτούν, αν μπορούν, με έναν άνδρα ο οποίος να είναι καλύτερα μορφωμένος και να κερδίζει περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι εκείνες, εξακολουθεί να υφίσταται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», είπε η  Hakim. «Ως εκ τούτου, οι γυναίκες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το γάμο ως εναλλακτική για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία».

 Η έρευνα, που επεξεργάστηκε τα υπάρχοντα στοιχεία που προέρχονται από τη Βρετανία και την Ισπανία, έδειξε ότι το 1949, το 20% των βρετανίδων, παντρεύτηκαν συζύγους με σημαντικά καλύτερη μόρφωση από τη δική τους.

Μέχρι τη δεκαετία του 1990, το ποσοστό των γυναικών που αποφάσισαν να “καλοπαντρευτούν”, είχε ανεβεί στο 38%  - με ένα παρόμοιο μοτίβο να επαναλαμβάνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ίσοι ρόλοι στην οικογένεια, όπου ο σύζυγος και η σύζυγος μοιράζονται την εργασία, την παιδική μέριμνα και τις δουλειές του σπιτιού, “δεν ήταν αυτό που ζητούσαν τα περισσότερα ζευγάρια ως ιδανικό”.

 Η Dr. Hakim πρόσθεσε: «Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι γυναίκες γενικά κερδίζουν λιγότερα από τους συζύγους τους και ότι τα περισσότερα ζευγάρια αποφασίζουν ότι είναι λογικό για τη σύζυγο να αναλάβει το μεγαλύτερο μερίδιο της φροντίδας των παιδιών, και να χρησιμοποιήσει το περισσότερο ή όλο το επίδομα της γονικής τους άδειας».

Η έκθεσή της δείχνει επίσης, ότι πολλές γυναίκες δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι θέλουν να είναι απλά νοικοκυρές - ακόμη και στους ίδιους τους συντρόφους τους. «Είναι πλέον αδύνατο να πει κάποια γυναίκα “Δεν θα με πείραζε να είμαι μια νοικοκυρά” », αναφέρει η Hakim.

Η εν λόγω μελέτη έρχεται μετά από μια σειρά μέτρων που ανακοινώθηκαν και προορίζονται να μειώσουν τη διαφορά μεταξύ των αμοιβών γυναικών και ανδρών.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις