Logo

Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος βλάπτει



 
 

cow_stroke_4-1-2011Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη, οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος - τουλάχιστον 102 γραμμάρια ημερησίως -, έχουν 42% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο (εξαιτίας της εμπλοκής της ροής του αίματος στον εγκέφαλο), σε σύγκριση με τις γυναίκες που καταναλώνουν λιγότερο από 25 γραμμάρια κόκκινου κρέατος ημερησίως.

Η διατροφή που περιλαμβάνει πολύ κόκκινο κρέας, έχει συνδεθεί με διάφορες αρνητικές επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, καρδιοπάθειας και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, μόνο τρεις μελέτες έχουν εξετάσει έως τώρα τη σχέση του κόκκινου κρέατος με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Μία από αυτές τις μελέτες διαπίστωσε μια σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο, οι υπόλοιπες όμως, όχι.

Για την περεταίρω διερεύνηση του θέματος, η Δρ Σουζάνα Λάρσον του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη και οι συνεργάτες της, μελέτησαν 34.670 γυναίκες, από 39 έως 73 ετών. Καμία από τις γυναίκες δεν υπέφερε από καρδιαγγειακές παθήσεις ή καρκίνο κατά την έναρξη της μελέτης, το 1997.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς παρακολούθησής τους, συνολικά 1.680 (4%) από τις γυναίκες αυτές, υπέστησαν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο που προκαλείται από την απόφραξη μιας αρτηρίας που παρέχει αίμα στον εγκέφαλο,  ήταν ο πιο κοινός τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου, αντιπροσωπεύοντας το 78% του συνόλου των εγκεφαλικών επεισοδίων της εν λόγω μελέτης. Άλλοι τύποι εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλονταν σε αιμορραγία στον εγκέφαλο ή σε απροσδιόριστες αιτίες.

Όταν οι ερευνητές χώρισαν τις γυναίκες σε πέντε ομάδες, ανάλογα με την ποσότητα  κόκκινου κρέατος που ανέφεραν ότι κατανάλωναν, διαπίστωσαν ότι εκείνες που βρίσκονταν στην πρώτη πεντάδα, που κατανάλωναν τουλάχιστον 86 γραμμάρια την ημέρα, διέτρεχαν κατά 22% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού εμφράγματος συγκριτικά με τις γυναίκες που βρίσκονταν στην τελευταία πεντάδα (λιγότερο από 36,5 γραμμάρια καθημερινά).

Επίσης, οι γυναίκες που έτρωγαν μεγαλύτερες ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος, διέτρεχαν κατά 24% μεγαλύτερο κίνδυνο αυτού του τύπου εγκεφαλικού επεισοδίου συγκριτικά με τις γυναίκες που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες.

Ωστόσο, δεν υπήρχε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος και του κινδύνου άλλων τύπων εγκεφαλικού επεισοδίου, ούτε υπήρχε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης νωπού κρέατος ή της κατανάλωσης των πουλερικών και οποιουδήποτε τύπου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το κόκκινο κρέας αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στους μη καπνιστές, καθώς και στις γυναίκες που δεν πάσχουν από διαβήτη. Για τους μη καπνιστές και τους μη διαβητικούς, η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 68%.

Πολλοί μηχανισμοί μπορούν να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τους ερευνητές. Για παράδειγμα, και τα δύο αυτά είδη κρέατος, συνδέονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση, την κύρια αιτία του εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ η Λάρσον και η ομάδα της τονίζουν ότι τα επεξεργασμένα κρέατα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις