Logo

Μεγάλη κομπίνα με εικονικά ένσημα οικοδόμων



 
 

ensima1_4-1-2011Στα ίχνη κυκλώματος που είχε στήσει κομπίνα - μαμούθ σε βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων και χιλιάδων οικοδόμων βρίσκονται οι εισαγγελικές αρχές και οι «Ράμπο» του ΣΔΟΕ !

Σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστικών εκπροσώπων των οικοδόμων, πρόκειται για «κόλπο grosso», στο οποίο εμπλέκονται εργολάβοι οικοδομών, πολιτικοί μηχανικοί και πιθανότατα υπάλληλοι των αρμοδίων υπηρεσιών του ΙΚΑ, λογιστές, ακόμα και ιδιοκτήτες σπιτιών, οι οποίοι συναινούσαν στις παράνομες πρακτικές των κομπιναδόρων.

Το κύκλωμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δρούσε στους νομούς Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης, προκαλώντας ζημιά πολλών χιλιάδων ευρώ στο ΙΚΑ και αφήνοντας «ξεκρέμαστους» τους  εργαζομένους που έμειναν χωρίς λεφτά και χωρίς ένσημα.

Ήδη το ΙΚΑ , κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά, καθώς ανακάλυψε την ύπαρξη χιλιάδων εικονικών ενσήμων τα οποία ακύρωσε ζητώντας την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά τους οι οικοδόμοι, που εκτός από ανασφάλιστοι κινδυνεύουν να βρεθούν και κατηγορούμενοι, έχουν ενημερώσει τον εισαγγελέα και το ΣΔΟΕ και ετοιμάζονται να υποβάλλουν και αυτοί μηνύσεις υποστηρίζοντας ότι εργολάβοι, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη τους, είναι αυτοί που καταχράστηκαν τα χρήματα που τους εμπιστεύθηκαν για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Μάλιστα, ορισμένοι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι εργαζομένων έχουν κατονομάσει συγκεκριμένους εργολάβους, ένας εκ των οποίων έχει ήδη υποβάλλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση υποστηρίζοντας ότι ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση.

Σύμφωνα με τους προέδρους σωματείων των οικοδόμων στη Δράμα, την Καβάλα και την Ξάνθη οι παράνομες δραστηριότητες των κομπιναδόρων εξελίσσονται εδώ και καιρό. Όπως λένε, οι εργολάβοι έπαιρναν από οικοδόμους διάφορα ποσά προκειμένου να τα αποδώσουν εκείνοι στο ΙΚΑ. Ωστόσο, όπως φαίνεται, δεν τα απέδωσαν ποτέ στο ασφαλιστικό ίδρυμα.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Ξάνθης Φαρί Μπουδούρ δήλωσε στην εφημερίδα «Εμπρός»: «Κάποιοι έπαιξαν χοντρό παιχνίδι εις βάρος μας. Εκμεταλλεύτηκαν την ανάγκη ανθρώπων που δεν είχαν κάνει μεροκάματα και οργάνωσαν μεγάλο κόλπο. Πιστεύουμε ότι με τον Αριθμό Μητρώου Έργου και υποκλέπτοντας το PIN κάποιοι μπήκαν μέσα στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΙΚΑ και πουλούσαν πλαστά ένσημα σε οικοδομές των Ρομά. Υπάρχει οικοδομή που έχει 80 ένσημα και αυτοί φόρτωσαν 1.200. Πάνω από 1000 άτομα έπεσαν θύματα. Πιστεύουμε ότι είναι μπλεγμένοι και υπάλληλοι του ΙΚΑ αλλά και εργολάβοι και ιδιοκτήτες σπιτιών. Ενημερώσαμε τον εισαγγελέα και το ΣΔΟΕ και η υπόθεση διερευνάται. Το θέμα είναι ότι το ΙΚΑ ανακάλυψε την απάτη και ακύρωσε τα ένσημα. Όμως οι άνθρωποι τα πλήρωσαν…Ζητάμε να αποδοθεί δικαιοσύνη, να βρεθούν οι επιτήδειοι και να δοθούν πίσω τα λεφτά…»

ensima2_4-1-2011Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές η υπόθεση βασίζεται στην παράτυπη και παράνομη εξαγορά ενσήμων στην οποία προέβησαν οι οικοδόμοι καταβάλλοντας 25-30 ευρώ ανά ένσημο την περίοδο Απριλίου – Αυγούστου 2010.

Τα ένσημα αγοράστηκαν με ηλεκτρονικό τρόπο και είχαν καταγραφεί στο κεντρικό σύστημα του ΙΚΑ, μέχρι που το Ίδρυμα προχώρησε στην ακύρωσή τους.

Όπως υποστηρίζουν συνδικαλιστές η πρακτική της αγοράς ενσήμων μέσω εργολάβων με μειωμένες τιμές ακολουθείται αναγκαστικά από τους οικοδόμους ως διέξοδος από την ανεργία που καλπάζει στον κλάδο της οικοδομής.

Με αυτό τον μη σύννομο τρόπο, καταφέρνουν να εξασφαλίζουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ίδιων και των οικογενειών τους, ενώ μπορούν να γράφονται και στο ταμείο ανεργίας.

Σημειώνεται, ότι την υπόθεση διερευνά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ξάνθης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-11-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις