Logo

''Μνημόσυνο'' των διεθνών αγορών... στο ''ελληνικό'' ευρώ



 
 

dnt_05-01-2011Το  τέλος της συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι πλέον ορατό και μόνο ένα θαύμα μπορεί να αποτρέψει την έξοδο της από την ζώνη του ευρώ.

Αυτή είναι η εκτίμηση του Άντριου Μπόσομγουερθ, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην Pimco Europa - της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων ομολόγων στον κόσμο - όπως την εξέφρασε με δηλώσεις του, στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Επίσης, εκτίμησε ότι την  "τύχη" της χώρας μας θα έχουν η Πορτογαλία και Ιρλανδία  ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να συνεχίσει η ευρωζώνη το σχέδιο δράσης Α, δηλαδή, τα μπαλώματα.

Γιατί αυτό συνεπάγεται αύξηση του πλαφόν στον μηχανισμό στήριξης για τις προβληματικές χώρες καθώς και  συνέχιση της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ. Έτσι όμως η ευρωζώνη αγοράζει μόνον χρόνο και ελπίδα.

Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πρέπει κάποτε να βγουν από τον φαύλο κύκλο. ''Και τα μέτρα αυτά αμφιβάλλω ότι θα φέρουν οικονομική ανάκαμψη. Για κάτι τέτοιο χρειαζόμαστε ένα θαύμα'', υποστήριξε ο κ. Μπόσομγουερθ, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει πως η χώρα μας θα μπορέσει να ορθοποδήσει σε προβλέψιμο χρόνο αφού ''ιστορικά δεν υπάρχει κανένα παρόμοιο παράδειγμα''.

Ο Νεοζηλανδός μάνατζερ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το  αν οι Έλληνες πολίτες, αλλά και οι Πορτογάλοι και οι Ιρλανδοί, είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τόσο ακριβά τη συμμετοχή τους στο ευρώ. «Μάλλον, θα επαναστατήσουν κάποια στιγμή κατά των δρακόντειων περικοπών, όπως συνέβη και με την Αργεντινή», δήλωσε συγκεκριμένα.

Επομένως ο καλύτερος δρόμος είναι, σύμφωνα με τον γνωστό μάνατζερ, «η χρεοκοπία και η αποχώρηση από την ευρωζώνη. Έτσι θα κρατηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα η ανεργία και θα συγκρατηθεί η καθοδική πορεία του ΑΕΠ».

Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι πολιτικοί δεν ακολουθούν εύκολα  το συγκεκριμένο δρόμο, αλλά αυτό δεν βοηθά κανέναν, διότι, όπως λέει ο κ. Μπόσομγουερθ, «αναγκαστικά θα γίνει κάποια αναδιάρθρωση του χρέους. Το ζητούμενο είναι εάν θα γίνει νωρίς ή αργά. Επίσης είναι σίγουρο ότι το ευρώ θα επιβιώσει, αλλά το θέμα είναι σε ποια μορφή και με ποιες χώρες».

xreokopia_05-01-2011«Το σχέδιο δράσης Β είναι η άμεση αναδιάρθρωση του χρέους Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας και η αποχώρησή τους από την ευρωζώνη. ''Πρέπει να διαγραφούν 255 δισεκατομμύρια ευρώ'', προσέθεσε ο γνωστός μάνατζερ.

Ωστόσο  εκτίμησε ότι μια τέτοια κίνηση θα πλήξει σοβαρά τους πιστωτές αυτών των χωρών και τις τράπεζες, όχι μόνον στις προβληματικές χώρες, αλλά κυρίως τις τράπεζες στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Πιθανές πηγές άντλησης ρευστού θα ήταν για τις τράπεζες, εκτός από τις μετοχές, ο μηχανισμός στήριξης της Ε.Ε και του ΔΝΤ, ενώ οι εναπομείνασες χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε εγγυήσεις προς την Ιταλία και την Ισπανία.

Εξάλλου,  ο Τζόζεφ Μπάιντερ, σήμερα επικεφαλής επενδύσεων στο Ταμείο Consilium Investment Management, στοιχηματίζει ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους και θα αφήσουν το ευρώ.

Ο κ. Μπάιντερ αγοράζει ασφάλιστρα για τον κίνδυνο χρεοκοπίας (credit default swaps) των τριών χωρών, καθώς επίσης και της Ιταλίας και του Βελγίου.

Στοιχηματίζει, επίσης, εναντίον ομολόγων χαμηλότερης διαβάθμισης που έχουν εκδώσει ευρωπαϊκές τράπεζες. "Πιθανόν να υπάρξει μία αναδιάρθρωση χρέους πριν από το τέλος του επόμενου έτους", είπε ο κ. Μπάιντερ και βέβαια αναφερόταν στην ελληνική περίπτωση.

Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου σε κεφάλαια ταμείου επενδύσεων σε ομόλογα, δήλωσε, εξάλλου,  στην τηλεόραση του CNBC ότι η Πορτογαλία πιθανότατα θα ζητήσει βοήθεια από την Ε.Ε το ερχόμενο εξάμηνο ενώ ορισμένες χώρες θα εγκαταλείψουν το ευρώ, στα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς οι οικονομίες τους αποκλίνουν από την οικονομία της Γερμανίας.

Τέλος, ο Ρόμπερτ Κένιγκσμπέργκερ, επικεφαλής επενδύσεων του Ταμείου Gramercy που αγοράζει swaps στην Ευρώπη για να καλύψει τις θέσεις που έχει σε αναδυόμενες αγορές ομολόγων, υποστήριξε ότι: "Η νομισματική ακαμψία και οι δημοσιονομικές παγίδες στην περιφέρεια της Ευρώπης σήμερα, μοιάζουν αρκετά με της Αργεντινής το 2001"

Ο ίδιος συμπλήρωσε: "Η απόφαση θα είναι πολιτική, όχι οικονομική. Μία καθαρά οικονομική απόφαση θα είχε οδηγήσει την Ελλάδα ήδη στη χρεοκοπία και αρκετές άλλες χώρες από κοντά".

Βεβαίως, η κυβέρνηση εξακολουθεί να δίνει μάχες οπισθοφυλακής με τον  υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου να επαναλαμβάνει σε συνέντευξή του στο Reuters: «Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε συζητήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους της».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-1-2011 από directNEWS.gr πηγή: defencenet.gr


Τελευταίες Ειδήσεις