Logo

Αυξημένες ποσότητες διοξίνης και σε κρέας !



 
 

dioxines_08-01-2011Εντείνεται η ανησυχία στη Γερμανία καθώς το σκάνδαλο με τις μολυσμένες με διοξίνη ζωοτροφές παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού νέες έρευνες έδειξαν  υψηλές ποσότητες διοξίνης και σε κρέας!

Σχεδόν τριπλάσιες από τα επιτρεπτά όρια ποσότητες διοξίνης βρέθηκαν στο μεταξύ και σε πουλερικά. Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του περιοδικού Focus επικαλούμενο έκθεση του υπουργείου Προστασίας των Καταναλωτών στο Βερολίνο.

Οι αρχές όμως δεν έκριναν αναγκαίο να ενημερώσουν τους καταναλωτές, καθώς ισχυρίζονται ότι «η κατανάλωσή τους δεν αποτελεί  άμεσο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία».

Στο μεταξύ, στενεύει ο κλοιός γύρω από την εταιρία Harles und Jentsch, την πέτρα του σκανδάλου, που τροφοδοτούσε τους παραγωγούς, επί αρκετούς μήνες όπως προέκυψε, με χιλιάδες τόνους μολυσμένου λίπους.

Η εταιρία αντιμετωπίζει, εκτός των άλλων, τις κατηγορίες της απάτης και της φοροδιαφυγής καθώς φέρεται να πουλούσε λιπαντικές ουσίες που προορίζονται για βιομηχανικούς σκοπούς και οι οποίες είναι φθηνότερες στην παραγωγή, ως λιπαρά οξέα που χρησιμοποιούνται σε ζωοτροφές και οι οποίες έχουν διπλάσια τιμή.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας Φρίντριχ Ότο Ρίπκε: «Εκτιμούμε ότι έγινε εκ προθέσεως. Αναμένουμε ότι οι αρμόδιες εισαγγελίες θα καταλήξουν, στη βάση των ερευνών τους, σε συμπεράσματα που θα στοιχειοθετούν κυρώσεις και βαριές τιμωρίες».

Σε νέους ελέγχους που έγιναν σε λιπαντικές ουσίες, που χρησιμοποιούσε η εταιρία, διαπιστώθηκαν ποσότητες διοξίνης, οι οποίες ήταν έως και 77 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Σε 9 στα 10 δείγματα οι ποσότητες ήταν πάνω από τα όρια, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας του Σλέσβικ Χόλσταιν.

 Εγκληματικές ενέργειες

Την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι τα πρώτα ύποπτα δείγματα με αυξημένες ποσότητες διοξίνης σε λιπαντικές ουσίες στην εταιρία Harles und Jentsch ανακαλύφθηκαν τον περασμένο Μάρτιο. «Εάν επιβεβαιωθούν οι υποψίες ότι η εταιρία γνώριζε εδώ και μήνες για τις αυξημένες ποσότητες και δεν ενημέρωσε παρόλα αυτά τις αρχές, τότε αυτό είναι εγκληματικό και τελείως ανεύθυνο», δήλωσε η υπουργός αρμόδια για την Προστασία των Καταναλωτών Ίλζε Άιγκνερ.

Υπενθυμίζεται ότι στη Γερμανία 4.709 μονάδες εκτροφής χοίρων και πουλερικών έχουν ήδη κλείσει. Μέχρι νεωτέρας, οι επιχειρήσεις αυτές δεν επιτρέπεται να τροφοδοτούν με προϊόντα την αγορά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γερμανικού Συνδέσμου Αγροτών Γκερντ Σόνλαϊτνερ, οι ζημίες για τους συγκεκριμένους αγρότες ανέρχονται στα 40 – 60 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα. Ο σύνδεσμος αναμένεται να διεκδικήσει αποζημιώσεις από τις εταιρίες παρασκευής ζωοτροφών.

Όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του “Συνδέσμου Αγροτών” της Σαξονίας Άνχαλτ Φριτς Σούμαν: «Η εικόνα μας δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα και αυτό δεν θα ξεχαστεί τόσο εύκολα γιατί υπάρχει ανασφάλεια στους καταναλωτές».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-1-2011 από directNEWS.gr πηγή: deutsche welle


Τελευταίες Ειδήσεις