Logo

Διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία για τον Κ. Σημίτη



 
 

simiths_10-1-2011Τις τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην υπόθεση, που αφορά καταγγελίες για τα παράγωγα (swaps) της περιόδου 2000-2001,  έχουν την ... ευκαιρία  να αναζητήσουν τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς η σχετική δικογραφία διαβιβάστηκε σήμερα στη Βουλή.

Ο δικαστικός φάκελος βασίζεται στις καταγγελίες του Αυστριακού δικαστή  Φαγιάντ Μουλά Καλί, αναφορικά με  τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε με τον τραπεζικό όμιλο Goldman Sachs, αμέσως μετά τη συμφωνία για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

Η μεθοδολογία, σύμφωνα με τον καταγγέλοντα,  αποσκοπούσε στην  απόκρυψη του δημοσίου χρέους με την χρήση παραγώγων, των επονομαζόμενων swaps.

Συγκεκριμένα, στις 30 Απριλίου 2010 ο εν λόγω δικαστής έκανε λόγο για «συνδρομή και παρακίνηση σε παραποίηση ισολογισμού», για «εξαπάτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» καθώς και για «έκθεση σε κίνδυνο της Ευρωζώνης» από την  Goldman Sachs.

Οι καταγγελίες αυτές διερευνήθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Ωστόσο, η  εισαγγελική έρευνα πολύ σύντομα «σκόνταψε» στο όνομα του πρώην πρωθυπουργού. Έτσι, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ελένη Ράικου, με βάση το νόμο,  διαβίβασε «αμελλητί» την επίμαχη δικογραφία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τις δικές της ενέργειες.

Με τη σειρά του ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες αφού μελέτησε το φάκελο στον οποίο περιλαμβάνονται καταγγελίες για αξιόποινες πράξεις της κυβέρνησης του Κ. Σημίτη,  είπε «ναι» στην αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, ως μόνης αρμόδιας, κατά το Σύνταγμα, να διερευνά τις πιθανές ποινικές ευθύνες πρώην ή νυν μελών κυβερνήσεων.

Σημειώνεται, ότι νομικοί σχολιάζοντας τη διαβίβαση της εν λόγω δικογραφίας στη Βουλή έλεγαν πως ακόμη και αν διαπιστωθεί η τέλεση αξιόποινων πράξεων, είτε από τον πρώην πρωθυπουργό είτε από άλλα μέλη της κυβέρνησης του Κ. Σημίτη, αυτές  δεν είναι δυνατόν να δικαστούν, καθώς «χάρη στο νόμο  περί ευθύνης υπουργών, που έφτιαξαν στα μέτρα τους οι πολιτικοί, τα όποια αδικήματα έχουν πλέον αμετακλήτως υποπέσει σε παραγραφή

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις