Logo

Μόνιμη εκεχειρία κήρυξε η ΕΤΑ



 
 

eta_12-01-2010Μόνιμη εκεχειρία κήρυξε η οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ. Με ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της βασικής εφημερίδας Gara αναφέρει πως η κατάπαυση του πυρός θα είναι γενική και επαληθεύσιμη από τη διεθνή κοινότητα

Η εικόνα είχε τα συνήθη χαρακτηριστικά: Στον τοίχο αναρτημένο ένα σύμβολο της ΕΤΑ, δίπλα στο τραπέζι που είναι στρωμένο στα λευκά η σημαία της χώρας των Βάσκων.

Τρεις μασκοφόροι, μέλη της ΕΤΑ, φορούν μαύρες μπλούζες και το παραδοσιακό καπέλο των Βάσκων. Το μήνυμα όμως είναι αυτή τη φορά διαφορετικό: "Η ΕΤΑ αποφάσισε να διακηρύξει μια μόνιμη εκεχειρία που θα μπορεί να επαληθευτεί από τη διεθνή κοινότητα. Αυτή είναι η συνεισφορά της ΕΤΑ στην αναζήτηση μιας διαρκούς λύσης για το ζήτημα του τερματισμού της ένοπλης αντιπαράθεσης".

Δεν είναι η πρώτη φορά που η οργάνωση προχωρά σε μονομερή διακήρυξη εκεχειρίας. Η τελευταία ήταν μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν ανακοίνωνε ότι σταματά τις "επιθετικές στρατιωτικές δράσεις".

Κατά το παρελθόν ισπανικές κυβερνήσεις προχώρησαν συχνά σε διαπραγματεύσεις με την ΕΤΑ προκειμένου να επιφέρουν ειρήνη στη χώρα των Βάσκων, ωστόσο χωρίς αποτέλεσμα. Συνήθως τα μέλη της εκμεταλλεύονταν την περίοδο των διαπραγματεύσεων για να οργανωθούν εκ νέου.

Ο τελευταίος κύκλος διαβουλεύσεων απέτυχε όταν η ΕΤΑ τερμάτισε 9μηνη ανακωχή με επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης.

Έκτοτε η ισπανική κυβέρνηση ακολουθεί "μια συνεπή πολιτική έχοντας μάλιστα στο πλευρό της την αντιπολίτευση σε αυτό το θέμα", όπως εξηγεί ο υπουργός Εσωτερικών Αλφρέδο Ρουμπαλκάμπα: "Αυτό που ζητάμε από την ΕΤΑ είναι να αντικαταστήσει τα τρία της γράμματα με το FIN, δηλαδή ‘τέλος’, αυτό είναι που ζητάμε".

Μετά τη σύλληψη πολλών μελών της τα τελευταία χρόνια η οργάνωση είναι στο μεταξύ αρκετά αποδυναμωμένη. Την ίδια ώρα δεν φαίνεται να έχει πια ερείσματα στους Βάσκους, τουλάχιστον όπως παλαιότερα.

Πρόσφατα ακόμη και ακραίες δυνάμεις εντός της ΕΤΑ τάχθηκαν υπέρ της αποκήρυξης της βίας. Ο λόγος είναι ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο για τα κόμματα, στη βάση του οποίου απαγορεύθηκε η λειτουργία αρκετών κομμάτων που πρόσκεινται στην τρομοκρατική οργάνωση.

Το τελευταίο διάστημα διεθνείς διαμεσολαβητές προσπαθούν να δώσουν ώθηση στην έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Νοτιοαφρικανού δικηγόρου Μπράιαν Κιούριν, ο οποίος είχε αναλάβει διαμεσολαβητής και στο βορειοϊρλανδικό.

Στη λεγόμενη "Διακήρυξη των Βρυξελλών" του 2010, την οποία υπέγραψαν αρκετές γνωστές διεθνείς προσωπικότητες, γίνεται έκκληση για μια μόνιμη και επαληθεύσιμη εκεχειρία ως βήμα προς μια ειρηνευτική διαδικασία τύπου Βόρειας Ιρλανδίας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-1-2011 από directNEWS.gr πηγή:deutsche welle


Τελευταίες Ειδήσεις