Logo

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος βραχώδης ''εξωπλανήτης''



 
 

planhths_anakalypsh_12-1-2011Η NASA ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε τον πρώτο βραχώδη πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος, με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Κέπλερ, μετά από παρατηρήσεις 8 μηνών.

Οι επιστήμονες στη NASA τον ονόμασαν Κέπλερ 10β, ενώ αποκάλυψαν ότι είναι ο μικρότερος γνωστός πλανήτης εκτός του ηλιακού μας συστήματος, έχοντας 1,4 φορές το μέγεθος της Γης. 

Ο Κέπλερ 10β, του οποίου η έντονη θερμότητα προέρχεται απ’ το γεγονός ότι περιφέρεται πολύ κοντά γύρω από το αστέρι του - ένα άστρο παρόμοιο με τον  Ήλιο - ενώ βρίσκεται πολύ μακριά, στον αστερισμό του Κύκνου, σε απόσταση περίπου 560 ετών φωτός από τη Γη, και είναι πολύ μικρού μεγέθους για να γίνει απευθείας ορατός.

Οι αστρονόμοι χαρακτηρίζουν την ανακάλυψη του νέου αυτού εξωπλανήτη ως μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στη ιστορία, καθώς πιστεύουν ότι αποτελεί  τον “χαμένο σύνδεσμο” μεταξύ της Γης και των γιγαντιαίων πλανητών που αποτελούνται από αέρια.  

Ο Δρ. Τζέφρυ Μάρσι, του Πανεπιστημίο Μπέρκλι της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι ο Κέπλερ 10β είναι “η γέφυρα μεταξύ των γιγαντιαίων πλανητών αερίων που βρίσκουμε και της ίδιας της Γης”  ενώ εκπρόσωπος του αρχηγείου της ΝΑΣΑ ανέφερε για το ίδιο θέμα ότι «αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την έρευνα ευρέσεως πλανητών παρόμοιων με τον δικό μας».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-1-2011 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Επιστήμονες ανακάλυψαν γιγάντια μαύρη τρύπα!


Τελευταίες Ειδήσεις