Logo

Χάλασε ο... φούρνος της ΕΛ.ΑΣ !



 
 

fournos_13-1-2011Καθυστέρηση στο…"ψήσιμο" των πειστηρίων για τη δράση των ένοπλων οργανώσεων παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

Αυτό επισημαίνουν αστυνομικές πηγές, αποδίδοντας το «τρενάρισμα» στην αξιολόγηση ευρημάτων, που είναι σχετικά με οργανώσεις όπως η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», σε ένα χαλασμένο…φούρνο και στον φυγόδικο, πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens Hellas, Μιχάλη Χριστοφοράκο!

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές όλα ξεκίνησαν αμέσως μετά την μετακόμιση, πριν μερικούς μήνες, των εγκληματολογικών εργαστηρίων από τον 13ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, σε νέο κτίριο που βρίσκεται κοντά στον Κηφισό.

Από τη μετεγκατάσταση και μετά άρχισε, αφενός μεν να σημειώνεται η υστέρηση στους εργαστηριακούς ελέγχους, αφετέρου δε, η όλη κατάσταση να…μυρίζει επικίνδυνα για τους αστυνομικούς που υπηρετούν στο τμήμα εξερευνήσεων των εγκληματολογικών εργαστηρίων.

Εκεί υπάρχει ένας ειδικός θερμικός θάλαμος, ο λεγόμενος «φούρνος αποτυπωμάτων», ο οποίος με χημική επεξεργασία αποκαλύπτει αποτυπώματα, που βρίσκονται σε αντικείμενα με πορώδη επιφάνεια, όπως για παράδειγμα σε χαρτιά, βιβλία κ.α.

Αυτός ο ειδικός θερμικός θάλαμος κάνει το πολύ 10 – 15 λεπτά για να αποκαλύψει τα αποτυπώματα, που τυχόν υπάρχουν στα αντικείμενα με τις πορώδεις επιφάνειες, τα οποία δεν μπορούν να ανιχνευθούν με διαφορετικό τρόπο.

Ο τρόπος λειτουργίας του είναι σχετικά απλός και συνδυάζει τη θερμική και τη χημική επεξεργασία. Δηλαδή, προϋποθέτει τη διοχέτευση χημικών ουσιών - όπως η λεγόμενη «κόλλα» - σ’ αυτόν και την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών, προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία ο έλεγχος των αντικειμένων, ώστε να αποκαλυφθούν τα ίχνη των δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Το τμήμα Εξερευνήσεων των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων, που εντοπίζει και αναλύει τα αποτυπώματα, ήταν πάντα ιδιαιτέρως παραγωγικό καθώς, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, συντελεί στην εξιχνίαση 1.500 – 1.700 παράνομων ενεργειών κατ’ έτος.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες η ... παραγωγή έργου έφθασε σε μηδενικό σημείο, διότι όπως διαπιστώθηκε ένα μέρος των διοχετευόμενων στον θερμικό θάλαμο  αερίων εξέρχεται στο χώρο των εργαστηρίων με προφανή τον κίνδυνο για την υγεία των αστυνομικών που εργάζονται εκεί.

Καθυστερήσεις και στο ψηφιακό υλικό

Έτσι, οι έρευνες του αρμόδιου τμήματος των εγκληματολογικών εργαστηρίων, όπως προκύπτει από δημοσίευμα του "Βήματος",  έχουν ουσιαστικά σταματήσει κατά ένα μεγάλο μέρος τους. Αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι σε χαρτιά, βιβλία και άλλα αντικείμενα με πορώδεις επιφάνειες που έχουν βρεθεί στις γιάφκες οργανώσεων όπως η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς έχουν προσωρινά σταματήσει.fournos1_13-1-2011

«Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που εκτιμάται ότι προκλήθηκε κατά την μετεγκατάσταση των υπηρεσιών στο νέο κτίριο και τη σύντομη και ασφαλή επαναλειτουργία του θερμικού θαλάμου, κάτι που πιστεύουμε ότι θα επιτευχθεί μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες», τόνιζε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Οι καθυστερήσεις στις έρευνες σχετικών με τις ένοπλες οργανώσεις ευρημάτων, δεν οφείλονται μόνο στη βλάβη του θερμικού θαλάμου αλλά και στην….κοιλιά που παρουσιάστηκε στη ροή των αποτελεσμάτων για τις οργανώσεις του αντάρτικου πόλης, που προκύπτουν από τους ελέγχους τους οποίους διενεργεί ένα δεύτερο τμήμα. Αυτό της εξέτασης ψηφιακών πειστηρίων.

Το εν λόγω τμήμα των εγκληματολογικών εργαστηρίων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες είχε επιφορτισθεί, κατόπιν σχετικής παραγγελίας της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, με την ανάλυση των τριών ηλεκτρονικών δίσκων του ημερολογίου του φυγόδικου πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Siemens Hellas Μιχάλη Χριστοφοράκου.

Πρόσφατα, το τμήμα εξέτασης ψηφιακών πειστηρίων ολοκλήρωσε το έργο του και παρέδωσε το πόρισμά του, που υπερβαίνει τις 15.000 σελίδες, στη Βουλή.
Έτσι, τώρα αναμένεται να συνεχίσει με εντατικούς ρυθμούς την εξέταση των ψηφιακών ευρημάτων από τις γιάφκες και τα σπίτια των φερομένων ως μελών των ένοπλων οργανώσεων.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ  13-12-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις