Logo

Οι νέοι ζητούν δουλειά και δημοκρατία



 
 

tynhsia_14-1-2011Συνεχίζονται οι ταραχές στην Τυνησία και την Αλγερία. Η ανεργία, η αύξηση των τιμών των τροφίμων, η έλλειψη προοπτικής, η πολιτική και οικονομική αδικία είναι οι λόγοι που οδήγησαν χιλιάδες νέους στους δρόμους.

Δακρυγόνα και λάστιχα αυτοκινήτων που καίγονται στους δρόμους πολλών πόλεων της Τυνησίας.

Ασυνήθιστες εικόνες από μια χώρα – καλοκαιρινό τουριστικό παράδεισο. Ασυνήθιστη και η έκταση των επεισοδίων, τα οποία εξαπλώθηκαν σε πολλές πόλεις και δεν περιορίστηκαν στην Τύνιδα. Παρόμοιες είναι και οι εικόνες από την Αλγερία. Εξαγριωμένοι νεαροί διαδηλωτές, δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.

Κυρίως η ανεργία και η έλλειψη προοπτικής για τη νέα γενιά, η οποία αποτελεί και την συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού, οδήγησαν σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση. Και δεν είναι μόνον οι νέοι από φτωχές οικογένειες που πλήττονται αλλά και τα παιδιά της μεσαίας τάξης με καλή πανεπιστημιακή μόρφωση, όπως για παράδειγμα ο 27χρονος Ραφίκ. Εδώ και τρία χρόνια προσπαθεί να βρει δουλειά:

«Για να βρει κανείς δουλειά θα πρέπει να λαδώσει ή να έχει μέσον, σχέσεις. Εάν δεν έχεις λεφτά και σχέσεις, τότε δεν καταφέρνεις τίποτα. Και εάν παραπονεθείς για αυτό, απλά πας φυλακή».

Χωρίς δουλειά οι νέοι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους: ένα σπίτι, μια οικογένεια, απλά δεν έχουν μέλλον. Αυτή η κατάσταση δεν ισχύει μόνο για την Τυνησία και την Αλγερία αλλά και για το Μαρόκο. Και όποιος μπορεί να φύγει για την Ευρώπη τουλάχιστον το προσπαθεί.

 Το αίσθημα του εξευτελισμού τους έβγαλε στους δρόμους

Δεν είναι όμως μόνον η ανεργία που έσπρωξε τους νέους στους δρόμους αλλά και η πολιτική καταπίεση. Η ‘χόγκρα’ όπως τη λένε στη γλώσσα τους, το αίσθημα του εξευτελισμού από τους ισχυρούς.

tynhsia2_14-1-2011Αυτό το αίσθημα του εξευτελισμού και η ανάγκη της διαμαρτυρίας ώθησαν πριν από μερικές εβδομάδες έναν νεαρό Τυνήσιο να αυτοπυρποληθεί.

Μια πράξη απελπισίας ενός νεαρού μανάβη για τα καψώνια της εξουσίας που τον βασάνιζε επί χρόνια. Η πράξη αυτή πυροδότησε το ξέσπασμα των ταραχών στην Τυνησία.

Παρόμοια η κατάσταση και στην Αλγερία, μια χώρα, η οποία κάθε άλλο παρά φτωχή είναι. Ανήκει στις σημαντικότερες χώρες εξαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Βέρνερ Ρουφ, καθηγητής πολιτικής επιστήμης και ειδικός μελετητής της περιοχής, υπογραμμίζει: «Η Αλγερία είναι μια διεφθαρμένη χώρα. Η ελίτ βάζει τα δημόσια έσοδα στην τσέπη της ή κάνει αντιπαραγωγικές επενδύσεις, όπως για παράδειγμα τεράστιες αγορές οπλικών συστημάτων».

 Το όπλο του διαδικτύου

Η νέα γενιά όμως έχει τα δικά της όπλα. Και αυτά είναι το διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα.

Όση λογοκρισία και εάν επιβάλλουν τα καθεστώτα τους αυτοί καταφέρνουν να ενημερώνονται και να ενημερώνουν, όπως λέει ο Μπελκασέμ Σάιγι, δάσκαλος στην πόλη Τάλα: «Έχω ένα κινητό με κάμερα και είμαι στο facebook. Βγάζω φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις και τις ανεβάζω στο διαδίκτυο. Καταγράφω δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων και τις βάζω στο facebook. Εκτός αυτού επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά και με διεθνή πρακτορεία γιατί θέλαμε να τους μιλήσουμε για την καταπίεση που βιώνουμε».

Η οργή των νέων είναι δικαιολογημένη όμως σύμφωνα με τους πολιτικούς παρατηρητές λείπει η εναλλακτική πολιτική λύση. Ένα σοβαρό αντίβαρο στο σημερινό διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Οι κινητοποιήσεις αυτές είναι ίσως η αρχή για να το δημιουργήσουν.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-1-2011 από directNEWS.gr πηγή:deutschewelle


Τελευταίες Ειδήσεις