Logo

Επιστήμονες ανακάλυψαν γιγάντια μαύρη τρύπα!



 
 

mavrh_trypa_15-1-2011Οι επιστήμονες έκαναν μια συγκλονιστική ανακάλυψη, καθώς εντόπισαν την μεγαλύτερη μαύρη τρύπα από όλες όσες έχουν βρεθεί μέχρι τώρα.

Το μέγεθός της μάλιστα, είναι τόσο μεγάλο που μπορεί να “καταπιεί” ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα, ενώ ζυγίζει το βάρος 6,8 δισεκατομμυρίων ήλιων!  

Προκειμένου να μπορέσουν να την παρατηρήσουν, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα ειδικά προσαρμοσμένο τηλεσκόπιο στη Χαβάη και, προς μεγάλη τους έκπληξη, διαπίστωσαν ότι το μέγεθός της ισούται με τέσσερις φορές την τροχιά που διαγράφει ο πλανήτης Ποσειδώνας, γεγονός που την κατέταξε στα βιβλία ρεκόρ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η τεράστια αυτή μαύρη τρύπα - την οποία ονόμασαν Μ87 - είναι πιθανό να σχηματίστηκε ως αποτέλεσμα ένωσης εκατοντάδων μικρότερων σε μία, κάποια στιγμή στο παρελθόν.

Μιλώντας για την Μ87, ο αστρονόμος Καρλ Γκέμπαρντ του Πανεπιστημίου του Τέξας, δήλωσε: «Θα μπορούσε να “καταβροχθίσει” ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα», ενώ ο αστρονόμος Τζωρτζ Ντιοργκόβσκι - που επίσης συμμετείχε στην έρευνα - προσέθεσε ότι η μελέτη τόσο μεγάλων μαύρων τρυπών, είναι πολύ σημαντική: «Μελλοντικές παρατηρήσεις του συγκεκριμένου αντικειμένου, μπορεί να μας βοηθήσουν να αποδείξουμε ότι αυτό που εμείς αποκαλούμε “μαύρη τρύπα”, είναι όντως μαύρη τρύπα, καθώς, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει άμεση απόδειξη για την ύπαρξη του “ορίζοντα γεγονότων”, που είναι η αυθεντική “υπογραφή” κάθε μαύρης τρύπας».

Ο Γκέμπαρντ και η ομάδα του, κατάφεραν να εντοπίσουν αστέρια που βρίσκονταν σε τροχιά γύρω από τη Μ87, γεγονός που τους βοήθησε να υπολογίσουν με ακρίβεια τη μάζα της.

Το ρεκόρ της συγκεκριμένης ανακάλυψης ωστόσο, αναμένεται να καταρριφθεί σύντομα, καθώς οι αστρονόμοι, μέσα στην επόμενη δεκαετία, σχεδιάζουν να συνδέσουν τηλεσκόπια απ’ όλον τον κόσμο  ώστε να σχηματίζουν ένα γιγάντιο τόξο, με σκοπό να αυξήσουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλύπτουν και να παρατηρούν μαύρες τρύπες.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-1-2011 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Οι μαύρες τρύπες... "τραγουδούν" στο διάστημα !

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος βραχώδης "εξωπλανήτης"


Τελευταίες Ειδήσεις