Logo

Ένταση και αποχωρήσεις κατηγορουμένων στη δίκη των ''Πυρήνων''



 
 

pyrhnes_17-1-2011Tην προσεχή Δευτέρα θα επαναλάβει τη συνεδρίασή του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας που δικάζει την υπόθεση της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» .

Η δίκη άρχισε σήμερα Δευτέρα μέσα σε κλίμα έντασης που κορυφώθηκε με την αποχώρηση των κατηγορουμένων από τη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Οι κατηγορούμενοι αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της προέδρου του δικαστηρίου Μαρίας Βαρελά να απορρίψει το αίτημά τους να μην παραμένουν στα χέρια της αστυνομίας μέχρι το πέρας της διαδικασίας οι ταυτότητες όσων παρακολουθούν τη δίκη.

Λίγο πριν τη σημερινή διακοπή οι κατηγορούμενοι επανήλθαν στην αίθουσα και υπέβαλαν στο δικαστήριο προσφυγή ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της προέδρου.

Επιπλέον, ζήτησαν, μέσω των συνηγόρων τους και την καταστροφή των στοιχείων των παρισταμένων στο ακροατήριο που κρατά η αστυνομία καθώς και την εξεύρεση λύσης για το θέμα της απομαγνητοφώνησης και της δημοσίευσης των πρακτικών της δίκης για τη διασφάλιση της δημοσιότητας της δίκης. Για όλα αυτά το δικαστήριο θα αποφανθεί την προσεχή Δευτέρα.

Η σημερινή διαδικασία ξεκίνησε με αρκετή καθυστέρηση, λόγω των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας μέσα και έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Ωστόσο, από την έναρξης δίκης η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη. Οι κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι δεν αποδέχονται τη διαδικασία και ένας εξ αυτών, ο Χαρίλαος Χατζημιχελάκης αποκάλεσε την πρόεδρο «ξεφτιλισμένη»!

Η υβριστική αντίδραση του νεαρού προς το πρόσωπο της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας οφείλεται στις αυστηρές συστάσεις της σε κάποιες γυναίκες, που στέκονταν όρθιες στο βάθος της αίθουσας κάνοντας χειρονομίες.

Πρόεδρος: «Εσείς στο βάθος καθίστε κάτω και σταματήστε τις χειρονομίες, αλλιώς θα διατάξω την αποβολή σας από την αίθουσα»

Χατζημιχελάκης: «Αμα φύγουν αυτές θα φύγουμε και εμείς

Πρόεδρος: «Σας παρακαλώ κύριε, οι κυρίες θα κρατηθούν αν συνεχίσουν να μη δείχνουν σεβασμό και  να κάνουν σχήματα»

Χατζημιχελάκης: «Σοβαρά; Εδώ δεν τις σέβεστε εσείς! Εάν τους απαγορεύσετε την επικοινωνία μαζί μας, θα δικάσετε σε άδεια αίθουσα. Θα αποχωρήσουμε. Και τότε δίκασε σε άδεια αίθουσα ξεφτιλισμένη!»

Πρόεδρος:«Μην εκβιάζετε το δικαστήριο κύριε»

Χατζημιχελάκης:«Ότι θέλω θα κάνω!»

Λίγο πριν άλλος κατηγορούμενος ο Παναγιώτης Μασούρας ζήτησε το λόγο και είπε : «Θέλουμε να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της δίκης. Θέλουμε μαζί μας τους συντρόφους μας. Η αίθουσα είναι γεμάτη μπάτσους και δημοσιογράφους. Ζητάμε να μη γίνεται καταγραφή των στοιχείων αυτών που έρχονται να μας συμπαρασταθούν. Δεν θα συνεισφέρουμε εμείς στο φακέλωμα. Αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά μας θα αποχωρήσουμε

Πρόεδρος: «Εντάξει να μιλήσουν οι συνήγοροί σας.»

Χατζημιχελάκης: «Επειδή το αίτημά μας το γράψατε μην πω που... σηκωθείτε πάμε να φύγουμε»

Πρόεδρος: «Περιμένετε κύριε μισό λεπτό να μιλήσουν οι συνήγοροί σας

Έτερος κατηγορούμενος,  ο Παναγιώτης Αργυρού  απευθυνόμενος στην πρόεδρο ενημέρωσε το δικαστήριο ότι «αν γίνουν προσαγωγές συντρόφων τους θα αποχωρήσουν από τη δίκη και να δικάσετε μόνοι σας με τους φίλους σας τους μπάτσους»

Αιτήματα

Με αυτούς τους  διάλογους – που είναι ενδεικτικοί της έντασης που ήταν η αιτία να διακοπεί πολλές φορές η διαδικασία, ώστε  να ... ηρεμήσουν τα πνεύματα - σήκωσε αυλαία, σήμερα  δίκη των κατηγορουμένων ως μελών της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»

Το δικαστήριο έκανε δεκτά ορισμένα από τα αιτήματα που υπέβαλλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης Σπύρος Φυτράκης, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Αννα Παπαρούσου.

pyrhnes1-17-1-2001Συγκεκριμένα, οι δικαστές διέταξαν να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη είσοδος στη δικαστική αίθουσα όσων επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη δίκη και οι κατηγορούμενοι, που είναι κρατούμενοι να μην φέρουν χειροπέδες εντός της δικαστικής αίθουσας, στα διαλείμματα των συνεδριάσεων. 

Επιπλέον,  ανακοίνωσαν ότι θα εξετάσουν την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου να επιλυθούν τα όποια προβλήματα, ώστε να μαγνητοφωνείται η διαδικασία.

Ωστόσο, λίγο αργότερα το δικαστήριο έδειξε ότι υπαναχωρεί στο ζήτημα της απομαγνητοφώνησης των πρακτικών της διαδικασίας, ενώ η πρόεδρος με απόφασή της επέτρεψε να συνεχίζεται η  καταγραφή των στοιχείων όσων παρακολουθούν τη δίκη.

Τότε οι κατηγορούμενοι  λέγοντας  «κάνε τη δίκη μόνη σου!» αποχώρησαν από την αίθουσα  στην οποία επέστρεψαν λίγο πριν τη διακοπή της δίκης για να προσφύγουν κατά της προέδρου και της απόφασής της. 

Σημειώνεται, ότι στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθονται 9 άτομα και συγκεκριμένα οι :

*Χαρίλαος Χατζιμεχαλάκης, Γιώργος Καραγιαννίδης, Αλέξανδρος Μητρούσιας, Παναγιώτης Μασούρας, Παναγιώτης Αργυρού και Κωνσταντίνα Καρακατσάνη, που είναι προσωρινά κρατούμενοι.

*Μανώλης Γιόσπας, Νίκος Βογιατζάκης και Ερρίκος Ράλλης, οι οποίοι είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Επίσης, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι τέσσερις  φυγόδικοι Χρήστος Τσάκαλος, Νταμιάνο Μπολάνο και τα αδέλφια Γιώργος και Μιχάλης Νικολόπουλος.
Όλοι τους αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση και της προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα για τους 13 κατηγορουμένους περιλαμβάνονται ενέργειες που έχει αναλάβει με προκηρύξεις της η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», όπως είναι οι βομβιστικές επιθέσεις στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Π. Χηνοφώτη, στο γραφείο της υπουργού -τότε βουλευτού- κ. Κατσέλη και στον εξωτερικό χώρο γραφείων του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Τέλος, υπενθυμίζεται, ότι ο Π. Αργυρού, που συνελήφθη μαζί με τον αδελφό του Χρ. Τσάκαλου Γεράσιμο για την υπόθεση με τα τρομο – δέματα και ο Χ. Χατζημιχελάκης έχουν δηλώσει, αρκετές ημέρες πριν την έναρξη της δίκης, ότι είναι μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 17-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις