Logo

Κομπίνα ''μαμούθ'' με ένσημα του ΙΚΑ



 
 

ensima_17-1-2011«Πάρτι» εις βάρος χιλιάδων εργαζομένων και του ΙΚΑ, το οποίο υπέστη ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, έκαναν επί πέντε χρόνια σε όλη την Ελλάδα κατασκευαστικές εταιρίες, εργολάβοι, επιχειρηματίες, λογιστές και δικηγόροι με την ηλεκτρονική κομπίνα των εικονικών ενσήμων !

Αστυνομικές πηγές υπολογίζουν ότι η οικονομική βλάβη του ΙΚΑ από την απάτη με τα ένσημα, ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ και ότι οι εργαζόμενοι, που έπεσαν θύματα της εκμετάλλευσης των επιτηδείων, φθάνουν τους 50.000 !

Οι πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης – απάτη «μαμούθ» την χαρακτηρίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. – που εδώ και καιρό απασχολεί τις υπηρεσίες του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αποκαλύφθηκαν μετά τις έρευνες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.

Tο έναυσμα για τη διερεύνηση της υπόθεσης δόθηκε από 12 μηνύσεις που κατέθεσε το ΙΚΑ, που είχε εντοπίσει στα εικονικά ένσημα, στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου, η οποία κίνησε τις διαδικασίες για την έκδοση των απαραίτητων εισαγγελικών διατάξεων και δικαστικών βουλευμάτων για την άρση των ηλεκτρονικών απορρήτων.

Έτσι, λύθηκαν τα χέρια των στελεχών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που άρχισαν να αναλύουν ψηφιακά τα ηλεκτρονικά ίχνη των ατόμων τα οποία υπέβαλλαν, μέσω Διαδικτύου, Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις οι οποίες αποδείχθηκαν ψευδείς.

Όπως προέκυψε από την έρευνα δηλώνονταν εργαζόμενοι και ημέρες απασχόλησής τους που δεν αντιστοιχούσαν σε πραγματική απασχόληση και αφορούσαν έργα είτε εικονικά, είτε πραγματικά. Στους δηλωμένους εργαζόμενους πιστώνονταν ένσημα ασφάλισης και τους δίνονταν όλες οι παροχές (δώρα, επιδόματα, παροχές, υγείας)

Ηλεκτρονικά ίχνη

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία, κατέβαλαν το συμφωνηθέν ποσό στους φερόμενους ως εργοδότες τους. Ωστόσο, οι τελευταίοι ουδέποτε κατέβαλαν στο ΙΚΑ τις αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές.

Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ακολούθησαν ψηφιακά 1.262 ηλεκτρονικά ίχνη προκειμένου να εντοπίσουν γεωγραφικά τους δράστες της απάτης.

Από την έρευνα προέκυψε η εμπλοκή κατασκευαστικών εταιρειών, λογιστών, επιχειρηματιών – κατασκευαστών και ενός δικηγορικού γραφείου και σχηματίσθηκαν 62 δικογραφίες.

Αυτές αφορούν ισάριθμες περιπτώσεις απάτης με εικονικά ένσημα που διαπράχθηκαν στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Ξάνθη, την Αχαϊα, τα Ιωάννινα, την Κέρκυρα, την Πιερία, την Πρέβεζα και τις Σέρρες.

Στο πλαίσιο των «επιχειρήσεων» της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε όλη την Ελλάδα κατασχέθηκαν σκληροί δίσκοι και άλλα στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι πρόκειται για μια πολυμελή σπείρα η οποία ζημίωνε το ΙΚΑ και εκμεταλλευόταν εργαζόμενους.

ensima2_17-1-2011Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αστυνομικών μεγάλος αριθμός από τους εργαζομένους που ενεπλάκησαν στην υπόθεση και έχασαν τα χρήματά  τους και τα ένσημά τους, είναι αλλοδαποί οι οποίοι είχαν ανάγκη να δείχνουν ότι έχουν μεροκάματα και ασφάλιση για να εξασφαλίζουν την άδεια παραμονής τους στην χώρα μας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι διενεργήθηκαν από τους αστυνομικούς πολλές κατ’ οίκον έρευνες σε μια εκ των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 170.080 ευρώ, ποσό που δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί από τις επαγγελματικές δραστηριότητες του εμπλεκόμενου.

Έτσι, η συγκεκριμένη δικογραφία διαβιβάσθηκε και στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές για τις δικές της έρευνες.

Σημειώνεται, ότι οι 62 φάκελοι που σχηματίσθηκαν για τη μεγάλη κομπίνα θα διαβιβαστούν στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 17-1-2011 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις