Logo

STOP στη μόλυνση του περιβάλλοντος



 
 

stop_pollution_18-1-2011Η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Οι δικομματικές επιτροπές, τα διεθνή επιστημονικά συμβούλια και οι ερευνητικοί σταθμοί σε όλο τον κόσμο, συμφωνούν ότι η πρόοδος της ανθρώπινης κοινωνίας είχε ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον. 

Εκτός από το αλόγιστο ξόδεμα των αποθεμάτων νερού, τη σημαντική μείωση της βιοποικιλότητάς μας και την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων υγείας, η ανθρώπινη ρύπανση έχει οδηγήσει και σε αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά τα αέρια θερμοκηπίου είναι που ευθύνονται άμεσα για τις πρόσφατες τάσεις στην υπερθέρμανση του πλανήτη μας και μας προτείνουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βάλουμε τέλος στη μόλυνσή του.

Εναλλακτικές μορφές ενέργειας

Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας είναι ο πιο προφανής τρόπος πρόληψης της μόλυνσης του πλανήτη. Αν οι πόλεις μας βασίζονταν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι η ηλιακή ή η αιολική ενέργεια, δεν θα χρειαζόταν να καίμε ορυκτά καύσιμα για ενέργεια. Έτσι, όχι μόνο η ατμόσφαιρα θα ήταν πιο καθαρή, αλλά θα καταφέρναμε να διατηρήσουμε και την ομορφιά της φύσης, την οποία καταστρέφουμε για τους πόρους της.

Φυτοφάρμακα

Πολλά φυτοφάρμακα είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον, ενώ συμβάλλουν αποδεδειγμένα στη μόλυνση του πλανήτη με πολλούς τρόπους και είναι βλαβερά για την υγεία μας.

Καθαρές τουαλέτες

Είναι πολύ σημαντικό να ρίχνουμε μόνο χαρτί υγείας μέσα στην τουαλέτα και τίποτε άλλο, καθώς στην αντίθετη περίπτωση, οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων λειτουργούν λιγότερο αποτελεσματικά, και μπορεί να μολυνθούν όταν ξεπλένονται και άλλα αντικείμενα, όπως, για παράδειγμα, χαρτοπετσέτες, σαπούνι ή άλλα χημικά προϊόντα και προϊόντα υγιεινής.

molynsh_18-1-2011Ανακύκλωση

Με την ανακύκλωση επιτυχάνονται δύο πολύ σημαντικά πράγματα: Πρώτον, επιτρέπει στα κιβώτια και τα διάφορα προϊόντα να επαναχρησιμοποιηθούν, έτσι ώστε να μην είναι μεγάλες οι ποσότητες του νέου υλικού που θα πρέπει να δημιουργηθεί και δεύτερον, περιορίζεται η ποσότητα των απορριμάτων που πετάμε.

Δενδροφύτευση

Οι δενδροφυτεύσεις αυξάνουν την ποσότητα οξυγόνου στον αέρα, ενώ μπορεί να βοηθήσει και στην αντιστάθμιση των βλαβερών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Καθημερινά, κόβονται μεγάλες ποσότητες δέντρων για λόγους αισθητικής ή για τις ανέσεις κάποιας κοινότητας. Επιπλέον, πολλά δέντρα κόβονται και για την παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων περιττού χαρτιού.

Μάζεμα σκουπιδιών

Αν πετάμε σκουπίδια κάτω, συμβάλλουμε όχι μόνο στη δημιουργία μιας βρώμικκης κοινότητας, αλλά και στην επικίνδυνη συσσώρευση απορριμάτων, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το χώμα και την ποιότητα του νερού κατά τον ίδιο τρόπο που κάνουν και τα διάφορα χημικά. Εξάλλου, γι’ αυτό υπάρχουν και οι ειδικά τοποθετημένοι κάδοι απορριμάτων στους δρόμους.

Σωστή χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος

Όταν φεύγουμε απ’ το σπίτι, πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι όλα τα φώτα είναι σβηστά. Επίσης, όταν φεύγουμε από ένα δωμάτιο για 10 λεπτά, δεν υπάρχει λόγος να σβήσουμε τα φώτα. Αν όμως φεύγουμε απ’ το δωμάτιο για αρκετή ώρα, θα πρέπει να σβήνουμε τα φώτα και να βγάζουμε τις ηλεκτρικές συσκευές απ’ την πρίζα, αλλιώς θα συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια. Όσο λιγότερη ενέργεια χρησιμοποιούν οι κοινωνίες μας, τόσο λιγότερη μόλυνση θα χρειαστεί προκειμένου να παράγουμε την ενέργεια αυτή.

Περιορισμός της χρήσης των αυτοκινήτων

Αν είναι δυνατόν, είναι πολύ προτιμότερο να περπατήσουμε, να τρέξουμε ή να μετακινηθούμε με τα ποδήλατά μας και τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Τα αυτοκίνητα είναι μία απ’ τις κύριες πηγές μόλυνσης του πλανήτη, εξαιτίας της εκπομπής διοξειδίιου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις