Logo

Η κατάρα του ...μύκητα



 
 

toutaghamon_19-1-2011Σε ένα χρόνο από τώρα οι επισκέπτες των μνημείων της Αιγύπτου δεν θα βλέπουν τον αυθεντικό τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών, αλλά ένα ομοίωμά του.

Το Αιγυπτιακό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του κόσμου.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Το κλείσιμο των τάφων είναι ο μόνος τρόπος για τη διατήρησή τους» δήλωσε, στην εφημερίδα Sunday Times της Αυστραλίας,  ο επικεφαλής Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου δρ Ζάχι Χαουάς, προσθέτοντας: «η αναπνοή των ανθρώπων, που εναποθέτει υγρασία στους τάφους, ο ιδρώτας τους καθώς και το γεγονός ότι χρησιμοποιούν λάμψεις κατά τη λήψη φωτογραφιών, προκαλούν ζημιές στους τάφους

Σύμφωνα με το Ανώτατο Αιγυπτιακό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων η δημιουργία μιας κοιλάδας με ομοιώματα - η λεγόμενη «Κοιλάδα των Replicas» - αποτελεί άμεση αναγκαιότητα, προκειμένου να αποτραπεί η καταστροφή της ιστορικής κληρονομιάς της Αιγύπτου, σημαντικό κομμάτι  της οποίας είναι  οι τάφοι των Φαραώ.

«Tα πρωτότυπα θα καταστραφούν μέσα σε λιγότερο από 100 χρόνια» τονίζει ο δρ Χαουάς, συμπληρώνοντας : «Το ομοίωμα του τάφου του Τουταγχαμών θα πρέπει να είναι έτοιμο μέσα σε ένα χρόνο.»

Ο εκπρόσωπος των Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου καταλήγει λέγοντας ότι τώρα το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων επιχειρεί να αντλήσει κεφάλαια από ιδιώτες χορηγούς για το έργο, το οποίο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια.

toutaghamon1_19-1-2011Σημειώνεται, ότι ο τάφος του Τουταγχαμών, που ανακαλύφθηκε περίπου πριν 89 χρόνια, έχει υποστεί μεγάλες ζημιές,  ιδιαίτερα κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες

Ανάλογες φθορές – οφείλονται στους μύκητες οι οποίοι αναπτύσσονται εξαιτίας της υγρασίας από τον ιδρώτα και την αναπνοή των χιλιάδων επισκεπτών – έχουν προκληθεί και σε άλλα μνημεία της Αιγύπτου.

Ήδη η κατάρα …του μύκητα έχει διώξει τους επισκέπτες από τους τάφους του Σέτιδος Α΄, πατέρα του Ραμσή Β΄ και της συζύγου του Νεφερτάρι, που εδώ και καιρό είναι κλειστοί για το κοινό.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις