Logo

Θα δικαστεί μισό αιώνα μετά !



 
 

australian_court_19-1-2011Στο εδώλιο θα καθίσει 79χρονος Αυστραλός με την κατηγορία του βιασμού της συζύγου του, αδίκημα που φέρεται να διέπραξε πριν από 50 χρόνια!

Αιτία η κρίση των δικαστών ότι μπορούν να έχουν αναδρομική ισχύ νόμοι που ψηφίστηκαν μετά την τέλεση της πράξης, η οποία εξακολουθεί να είναι ποινικά «ενεργή», καθώς δεν έχει υποπέσει σε παραγραφή. 

Ειδικότερα, το «πράσινο φως» για την εκδίκαση της υπόθεσης μισό αιώνα μετά την πράξη έδωσε το Ποινικό Εφετείο της Νότιας Αυστραλίας που αποφάσισε κατά πλειοψηφία (2-1) ότι οι νέοι νόμοι μπορούν να εφαρμοστούν και στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Έτσι, ο 79χρονος Αυστραλός αντιμετωπίζει την πιθανότητα να καταδικασθεί, καθώς οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι οι νόμοι περί συζυγικής συναίνεσης που ίσχυαν εκείνη την εποχή που τέλεσε την πράξη δεν τον προστατεύουν από την ποινική δίωξη.

Όπως προκύπτει από το δικαστικό φάκελο ο συζυγικός βιασμός τελέστηκε από τον 79χρονο το 1963. Τότε, όμως, η πράξη δεν τιμωρούνταν, ενώ οι νέοι νόμοι, που καθιστούν ποινικό αδίκημα την ερωτική συνεύρεση χωρίς τη συναίνεση της συζύγου, ψηφίστηκαν το 1976.

Σημειώνεται, ότι το Εφετείο δεν κλήθηκε να εκφέρει κρίση για την ουσία της εν λόγω υπόθεσης, αλλά να αποφανθεί αν ο βιασμός συζύγου ήταν ή όχι ποινικό αδίκημα κατά το έτος 1963. 

Τελικά, ο πρόεδρος των δικαστών Τζον Ντόιλ διευκρίνισε με ανακοίνωσή του, την οποία μετέδωσε σήμερα το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι «ο νόμος περί παραγραφής δεν ισχύει και συνεπώς ο εναγόμενος θα πρέπει να δικαστεί παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές στη νομοθεσία έγιναν μετά το βιασμό.»

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις