Logo

Πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το σπίτι μας για τα παιδιά ;



 
 

kindynos_spiti_19-1-2011Μπορεί όλοι να νιώθουμε ότι το σπίτι μας είναι το φρούριό μας, μέσα στο οποίο είμαστε απόλυτα ασφαλείς, συχνά ξεχνάμε όμως το γεγονός ότι κρύβει πολλούς κινδύνους για τα μικρά παιδιά. 

«Οι γονείς συχνά υποτιμάνε τις ικανότητες των παιδιών τους, ενώ υπερεκτιμούν την εξυπνάδα τους», λέει η Κρίσυ Σιανφλόουν, διευθύντρια επιχειρήσεων του προγράμματος “Safe Kids USA”. «Νομίζουν ότι το παιδί τους είναι πολύ έξυπνο για να κάνει το Χ πράγμα και δεν καταλαβαίνουν πόσο δυνατό μπορεί να είναι ένα παιδί».

 

Ας μάθουμε λοιπόν, ποιοι είναι οι σημαντικότεροι κίνδυνοι που ελοχεύουν σε κάθε σπίτι, έτσι ώστε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα και να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή χώρο για τα παιδιά μας:

1. Καλώδια και κορδόνια: Όταν τοποθετούνται λάθος, μπορούν να οδηγήσουν σε στραγκαλισμό. Το 2004, περίπου 500 παιδιά έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία μέσα στα σπίτια τους, ενώ το 90% των παιδιών αυτών, ήταν κάτω των 4 ετών. Και ενώ πολλοί γονείς φροντίζουν, για παράδειγμα, να δένουν τα κορδόνια απ’ τις κουρτίνες, υπάρχουν πολλά άλλα κορδόνια και καλώδια που αποτελούν άμεσο κίνδυνο, όπως π.χ. ένα φωτιστικό δαπέδου με μακρύ καλώδιο, ένα τηλέφωνο στερεωμένο στον τοίχο με το καλώδιο να κρέμεται, καθώς και τα καλώδια των ηλεκτρονικών υπολογιστών που κρέμονται ελεύθερα.

Άλλος ένας πιθανός κίνδυνος είναι και τα παιχνίδια με μακριά κορδόνια.

2. Μπανιέρες: Περίπου 340 παιδιά πνίγονται κάθε χρόνο μέσα στο σπίτι τους, εκ των οποίων το 80% είναι ηλικίας από 4 ετών και κάτω. «Ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε 2 εκατοστά νερό», αναφέρει η Σιανφλόουν. «Μην αφήνετε ποτέ το παιδί σας αφύλακτο, καθώς ακόμα και το ένα λεπτό που θα χρειαστεί για να πάτε να σηκώσετε το τηλέφωνο, μπορεί να αποβεί μοιραίο».

kordoni_toy_19-1-20113. Παιχνίδια: Γύρω στα 160 παιδιά πνίγηκαν στα σπίτια τους το 2004. Προκειμένου να αποφύγουμε τον κίνδυνο ασφυξίας, δεν πρέπει να δίνουμε ποτέ σε ένα παιδί κάτω των 3 ετών κάποιο παιχνίδι που χωράει να περάσει μέσα από την τρύπα ενός άδειου ρολού χαρτιού υγείας. Πρέπει ωστόσο, να προσέχουμε γενικότερα τι κρατάνε τα παιδιά μας, καθώς στα αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό ή ασφυξία, συμπεριλαμβάνονται και τα νομίσματα, οι μικρές μπάλες και τα μπαλόνια.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνουμε και σε κάποιες επικίνδυνες τροφές, όπως είναι οι καραμέλες, τα χοτ - ντογκ, τα σταφύλια, τα καρότα και τα ποπ - κορν.

4. Συρταριέρες και άλλα έπιπλα: Η συρταριέρα είναι επικίνδυνη, επειδή είναι βαριά και μπορεί να πέσει αν ένα παιδί προσπαθήσει να σκαρφαλώσει πάνω της. Τα παιδιά μπορούν επίσης να τραβήξουν εύκολα μια τηλεόραση και να πέσει πάνω τους, ειδικότερα τις μεγάλες τηλεοράσεις με επίπεδη οθόνη, καθώς ένα παιδάκι που προσπαθεί να σκαρφαλώσει ή να πιαστεί από κάπου για να σηκωθεί, δεν αντιλαμβάνεται ότι το βαρύ αντικείμενο από το οποίο πιάνεται μπορεί να πέσει πάνω του και να το σκοτώσει.

Γι’ αυτόν τον λόγο λοιπόν, θα πρέπει να τοποθετούμε τα βαριά αντικείμενα σε χαμηλά ράφια ή συρτάρια και να μην αφήνουμε παιχνίδια ή τηλεχειριστήρια επάνω σε έπιπλα, καθώς το παιδί μας μπορεί να μπει σε πειρασμό και να προσπαθήσει να σκαρφαλώσει προκειμένου να τα πιάσει.

5. Παράθυρα: Δεν πρέπει να πιστεύουμε ποτέ ότι μια σίτα θα κρατήσει το παιδί μας ασφαλές από ένα ανοιχτό παράθυρο. «Οι σίτες χρησιμεύουν στο να κρατάνε τα έντομα έξω απ’ το σπίτι μας και όχι στο να κρατάνε τα παιδιά μας μέσα σε αυτό», λέει η Σιανφλόουν. Επίσης, δεν θα πρέπει να τοποθετούμε κάποιο έπιπλο κάτω απ’ το παράθυρο, καθώς το παιδί μας μπορεί να σκαρφαλώσει επάνω του.

6. Εστίες φωτιάς: Τουλάχιστον 610 παιδιά ετησίως, χάνουν τη ζωή τους μέσα στο σπίτι τους από φωτιά και εγκαύματα. «Το δέρμα των παιδιών είναι πολύ πιο λεπτό απ’ το δικό μας, μπορούν να πάθουν έγκαυμα τρίτου βαθμού από μια κούπα καυτού καφέ μέσα σε 5 δευτερόλεπτα».

7. Φάρμακα, βιταμίνες και χάπια: Κάθε είδους φάρμακο ή χάπι, θα πρέπει να φυλάσσεται σε ασφαλές χώρο - ο οποίος, κατά προτίμηση, να κλειδώνει - όπου τα παιδιά δεν θα μπορούν να τα φτάσουν.

8. Καθαριστικά προϊόντα: Πάνω από 100 παιδιά, ηλικίας 14 ετών και κάτω, πεθαίνουν κάθε χρόνο από δηλητηρίαση. Τα προϊόντα καθαρισμού, τα καλλυντικά και τα φυτοφάρμακα, ευθύνονται για το 56% των παιδιών κάτω των 5 ετών που χάνουν τη ζωή τους από δηλητηρίαση.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις