Logo

Αλλάζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών



 
 

vouli_19-01-2011Αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, οι οποίες θα κινούνται εντός των ορίων που επιτρέπει το Σύνταγμα, συζητήθηκαν στο σημερινό υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει πέντε αλλαγές, μεταξύ των οποίων:

-   Η κατάργηση όλων των εξαιρετικά σύντομων παραγραφών.

-   Η επιβολή περιοριστικών όρων (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα).

-   Η υποχρεωτική κατάσχεση οικονομικού οφέλους.

- Η δημιουργία γνωμοδοτικού συμβουλίου πριν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που αποτελείται από δικαστικούς λειτουργούς .

-  Η δέσμευση κάθε είδους τίτλων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος υπουργού.

Σκληρή ανακοίνωση από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) προκάλεσαν δηλώσεις βουλευτή αναφορικά με το ποιος φέρει τις ευθύνες για την ατιμωρησία τυχόν ένοχων πολιτικών προσώπων.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση σημειώνει ότι «έχει παγιωθεί τον τελευταίο καιρό ως επικοινωνιακή τακτική ορισμένων η απονομή ευθυνών στη Δικαιοσύνη σχετικά με την ατιμωρησία πολιτικών προσώπων εμπλεκομένων σε σκάνδαλα».

Παράλληλα, πληροφορεί «ακόμη μια φορά τον ελληνικό λαό» ότι «οι ευθύνες για τα αποτελέσματα αυτά ανήκουν αποκλειστικά και μόνο σε αυτούς που έχουν διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνουν την ατιμωρησία τους».

«Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι ο ισχύων νόμος για την ευθύνη υπουργών διαμορφώθηκε από τη Βουλή και όχι από το δικαστικό σώμα. Οι δικαστές, συνεπώς, δεν μπορούν να παρανομήσουν κατά την εφαρμογή του, σε διάψευση των προσδοκιών αλλά και των συνηθειών ορισμένων», τονίζει η Ένωση.

Καλεί τέλος τους πολιτικούς που, όπως επισημαίνει, «μέχρι τώρα επιφύλαξαν στους εαυτούς τους το προνόμιο να έχουν και την πίτα και το μαχαίρι», να «κάνουν επιτέλους την αυτοκριτική τους και ας σταματήσουν να στοχοποιούν τους δικαστές και μάλιστα στις ύποπτες ημέρες που ζούμε. Ίσως έτσι επιτύχουν την ύστατη ώρα της απαξίωσης στα μάτια του λαού, να περισώσουν κάτι από την αξιοπιστία τους. Για να φτάσει επιτέλους το μαχαίρι στο κόκαλο».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-1-2011 από directNEWS.gr πηγή: naftemporiki


Τελευταίες Ειδήσεις