Logo

Τα επίπεδα σκόνης στην ατμόσφαιρα της Γης συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή



 
 

polve_resizeΗ ποσότητα της σκόνης που περιέχεται στην ατμόσφαιρα της Γης, έχει διπλασιαστεί κατά τον τελευταίο αιώνα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, η οποία ισχυρίζεται ότι αυτή η δραματική αύξηση επηρεάζει το κλίμα και την οικολογία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν η Νάταλι Μάογουολντ, αναπληρώτρια καθηγήτρια για τη Γη και τις ατμοσφαιρικές επιστήμες, ενώ για τη διεξαγωγή της,  χρησιμοποιήθηκαν τα διαθέσιμα μέχρι στιγμής στοιχεία, καθώς και μοντέλα ηλεκτρονικού υπολογιστή, προκειμένου να εκτιμηθεί η ποσότητα της σκόνης της ερήμου και των σωματιδίων του εδάφους στην ατμόσφαιρα, καθ’ όλο τον 20ο αιώνα. 

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που γίνεται για τον εντοπισμό της διακύμανσης ενός φυσικού (που δεν έχει προκληθεί από ανθρώπους) αερολύματος σε όλο τον κόσμο, κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου αιώνα.

Η σκόνη της ερήμου και το κλίμα επηρεάζονται μεταξύ τους - άμεσα και έμμεσα - μέσω μιας σειράς αλληλένδετων συστημάτων. Για παράδειγμα, η σκόνη περιορίζει το ποσό της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στη Γη – παράγοντας που θα μπορούσε να καλύψει τις επιπτώσεις του, συνεχώς αυξανόμενου, διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η σκόνη μπορεί να επηρεάσει επίσης τα σύννεφα και τη βροχή, με αποτέλεσμα να προκληθεί ξηρασία, η οποία, με τη σειρά της, οδηγεί σε απερήμωση και ακόμα περισσότερη σκόνη.

Προκειμένου να μπορέσουν να μετρήσουν τις διακυμάνσεις στη σκόνη της ερήμου κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα υπάρχοντα δεδομένα από πυρήνες πάγου, ιζήματα λιμνών και κοράλλια – καθένα από τα οποία περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τις παρελθοντικές συγκεντρώσεις της σκόνης της ερήμου στην περιοχή.

Στη συνέχεια, συνέδεσαν κάθε δείγμα με την πιθανή περιοχή προέλευσής του και υπολόγισαν το ποσοστό εναπόθεσης της σκόνης κατά την  πάροδο του χρόνου, ενώ με τη βοήθεια ενός συστήματος μοντελισμού στον υπολογιστή, οι ερευνητές ανακατασκεύασαν την επιρροή που είχε η σκόνη της ερήμου στην θερμοκρασία, στη βροχόπτωση, καθώς και στην επίγεια απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα με την πάροδο του χρόνου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις