Logo

Θα τίναζαν στον αέρα βενζινάδικο στην Κρήτη !



 
 

eko_20-01-2011Ανυπολόγιστες καταστροφές και πολύ πιθανόν και ανθρώπινα θύματα ήταν ικανή να προκαλέσει, εάν είχε σημειωθεί, η έκρηξη των δύο ισχυρότατων εκρηκτικών μηχανισμών που βρέθηκαν με διαφορά αρκετών ωρών σε πρατήριο υγρών καυσίμων της ΕΚΟ στην εθνική οδό στο ύψος της Χερσονήσου.

Την εκμετάλλευση του πρατηρίου είχε αναλάβει ένας 35χρονος επιχειρηματίας από την περιοχή με τον πατέρα του και τον αδερφό του.

Η σκέψη και μόνο του τι θα μπορούσε να είχε συμβεί εάν οι μηχανισμοί είχαν ενεργοποιηθεί, προκαλεί τρόμο στους αστυνομικούς αλλά και στον ιδιοκτήτη του πρατηρίου, ο οποίος κατέθετε για ώρες  στο Α.Τ Χερσονήσου,οι άνδρες του οποίου αναζητούν ένα στοιχείο για να ξετυλίξουν το νήμα της σοβαρής αυτής υπόθεσης.

Η τοποθέτηση των δύο βομβών σε κομβικά σημεία της επιχείρησης δείχνει την προμελετημένη ενέργεια των δραστών να αποδεκατίσουν τον νεαρό επιχειρηματία, ο οποίος ήταν αυτός που είδε πρώτος τον ένα εκ των δύο αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και ενημέρωσε τις Αρχές.

Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ θεωρούν αρκετά πιθανό για την τοποθέτησή τους  να επιστρατεύτηκαν ενδεχομένως δύο άτομα, ώστε να γίνει ταυτόχρονη πυροδότηση και να προλάβουν οι δράστες να απομακρυνθούν από το σημείο για να μην κινδυνεύσουν.

Η μεγάλη ευκαιρία που είχε η Αστυνομία να έχει ένα ισχυρό πλεονέκτημα για τον εντοπισμό των δραστών ήταν οι κάμερες που διαθέτει η επιχείρηση, όμως αυτές δεν ήταν ενεργοποιημένες και δεν κατέγραψαν τίποτα από το χώρο του συμβάντος.

Οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την υπόθεση ποντάρουν στην κατάθεση του 35χρονου, του πατέρα του, αλλά και του αδερφού του,  καθώς επίσης και στα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τη Σήμανση που θα αναζητήσει αποτυπώματα και γενετικό υλικό στους εκρηκτικούς μηχανισμούς που δεν εξερράγησαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την εξέταση των επιχειρηματιών οι άνδρες της ΕΛΑΣ διερευνούν τις τυχόν διαφορές οικονομικής ή άλλης φύσεως με τα άτομα που κρύβονται πίσω από την υπόθεση.
                                                          

                                                            Ο εντοπισμός

poirotexnourgoi_20-01-2011Ο πρώτος αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε από τον 35χρονο Φ.Δ νωρίς το πρωί (7.30 π.μ), που πήγε να ανοίξει την επιχείρηση. Στο κατώφλι της κεντρικής εισόδου είδε ένα αντικείμενο, σφαιρικού σχήματος στο μέγεθος μίας γροθιάς που ήταν περιτυλιγμένο με μονωτική ταινία.

Αμέσως κατάλαβε περί τίνος πρόκειται και επικοινώνησε με το αστυνομικό τμήμα της Χερσονήσου. Όπως είπε στους αστυνομικούς, το πρατήριο έκλεισε νωρίς προχθές το βράδυ.

Ο πυροτεχνουργός της Αστυνομίας διαπίστωσε ότι είχε τοποθετηθεί βραδύκαυστο φυτίλι, υπήρχε πυροκροτητής μέσα στην εκρηκτική ουσία (πρόκειται για εκρηκτικό γαλάκτωμα λευκού χρώματος), το βάρος της οποίας, σύμφωνα με τους ειδικούς, ξεπερνά τα 350 γραμμάρια.

«Η ζημιά θα ήταν πολύ μεγάλη κυρίως στο κτίριο μπροστά στο οποίο ήταν τοποθετημένος» ανέφερε αστυνομική πηγή. Σημειώνεται ότι σε απόσταση λίγων μέτρων βρίσκονται οι αντλίες των καυσίμων, που μία έκρηξη θα προκαλούσε τεράστια καταστροφή σε μεγάλη απόσταση.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης είχε βάλει φωτιά στο φυτίλι, η έκρηξη όμως δεν έγινε ποτέ, ίσως επειδή όπως λένε αστυνομικοί, γιατί η ποιότητα στο φυτίλι ήταν κακή, ή ακόμη και ο πυροκροτητής ήταν προβληματικός.

Ο πυροτεχνουργός της ΕΛΑΣ εξουδετέρωσε τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, αφαιρώντας το φυτίλι και τον πυροκροτητή από την εκρηκτική ύλη.

Όπως προαναφέρθηκε, υπήρχαν κάμερες εξωτερικά του χώρου, κάτι που έκανε τους αστυνομικούς να πιστεύουν ότι έχουν έναν «άσο» στο μανίκι τους. Η αισιοδοξία τους αυτή όμως χάθηκε σύντομα, όταν οι επιχειρηματίες τους είπαν ότι οι κάμερες δεν ήταν ενεργοποιημένες.

Αρκετές ώρες μετά, γύρω στη μία το μεσημέρι, από μια προσεκτικότερη αυτοψία στο χώρο εντοπίστηκε και ο δεύτερος πανομοιότυπος εκρηκτικός μηχανισμός. Ήταν τοποθετημένος στον πίσω δεξιό τροχό ενός οχήματος (βυτίο καυσίμων) που περιείχε 800 λίτρα πετρέλαιο.

Το βαρύ όχημα ήταν σταθμευμένο σε χώρο όπου χρησιμοποιείται ως πλυντήριο- λιπαντήριο, στο οποίο δεν υπήρχε κάποια πόρτα και η πρόσβαση ήταν εύκολη στον καθένα.

Εκτιμάται, ότι και σε αυτή την περίπτωση δε σημειώθηκε έκρηξη για τους ίδιους λόγους με την πρώτη περίπτωση, τον εκρηκτικό δηλαδή μηχανισμό που ήταν αφημένος στο κατώφλι του καταστήματος.

Αμέσως μετά στο σημείο πήγε αστυνομικός με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, για τον εντοπισμό εκρηκτικών υλών, προκειμένου να εξεταστεί ο χώρος για το ενδεχόμενο και άλλων εκρηκτικών μηχανισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν χθες έρευνες στα σπίτι δύο συγγενών από την Αλβανία, με τους οποίους οι επιχειρηματίες φέρονται να είχαν οικονομικές διαφορές.

Τα σπίτια τους στην περιοχή των Γουβών ελέγχθηκαν αλλά δεν προέκυψε κάτι σε βάρος των δύο αλλοδαπών και αφέθηκαν ελεύθεροι.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20-1-2011 από directNEWS.gr πηγή:πατρίς


Τελευταίες Ειδήσεις