Logo

Φορολογήστε τους πλούσιους !



 
 

anadiarthrosi_23-01-2011Για την Ελλάδα το πρόγραμμα λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση έχει στόχο να προστατεύσει τους πλούσιους και τις μεγάλες επιχειρήσεις από τις συνέπειες της κρίσης.

Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στο “Βήμα” ο Ρίτσαρντ Γουόλφ καθηγητής Οικονομικών στο κολέγιο Αμχερστ στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ.

Ο Ρ. Γουόλφ μάλιστα είχε διδάξει το σημερινό πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου όταν εκείνος σπούδαζε Κοινωνιολογία στο συγκεκριμένο κολέγιο τη δεκαετία του 1970.

Όπως εξηγεί στη συνέντευξη που έδωσε ο αμερικανός καθηγητής: «Τα φορολογικά μέτρα που βαρύνουν τους πολίτες και οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες εξυπηρετούν μόνο όσους μπορούν να τα αποφύγουν με ευκολία, δηλαδή τους πολύ πλούσιους και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα δεινά των μαζών από τη λιτότητα θα λύσουν τα υποκείμενα προβλήματα».

Ο ίδιος θεωρεί  τα δρακόντεια μέτρα λιτότητας ως μία πρώτη “αυτόματη” όσο και παράλογη, αντίδραση στην κρίση ενώ εκτιμά ότι το επόμενο βήμα για τη χώρα μας θα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο κ. Γουόλφ, γνωστός για τη θεωρία του που προτείνει τη φορολόγηση 10% επί του χαρτοφυλακίου των πλουσιότερων Αμερικανών για το μηδενισμό του δημοσίου ελλείμματος των ΗΠΑ, πιστεύει ότι το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για την Ελλάδα.

Όπως ειδικότερα υποστηρίζει: «Ο δείκτης ανάπτυξης ενός κράτους και η ελκυστικότητά του στους ιδιώτες επενδυτές δεν εξαρτάται μόνο από τους φορολογικούς συντελεστές αλλά και από το πώς χρησιμοποιεί τα έσοδά του από τη φορολογία. Αν η Ελλάδα αύξανε τους φόρους για τους πλουσιότερους πολίτες της και χρησιμοποιούσε αυτά τα χρήματα για να βελτιώσει τη δημόσια εκπαίδευση, το αποτέλεσμα θα ήταν μια άνοδος στην ποσότητα και στην ποιότητα των μορφωμένων νέων ανθρώπων, γεγονός που θα βελτίωνε τους δείκτες ανάπτυξης και θα προσείλκυε επενδυτές».

Στο βίντεο που ακολουθεί ο Ρίτσαρντ Γουόλφ αναλύει με χιούμορ στους φοιτητές του την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις