Logo

Το Facebook και το Twitter οδηγούν στην κοινωνική απομόνωση



 
 

fcbttr_24-1-2011Μπορεί να ονομάζονται ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά απ’ ότι φαίνεται το Facebook και το Twitter συντελούν σε μεγάλο βαθμό στην αντικοινωνικότητα!

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Σέρι Τέρκλ,  η τεχνολογία απειλεί να εξουσιάσει τις ζωές μας, κάνοντάς μας πιο αντικοινωνικούς και “λιγότερο ανθρώπινους”.

Η Τέρκλ, που είναι κορυφαία ακαδημαϊκός στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, θεωρεί επίσης τη χρήση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης ως μία μορφή της “σύγχρονης τρέλας”.

Σύμφωνα με τη θεωρία της, η τεχνολογία, υπό την ψευδαίσθηση ότι μας επιτρέπει να επικοινωνούμε καλύτερα με τους ανθρώπους, στην πραγματικότητα μας απομονώνει από τις αληθινές, ανθρώπινες σχέσεις, σε μία εικονική πραγματικότητα η οποία είναι απλά μία φτωχή απομίμηση του πραγματικού κόσμου.

Η Τέρκλ μάλιστα, κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα βιβλίο με τίτλο “Alone Together” (Μόνοι Μαζί), μέσω του οποίου επιτίθεται στην σύγχρονη εποχή της πληροφορίας. Το βιβλίο αυτό,  αποτελεί μέρος μιας πνευματικής αντίδρασης στην Αμερική, η οποία ζητάει από τους ανθρώπους να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο σε διαδικτυακούς τόπους όπως το Twitter.

Σε αυτό αναφέρει ακόμα ότι η κοινωνική δικτύωση μέσω του διαδικτύου μπορεί να μας τρελάνει, επικαλούμενη την “παθολογική συμπεριφορά” που η ίδια έχει βιώσει πολλές φορές, όπως όταν για παράδειγμα ο κόσμος που θρηνεί σε μια κηδεία, ελέγχει συνεχώς το iPhone του.

Η Τέρκλ δεν είναι η μόνη που αντιτίθεται στο φαινόμενο της εμμονής με το διαδίκτυο, καθώς αρκετοί ακόμα Αμερικάνοι ακαδημαϊκοί έχουν ασκήσει αυστηρή κριτική στην αυξανόμενη “μόδα” της διαδικτυακής δραστηριότητας.

Ένας από αυτούς, ο καθηγητής Γουίλιαμ Κιστ, έκανε αναφορά στον θάνατο μιας γυναίκας, η οποία είχε αναρτήσει στην προσωπική  της σελίδα στο Facebook τα Χριστούγεννα τον σκοπό της να αυτοκτονήσει και όμως, κανείς από τους 1.058 διαδικτυακούς της φίλους δεν έκανε τίποτα για να την σταματήσει!

Αντίθετα, χλεύαζαν την ανάρτηση της και της έκαναν προσβλητικά σχόλια...

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις