Logo

Πολ Μανιέτ: Ο άνθρωπος που έκανε τον Καναδά να κλάψει



 
 

magnette 22-10-2016Ο κυβερνήτης της γαλλόφωνης Βαλλονίας του Βελγίου, Πολ Μανιέτ, ανέσυρε το Γαλλόφωνο Σοσιαλιστικό Κόμμα της χώρας από μια πολιτική τάφρο και το έφερε στο παγκόσμιο προσκήνιο. Η εκστρατεία του ενάντια στις παλίρροιες της παγκοσμιοποίησης, με επιτομή την εμπορική συμφωνία CETA της ΕΕ με τον Καναδά, δεν θα μπορούσε...

να έρθει σε καλύτερη στιγμή για ένα κόμμα που απειλείται από την άκρα αριστερά.

Ο Μανιέτ αρνήθηκε επίμονα ότι ήθελε να "πνίξει" την εμπορική συμφωνία, αλλά αυτό ήταν που κατάφερε αποτελεσματικά το βέτο της Βαλλονίας, την Παρασκευή, όταν η Καναδή υπουργός Εμπορίου, Κρίστα Φρίλαντ, πάλευε να κρατήσει τα δάκρυα της, ανακοινώνοντας την αποτυχία των επταετών διαπραγματεύσεων της Οττάβας με την Ευρώπη.

Ο Μανιέτ είχε ανάγκη από μια δημοφιλή αιτία που θα συσπειρώσει τη βάση του, γνωρίζοντας καλά ότι μαρξιστικό κόμμα PTB του Βελγίου έχει διεισδύσει βαθιά στην εκλογική του περιφέρεια, κυρίως λόγω των οικονομικών δεινών της Βαλλονίας. Τον περασμένο μήνα, η αμερικανική κατασκευάστρια εξοπλισμού κατασκευών Caterpillar Inc., επιδείνωσε τα προβλήματα της γαλλόφωνης περιοχής, ανακοινώνοντας ότι κλείνει το υποκατάστημά της στο Γκοσελί, κοντά στο Σαρλερουά. Το κλείσιμο του εργοστασίου θα κοστίσει άμεσα στη Βαλλονία και το Βέλγιο 2.200 θέσεις εργασίας, και πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις.

Η πεισματική στάση του Μανιέτ απέναντι στην ολοκληρωμένη εμπορική και οικονομική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά, του επέτρεψε να ξαναχτίσει το πολιτικό του απόθεμα ως διεθνούς σοσιαλιστικής φιγούρας και να δώσει μια απάντηση στην άνοδο της άκρας αριστεράς.

Ο γοητευτικός, μορφωμένος στο Cambridge πρώην καθηγητής του συνταγματικού δικαίου της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Libre των Βρυξελών, αντιστάθηκε επί μέρες στις πιέσεις των Σοσιαλιστών συμμάχων, του όπως ο Φρανσουά Ολλάντ της Γαλλίας και της ο Ματέο Ρέντσι της Ιταλίας, οι οποίοι του ζητούσαν να υποχωρήσει και να στηρίξει μια εμπορική συμφωνία με τον Καναδά.

Ο Μανιέτ απεικόνισε τους βουλευτές της Βαλλονίας ως μοναχικούς ιδεολόγους της Ευρώπης που είχαν μελετήσει τους κινδύνους η συμφωνία να δημιουργήσει προηγούμενο υπονόμευσης των νομικών, υγειονομικών και περιβαλλοντικών προτύπων. Ειδικότερα, διαμαρτυρήθηκε ότι η CETA θα αφήσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ευάλωτες σε δικαστικές προσφυγές από ασυνείδητες πολυεθνικές εταιρείες.

Υποστήριξε ότι το κείμενο της CETA ήταν πολύ ασαφές σε ότι αφορά στα δικαιώματα των εθνικών δικαστηρίων σε περιπτώσεις όπου οι ξένοι επενδυτές μηνύσουν κυβερνήσεις. "Ο μηχανισμός δεν περιγράφεται με ακρίβεια", είπε ο Μανιέτ στους βουλευτές την Παρασκευή. "Είναι σαν να αγοράζεις γουρούνι στο σακί... Έχουμε δικαίωμα να γνωρίζουμε την επίδραση καθενός από αυτά τα κείμενα".

Αντί να προσπαθεί να ματαιώσει τη συμφωνία, ο ίδιος υποστήριξε ότι ήθελε απλά περισσότερο χρόνο για να την μελετήσει.

"Η συνθήκη αυτή θα επηρεάζει τις ζωές των 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων και 35 εκατομμυριων Καναδών για χρόνια και χρόνια", δήλωσε στο κανάλι La Première, την Τετάρτη. "Μπορούμε να πάρουμε μερικές εβδομάδες, λίγους μήνες για να αναλύσουμε τα προβλήματα και να τα αντιμετωπίσουμε".

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν την πίεση που αντιμετωπίζει ο Μανιέτ στην περιφέρειά του. Η υποστήριξη για τους κάποτε ανίκητους Σοσιαλιστές έχει πέσει στο 25,6% από το 32% το 2014. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, η υποστήριξη για το κόμμα PTB έχει εκτοξευθεί στο 14,6%, από μόλις 5,5% στις εκλογές του 2014.

Οδηγεί τον Μανιέτ και το κόμμα του ξεκάθαρα προς τα αριστερά.

Ο 45χρονος πρόεδρος της κυβέρνησης της Βαλλονίας είναι γνωστός για τις ανατροπές που προκαλεί. Ο Μανιέρ είχε διασώσει το κόμμα του και τον ηγέτη του, πρώην πρωθυπουργό Έλιο Ντι Ρούπο και παρελθόν.

Ο Ντι Ρούπο έβαλε τον Μανιέτ στην πολιτική, όταν του ζήτησε να επιλύσει μια κομματική κρίση στο Σαρλερουά το 2007. Το νέο poster boy του Σοσιαλιστικού Κόμματος αναρριχήθηκε γρήγορα στις τάξεις του, λαμβάνοντας υπουργικές θέσεις σε περιφερειακό και στη συνέχεια σε ομοσπονδιακό επίπεδο, όπου υπηρέτησε ως υπουργός Ενέργεια και Κλίματος. Πράγματι, ο Ντι Ρούπο εξακολουθεί να θεωρείται ως δύναμη, στέλνοντας τον Μανιέτ στη μάχη.

Ο Μανιέτ, που μιλά άπταιστα ολλανδικά και αγγλικά, είναι επίσης ένας από τους λίγους πολιτικούς της Βαλλονίας που έχουν επιτυχώς αντιμετωπίσει τις επιθέσεις ενός από τους πιο ισχυρούς ηγέτες της Φλάνδρας, του Μπαρτ Ντε Βέβερ, δημάρχου της Αμβέρσας και προέδρου του φλαμανδικού εθνικιστικού κόμματος Ν-VA, ιδίως σε ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ το 2014.

Καθώς το κόμμα του αποδυναμώεται στις δημοσκοπήσεις, η CETA ήταν ένα απροσδόκητο δώρο για τον Μανιέτ.

Ο Μανιέτ ήταν μελετηής των ευρωπαϊκών υποθέσεων πολύ καιρό πριν γίνει πολιτικός. Ειδικεύτηκε στα συνταγματικά ζητήματα της ΕΕ για ένα μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 2000, και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τη δέσμευσή του στο ευρύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο.

Σε μια συναισθηματική έκκληση, την Πέμπτη, ο Γιούνκερ έγραψε στον Μανιέτ: "Γνωρίζω τη αφοσίωσή σας στην ευρωπαϊκή ιδέα, μια Ένωση στην υπηρεσία των πολιτών της ... την οποία είμαστε και οι δύο αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε".

Ο Μανιέτ έμεινε ασυγκίνητος από την επίκληση του ευρωπαϊκού ιδεώδους. Όπως και άλλοι ευρωφεντεραλιστες της Αριστεράς, είναι ανήσυχος από όσα έχου συμβεί τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής κρίσης, της αυξανόμενης ανεργίας και του ευρωσκεπτικισμού, καθώς και της έλλειψης ανταπόκρισης από την ΕΕ.

Η φθίνουσα οικονομία της Βαλλονίας έχει εξαπλώσει το αίσθημα απογοήτευση για το παγκόσμιο εμπόριο και τις πολυεθνικές, στους ψηφοφόρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, την αστική εργατική τάξη. Παράλληλα, οι επιπτώσεις της εμπορικής συμφωνίας στη γεωργία, εξοργίζει τον πυρήνα τη εκλογικής βάσης του cdH, συνεργάτη του Μανιέτ στον κυβερητικό συνασπισμό της Βαλλονίας.

Παρά την εικόνα του μοναχικού καβαλάρη που προβάλει ο Μανιέτ, έχει λίγα για να αναησυχεί στο ομοσπονδιακός ή το ευρωπαϊκό μέτωπο. Οι εξαγωγές της Βαλλονίας στον Καναδά είναι μόνο το ένα 10ο του συνόλου της Φλάνδρας.

Στο βελγικό σύστημα διακυβέρνησης, οι περιφέρειες έχουν τον τελευταίο λόγο για το αν μια συμφωνία θα περάσει. Οι περιφέρειες έχουν, επίσης, το δικαίωμα να επκυρώνουν τις διεθνείς συμφωνίες, όπως η CETA. Αυτό σημαίνει ότι η κεντροδεξιά ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι απλός παρατηρητής στην επίθεση του Μανιέτ από αριστερά.

Είναι ιδιαίτερα οδυνηρό για τον πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ και τους γαλλόφωνους συναδέλφους του των Φιλελευθέρων στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Είναι ακινητοποιημένοι, αναγκασμένοι να δέχονται τα πολιτικά πυρά των 27 εταίρων τους στην ΕΕ, καθώς η απουσία της υπογραφής του Βελγίου υπονομεύει την εμπορική συμφωνία CETA.

Αν το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μανιέτ και οι εταίροι του στο cdH έχουν έναν κοινό εχθρό, αυτός είναι το ρεφορμιστικό κίνημα του Μισέλ. Δεν είναι πρόθυμοι να τον βοηθήσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει τους Ευρωπαίος ηγέτες στις Βρυξέλλες.

Αλλά καθώς οι Καναδοί διαπραγματευτές αποχωρούσαν, ο Μανιέτ είπε απλά, "χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο".

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 22-10-2016 από directNEWS.gr πηγή: politico.eu


Τελευταίες Ειδήσεις