Logo

Ολομέλεια ΣτΕ: Αντισυνταγματικός κατά πλειοψηφία ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες [βίντεο]



 
 

ste 26-10-2016Αντισυνταγματικός κρίθηκε κατά πλειοψηφία, με ψήφους 14 έναντι 11, ο νόμος Παππά (νόμος 4339/2015) για τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτό είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μεταξύ των μελών της Διευρυμενης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που πο διεξήχθη στην 5η και... 

πιο κρίσιμη διάσκεψη του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. 

Η διάσκεψη της Διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ ξεκίνησε στις 17:30 της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ, με την πλειοψηφία των δικαστών να μην δίνει καμία προθεσμία για διορθώσεις στο νόμο. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι η πλειοψηφία αποφάνθηκε ότι μόνο το ΕΣΡ είναι αρμόδιο για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. 

Στις έξι ώρες που διήρκεσε η διάσκεψη δόθηκε "μάχη" επιχειρημάτων ανάμεσα στους δικαστές που συντάσονταν με την άποψη του εισηγητή Γιώργου Παπαγεωργίου, ο οποίος είχε ζητήσει να κηρυχθεί συνταγματικός ο νόμος Παππά και σε αυτούς οι οποίοι είχαν την άποψη ότι ο νόμος 4339/2015 έπρεπε να κριθεί αντισυνταγματικός.

Τελικά, με σχεδόν οριακή πλειοψηφία επικράτηση η "σκληρή" άποψη περί αντισυνταγματικότητας. Δηλαδή ότι η μη εμπλοκή του ΕΣΡ στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών και οι μεταβίβασηαρμοδιοτήτων του στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.κατέστησε τον νόμο Παπά αντισυνταγματικό. Κι αυτό γιατί προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος, το οποίο καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ.

Νομικοί κύκλοι σχολίαζαν πως η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με αυτή την κρίση της ουσιαστικά "κατεδάφισε" στο σύνολό του το νόμο Παπά χωρίς να χρειαστεί να ασχοληθεί με επιμέρους θέματα όπως για παράδειγμα είναι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών. 

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν πως μετά από αυτή την κρίση της Ολομέλειας ο διαγωνισμός για τις τέσσερις άδειες θα πρέπει να θεωρείται άκυρος  και ως μη γενόμενος, ενώ τα κανάλια που δεν έλαβαν άδεια και κινδύνευαν με «μαύρο» θα συνεχίσουν να εκπέμπουν. Όσο για τους τέσσερις υπερθεματιστές που κέρδισαν  τηλεοπτική άδεια άδεια, θα λάβουν πίσω τα χρήματα που έχουν καταθέσει ως πρώτη δόση.

Ο Πρόεδρος του ΣτΕ εξερχόμενος από τη διάσκεψη αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις λέγοντας ότι  «η διάσκεψη είναι μυστική, έχω κάνει ήδη πολλές δηλώσεις».

 

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 26-10-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις