Logo

Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας;



 
 

rmnemprclsm_24-1-2011Η αλλαγή του κλίματος διευκόλυνε την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας;

Πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, δείχνει ότι οι δακτύλιοι ανάπτυξης των δέντρων αποκαλύπτουν ότι η άνοδος και η πτώση των αρχαίων πολιτισμών συμπίπτει με την αλλαγή του κλίματος.

Μια ομάδα ερευνητών μελέτησε 9.000 ξύλινα αντικείμενα, των προηγούμενων 2.500 χρόνων. Μελέτησαν επίσης, τους δακτυλίους των δέντρων σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του BBC, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα δέντρα σχημάτισαν ευρείς δακτυλίους κατά τις περιόδους που η καλλιέργεια ήταν καλή, με άφθονο νερό και θρεπτικά συστατικά, ενώ διαμόρφωναν πιο κλειστούς δακτυλίους κατά τη διάρκεια της ξηρασίας και των άλλων κακών καιρικών συνθηκών.

Με βάση αυτές τις κλιματικές διαπιστώσεις, οι ερευνητές έφτιαξαν ένα χρονολογικό διάγραμμα των τελευταίων 2.500 χρόνων, που συνδέεται με τα επίπεδα ευημερίας στις διάφορες κοινωνίες.

Ο παλαιοκλιματολόγος και συγγραφέας Αλφ Μπάντγκεν, αναφέρει: «Κοιτάζοντας πίσω στα 2.500 χρόνια, υπάρχουν παραδείγματα όπου η αλλαγή του κλίματος είχε επιπτώσεις στην ανθρώπινη ιστορία». Συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι Ρωμαίοι ήκμαζαν κατά την διάρκεια των υγρών και ζεστών καλοκαιριών, ενώ η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία υπέφερε κατά τη διάρκεια των ξηρών ή διαφορετικών καιρικών συνθηκών.

Δεν ήταν όμως μόνο η άνοδος και η πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που συνδεόταν με την κλιματική αλλαγή. Αυτή η μελέτη, δείχνει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, οι πολιτισμοί αντιμετώπιζαν κρίση κατά τη διάρκεια των ασταθών κλιματικών προτύπων.

Άραγε να είναι κι αυτό ένα ακόμη επιχείρημα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής; Η έκθεση πάντως, αναφέρει ότι “οι ιστορικές συνθήκες μπορούν να αμφισβητήσουν τις πρόσφατες πολιτικές και την φορολογική απροθυμία για τον περιορισμό της προβλεπόμενης αλλαγής του κλίματος”.

Με άλλα λόγια, αν γνωρίζουμε ότι η κλιματική αλλαγή συνέβαλε στην κατάρρευση των προηγούμενων πολιτισμών, θα κάνουμε άραγε την προσπάθεια να αποτρέψουμε την επανάληψη της ιστορίας;

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις