Logo

Siemens: Τα πορίσματα της κοροϊδίας



 
 

siemens_24-1-2011

Να διερευνηθούν περαιτέρω οι τυχόν ευθύνες 12 πολιτικών προσώπων - 7 από τη Νέα Δημοκρατία  και 5 από το ΠΑΣΟΚ – στο σκάνδαλο της Siemens ζητεί η πλειοψηφία της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής  με το πολυσέλιδο πόρισμά της που κατατέθηκε, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Φίλιππο Πετσάλνικο.

Με το πόρισμα – το οποίο μαζί με τις εκθέσεις και τα συνοδευτικά έγγραφα φθάνει τις 2.500 σελίδες - ζητείται η παραπομπή προς περαιτέρω διερεύνηση σε προανακριτική επιτροπή για τους πρώην υπουργούς :

*Της ΝΔ Γιώργο Αλογοσκούφη, Μιχάλη Λιάπη, Ιωάννη Παπαθανασίου, Γιώργο Βουλγαράκη, Προκόπη Παυλόπουλο, Βύρωνα Πολύδωρα και Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

*Του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Νίκο Χριστοδουλάκη, Γιάννο Παπαντωνίου και Άκη Τσοχατζόπουλο.

Η Νέα Δημοκρατία  στο δικό της πόρισμα  υποστηρίζει ότι "ουδέν στοιχείο προέκυψε"  για  τα "γαλάζια" πρώην κυβερνητικά στελέχη.

Ωστόσο, αναφέρει ότι δεν διαφωνεί για διενέργεια  έρευνας  και προς τη δική τους κατεύθυνση, προκειμένου "να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψη" των πρώην υπουργών της Ν.Δ. που αναφέρονται από το ΠΑΣΟΚ.  

Αντίθετα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιρρίπτει ευθύνες σε πρώην και νυν κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αρχής γενομένης από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Συγκεκριμένα, του καταλογίζει ευθύνες :

α) για την υπόθεση του C4Ι και την ανάθεσή του στην εταιρεία SAIC

β) για τη μη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για τον έλεγχο των μεγάλων προμηθειών του δημοσίου, και

γ) για τη στενή σχέση που είχε με τον Θ.Τσουκάτο, ο οποίος ως στενός συνεργάτης του κ. Σημίτη έχει ομολογήσει ότι το ποσό του 1 εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων πάρθηκε από τη Siemens και δόθηκε στο κομματικό ταμείο του ΠΑΣΟΚ.
Επίσης, με το πόρισμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης :

*επιρρίπτονται ευθύνες  στους πρώην υπουργούς ή υφυπουργούς Γιάννο Παπαντωνίου, Άκη Τσοχατζόπουλο, Αναστάσιο Μαντέλη, Ευάγγελο Μαλέσιο, Νίκο Χριστοδουλάκη και Χρήστο  Βερελή

*ζητείται να διερευνηθεί η περίπτωση του νυν υπουργού Γιώργου  Παπακωνσταντίνου προκειμένου να διαπιστωθεί αν ως μέλος του Δ.Σ. του ΟΤΕ, κατά την περίοδο 2000 -2002 πήρε μέρος στη λήψη αποφάσεων για τις προγραμματικές ή εκτελεστικές συμφωνίες που ζημίωσαν τον οργανισμό και τα κρατικά ταμεία.

ΚΚΕ - ΛΑΟΣ

Το ΚΚΕ με το πόρισμά του τάσσεται υπέρ της περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης από προανακριτική επιτροπή, ώστε «να γίνει δυνατή η απόδοση ευθυνών κατά το βαθμό που τους αντιστοιχεί όπως και σε όποιο πολιτικό πρόσωπο τυχόν ευθύνεται και η ευθύνη του θα προκύψει μέσα από την έρευνα και την αξιοποίηση του ανακριτικού υλικού»

Τέλος, «ως μη γενόμενη» χαρακτηρίζει την έως σήμερα διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής ο ΛΑΟΣ με το πόρισμά του, ζητώντας τη δέσμευση των ηγεσιών των κομμάτων δεν θα προστατευθούν πρώην υπουργοί και ότι θα ανοίξουν τόσο τα κομματικά ταμεία όσο και οι λογαριασμοί όσων ήταν ταμίες.

Αν δεν υπάρξει αυτή η δέσμευση ο ΛΑΟΣ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει στην προανακριτική επιτροπή.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις