Logo

Χρονιά δασών το 2011



 
 

dasoi2_25-01-2011Το ένα τρίτο της επιφάνειας της γης καλύπτεται από δάση, σχεδόν 3,9 δισεκατομμύρια εκτάρια. Κάθε χρόνο 13 εκ. εκτάρια δάσους χάνονται. Τα ΗΕ σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης κήρυξαν το 2011 χρονιά των δασών.

Τα δάση αποτελούν μια από τις σημαντικότερες πηγές ζωής για τον άνθρωπο. Παρόλο που για το κλίμα, τη βιοποικιλότητα, ακόμα και για τις ερήμους υπάρχουν ειδικές συμφωνίες σε διεθνές επίπεδο, για τα δάση δεν υπάρχει ανάλογη συμφωνία. Για το λόγο αυτό τα δάση χρειάζονται ένα ισχυρότερο λόμπι, λέει η Άστριτ Ντέιλμαν από το WWF:

«Τα δάση μας προσφέρουν πολλά που δεν πληρώνονται. Παράγουν οξυγόνο, αποθηκεύουν διοξείδιο του άνθρακα, μας προστατεύουν από τις πλημμύρες, και συγκρατούν το έδαφος από τις κατολισθήσεις ενώ μας προσφέρουν δεκάδες πράγματα που χρειαζόμαστε στην καθημερινότητά μας όπως ξύλο, χαρτί κτλ.»

Όλα αυτά που δεν πληρώνονται, οι υπηρεσίες και οι πρώτες ύλες αποτιμώνται παρόλα αυτά από ειδικούς επιστήμονες σε περίπου 750 ευρώ ανά εκτάριο το χρόνο. Παρόλα αυτά όλο και περισσότερα δάση χάνονται. Και πάλι η Άστριντ Ντέιλμαν:

«Υπερεκμεταλλευόμαστε τα δάση εξαιτίας του καταναλωτισμού μας. Χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο χαρτί, όλο και περισσότερο ξύλο, αφανίζουμε όλο και μεγαλύτερες επιφάνειες δάσους για να τις μετατρέψουμε σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Εκτός αυτού απειλούνται με πυρκαγιές με καταστροφικές για το κλίμα συνέπειες. Σε τελική ανάλυση ο άνθρωπος είναι απειλητικός παράγοντας για το δάσος».

Οι μεγαλύτερες καταστροφές

dasoi1_25-01-2011Η κατάσταση των δασών είναι όμως πολύ διαφορετική στις διάφορες χώρες, όπως εξηγεί η Γερμανίδα ειδικός κυρία Χέλτερμαν:

«Οι μεγαλύτερες καταστροφές σε δάση σημειώνονται σίγουρα στις χώρες της νοτιoανατολικής Ασίας, σε αφρικανικές χώρες και στην νότια Αμερική. Σε άλλες χώρες αντίθετα, όπως είναι η Ινδία και η Κίνα, τα δάση αυξάνονται. Η εξαφάνιση των δασών έχει απειλητικές συνέπειες και για τον άνθρωπο. Αυξάνονται οι έρημοι και υπάρχει διατάραξη του οικοσυστήματος».

Ένα από τα προβλήματα στις αναπτυσσόμενες χώρες και τις αναδυόμενες οικονομίες είναι πως συχνά καταστρέφονται ολόκληρες εκτάσεις για να χρησιμοποιηθούν στη γεωργία, διότι βραχυπρόθεσμα είναι πιο επικερδής απασχόληση.

Οι ειδικοί στρέφουν τώρα το βλέμμα τους και τις ελπίδες τους στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα και τη συμφωνία που θα ισχύσει μετά το 2013. Στη συμφωνία αυτή υπάρχουν κεφάλαια που αφορούν και την προστασία των δασών.

Η πρωτοβουλία των ΗΕ στο να ανακηρυχθεί το 2011 χρονιά των δασών έχει ακριβώς αυτό το στόχο: να ευαισθητοποιήσει πολίτες και κυβερνήσεις στην προστασία και διατήρηση ενός απίστευτου φυσικού πλούτου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-1-2011 από directNEWS.gr πηγή: deutschewelle


Τελευταίες Ειδήσεις