Logo

Και τα αρνητικά στοιχεία έχουν... τα "καλά" τους



 
 

angrfc_25-1-2011Κάθε άνθρωπος έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία στον χαρακτήρα του. Έχετε σκεφτεί όμως ποτέ ότι αυτά τα αρνητικά στοιχεία - όταν υπάρχουν με μέτρο - μπορούν στην πραγματικότητα να μας κάνουν καλό;

Στη φύση, τίποτα δεν είναι ποτέ μαύρο και άσπρο, κάθε γιν έχει και το γιάνγκ του.

Συνεχώς  ανακαλύπτουμε ότι τα πράγματα που νομίζαμε ότι ήταν κατηγορηματικά ανθυγιεινά - όπως πχ τα μικρόβια -  μπορεί μερικές φορές να αποδειχθούν αρκετά ωφέλιμα.

Οι ερευνητές έχουν αρχίσει πλέον να διαπιστώνουν ότι το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις συνήθειές μας και τις ιδιορρυθμίες της προσωπικότητάς μας.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό που είναι συνήθως ένα αρνητικό γνώρισμα, μπορεί να αποδειχθεί καλό», λέει ο Μπράιαν Γκίμπσον, καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Σέντραλ του Μίσιγκαν. 

Με άλλα λόγια, αυτά που εμείς αντιλαμβανόμαστε ως ελαττώματα - έστω και τα πιο μικρά, όπως το να βρίζουμε όταν τα πράγματα πάνε στραβά - μπορεί, στο σωστό πλαίσιο, να μας ωφελούν.

Ας τα δούμε αναλυτικά:

Απαισιοδοξία

Ο παλιός τρόπος σκέψης: Η απαισιοδοξία είναι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Όχι απλά είναι άκρως ενοχλητική, αλλά είναι και αρκετά απίθανο να ευημερήσει.

Ο νέος τρόπος σκέψης: Όλες αυτές οι αρνητικές σκέψεις, μπορούν να κάνουν πιο πιθανό για τους απαισιόδοξους το να προβλέψουν ή ακόμα και να ξεπεράσουν τα πιθανά μελλοντικά προβλήματα. «Η αμυντική απαισιοδοξία - το να σκεφτόμαστε δηλαδή συγκεκριμένα το τι μπορεί να πάει στραβά - μπορεί να μετατρέψει το άγχος σε δράση», λέει η Τζούλι Κ. Νόρεμ, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Κολέγιο Γουέλεσλι και συγγραφέας του βιβλίου “Η θετική ενέργεια της αρνητικής σκέψης”.

Βρίσιμο

Ο παλιός τρόπος σκέψης: Το να βρίζουμε είναι πολύ άσχημο.

Ο νέος τρόπος σκέψης: Η χρήση της “αγαπημένης” μας υβριστικής λέξης στη σωστή στιγμή, μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο “NeuroReport”, διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες, οι οποίοι έπρεπε να βυθίσουν τα χέρια τους σε υπερβολικά παγωμένο νερό όσο είχαν παράλληλα τη δυνατότητα να φωνάξουν διάφορα “κοσμητικά επίθετα”, ένιωσαν σημαντικά λιγότερο πόνο, απ’ όταν έπρεπε να επαναλαμβάνουν ουδέτερες λέξεις. Οι ερευνητές εικάζουν ότι το βρίσιμο ενεργοποιεί την αντίδρασή μας στο στρες, ενισχύοντας τα όρια του πόνου του σώματός μας για την αντιμετώπιση της εκάστοτε κρίσης.

Μουτζούρες στο χαρτί

Ο παλιός τρόπος σκέψης: Όταν σχεδιάζουμε κύκλους ή κάνουμε μουτζούρες σε ένα σημειωματάριο όσο μας μιλάνε, σημαίνει ότι έχουμε πρόβλημα συγκέντρωσης.

 Ο νέος τρόπος σκέψης: Οι ακανόνιστες μουτζούρες στο χαρτί, μπορούν να ενισχύσουν την ικανότητα του μυαλού μας να αντιλαμβάνεται και να απομνημονεύει πληροφορίες κατά σχεδόν 30%, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ. Η θεωρία είναι ότι η πράξη της σχεδίασης κάνει χρήση των οπτικοχωρητικών διεργασιών στον εγκέφαλο - οι οποίες, διαφορετικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ονειροπόληση - εμποδίζοντας έτσι το μυαλό να περιπλανηθεί.

Αναβλητικότητα

Ο παλιός τρόπος σκέψης: Η αναβλητικότητα δεν μας αφήνει να κάνουμε απολύτως τίποτα.

Ο νέος τρόπος σκέψης: Σε μικρές δόσεις, η αναβλητικότητα μπορεί να αυξήσει τη συνολική μας παραγωγικότητα. «Μετά από περίπου μία ώρα εντατικής εργασίας, είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να διατηρήσουν τη συγκέντρωσή τους σε υψηλά επίπεδα», λέει ο Μπρεντ Κόκερ, ερευνητής της καταναλωτικής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο, στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία. Η έρευνα του Κόκερ δείχνει ότι οι άνθρωποι που ελέγχουν περιοδικά τον λογαριασμό τους στο Facebook ή το προσωπικό τους e-mail όλη την ημέρα, είναι, κατά μέσο όρο, 10% πιο παραγωγικοί.

Κουτσομπολιό

Ο παλιός τρόπος σκέψης: Το κουτσομπολιό είναι ένδειξη ανασφάλειας.

Ο νέος τρόπος σκέψης: Το κουτσομπολιό μπορεί να στερεοποιήσει φιλίες και να ενισχύσει την ηθική μας “πυξίδα” – εφ’ όσον είμαστε προσεκτικοί σχετικά με το τι λέμε και σε ποιον τα λέμε. Όταν μοιραζόμαστε ζουμερές πληροφορίες με τους φίλους μας, ενισχύονται οι κοινωνικοί μας δεσμοί, ενώ οι ειδικοί λένε ότι τα κουτσομπολιά μας ενημερώνουν επίσης και για το ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή ή απαράδεκτη.

Θυμός

Ο παλιός τρόπος σκέψης: Το να θυμώνουμε είναι ανθυγιεινό, διότι αυξάνει την αρτηριακή μας πίεση (εξ ου και εκφράσεις όπως “μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι”).

Ο νέος τρόπος σκέψης: Εφ 'όσον τα προβλήματα θυμού μας δεν είναι χρόνια, το να θυμώσουμε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια άδικη κατάσταση, μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τα επίπεδα τους άγχους μας. Σύμφωνα με την Τζένιφερ Λέρνερ, διευθύντρια του Επιστημονικού Εργαστηρίου του Χάρβαρντ, η οργή πηγάζει από το αίσθημα της αδικίας. Όταν αντιδρούμε με ελεγχόμενη οργή, απελευθερώνεται λιγότερη κορτιζόλη στο σώμα μας – η οποία, σε μεγάλες δόσεις, έχει συνδεθεί με την οστική απώλεια, την κατάθλιψη και την παχυσαρκία.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις