Logo

Προ των πυλών ο εργασιακός ''μεσαίωνας''



 
 

ergasiaka2_25-1-2011Στο επίκεντρο ενός εργασιακού «μεσαίωνα» χωρίς διασφάλιση για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και μισθούς βρίσκονται ήδη οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας που αυτή δημιουργεί.

Οι επιχειρησιακές συμβάσεις είναι το νέο «όπλο» για μηδενικές αυξήσεις ή μειώσεις μισθών που χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότεροι εργοδότες.

Οι ασχολούμενοι με τα εργασιακά ζητήματα μιλούν για «τσουνάμι» επιχειρησιακών συμβάσεων καθώς μέρα με την ημέρα μεγαλώνει η λίστα των εργοδοτών που επικαλούνται την ύπαρξη των απαιτούμενων από το νόμο συνθηκών για την υπογραφή τέτοιου τύπου συμφωνιών με τους εργαζόμενους.

Από την άλλη πλευρά εξακολουθεί να εφαρμόζεται από τους εργοδότες και η… πατροπαράδοτη τακτική. Με την απειλή της απόλυσης και το κλασικό «δεν βγαίνω», που ακούγεται κυρίως από τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, καταστρατηγείται σιωπηρά κάθε δικαίωμα, μειώνονται μισθοί και ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις.

Ειδικότερα, οι εξελίξεις στο ελληνικό εργασιακό τοπίο έχουν ως εξής :

*Γηροκομείο Αθηνών : Πρόσφατα η διοίκηση κάλεσε τους εργαζόμενους – οι οποίοι μέχρι τα Χριστούγεννα ήταν απλήρωτοι για πέντε μήνες – σε συζητήσεις για την κατάρτιση επιχειρησιακής σύμβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα σχέδια της διοίκησης του Γηροκομείου Αθηνών , που είναι ένα κοινωφελές ίδρυμα και έχει στην ιδιοκτησία του εκατοντάδες ακίνητα, περιλαμβάνονται :

- η μείωση μισθών

- η  επιβολή εκ περιτροπής 4ημερης απασχόλησης

- η δυνατότητα να προχωρεί σε διαθεσιμότητα προσωπικού για διάστημα έως και 9 μήνες.

*Γαλακτοβιομηχανία ΝΕΟΓΑΛ Δράμας : Η επιχείρηση άλλαξε… ρότα μετά το θόρυβο και τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΚΕΕ) ότι τα «ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία» της δεν δικαιολογούν την κατάρτιση επιχειρησιακής σύμβασης, που υπογράφηκε από τους 125 εργαζόμενούς της με την οποία προβλέπονταν μειώσεις μισθών της τάξεως του 9%.

ergasiaka1_25-1-2011Έτσι, προώθησε άλλη σύμβαση, 2ετούς διάρκειας που δεν προβλέπει μειώσεις μισθών και περιλαμβάνει δέσμευση για διατήρηση των θέσεων εργασίας, η οποία υπογράφηκε από τους εργαζόμενους στις 21 Ιανουαρίου.

* Βιομηχανία κατασκευής ηλεκτρικών πινάκων που εδρεύει στην Αττική προωθεί τη σύναψη επιχειρηματικής σύμβασης με τους εργαζομένους, που έχουν να πληρωθούν εδώ και 6 μήνες, η οποία θα προβλέπει τα εξής :

- μη καταβολή τόσο του δώρου Χριστουγέννων κατά το μήνα Δεκέμβριο όσο και του επιδόματος αδείας, και

- αναδρομική ισχύ  από το 2010 

* Δύο επιχειρήσεις της Πάτρας έχουν ήδη υποβάλει στα σωματεία αιτήματα για επιχειρησιακές συμβάσεις που προβλέπουν μειώσεις μισθών

* Αρκετές επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη έχουν θεσπίσει ελαστικά ωράρια, εκ περιτροπής εργασία και μειώσεις μισθών που φθάνουν το 10% ή ακόμα και το 20%.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις