Logo

Το ΣτΕ επικύρωσε την απόλυση εφοριακών υπαλλήλων που αθωώηκαν από το ποινικό δικαστήριο για το αδίκημα της δωροδοκίας



 
 

ste 15-1-2017Το Συμβούλιο της Επικρατείας με δύο αποφάσεις του επικύρωσε την οριστική παύση (απόλυση) από την υπηρεσία δύο εφοριακών υπαλλήλων που τους επέβαλε το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο, παρά το γεγονός ότι αυτοί είχαν αθωωθεί από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο. Οι δύο εφοριακοί είχαν...

παραπεμφθεί σε δίκη, καθώς φέρονταν ότι ζήτησαν και πήραν από εταιρεία πετρελαιοειδών της Θεσσαλονίκης φακελάκι 30.000 ευρώ, προκειμένου να επιστραφεί στην εταιρεία Φ.Π.Α. που ζητούσε με αίτηση της.

Μετά την αθώωσή τους, οι  δύο εφοριακοί προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις του Ιουνίου του 2013 του Πειθαρχικού Συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών, με τις οποίες τους επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης, για τα πειθαρχικά παραπτώματα της παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους και της χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής, εντός και εκτός υπηρεσίας, σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα.

Η υπόθεση

Σύμφωνα με τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί μία γυναίκα εφοριακός υπάλληλος φέρεται ότι  έλαβε από εταιρεία πετρελαιοειδών για τον εαυτό της και για λογαριασμό του συναδέλφου της εφοριακού «το ποσό των 30.000 ευρώ».

Οι δύο εφοριακοί, συγκεκριμένα, είχαν «αναλάβει υπηρεσιακά, κατόπιν σχετικής εντολής του προϊσταμένου τους, την σύνταξη και υπογραφή της έκθεσης προσωρινού ελέγχου της επίμαχης εταιρείας προκειμένου αυτή να τύχει επιστροφής του συνολικού ποσού του πιστωτικού υπολοίπου Φ.Π.Α. που είχε ζητήσει με σχετικές αιτήσεις της».  Όμως, ζήτησαν και έλαβαν το ποσό των 30.000 ευρώ, «προκειμένου να επισπεύσουν την διαδικασία προσωρινού ελέγχου της εν λόγω εταιρείας». Στη συνέχεια, συνέταξαν και υπέγραψαν την έκθεση προσωρινού ελέγχου της εν λόγω εταιρείας, σύμφωνα με την οποία επεστράφη σε αυτή το πιστωτικό υπόλοιπο Φ.Π.Α το οποίο είχε ζητήσει με σχετικές αιτήσεις της.

Το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, που εκδίκασε την υπόθεση, αθώωσε τελεσίδικα για τυπικούς δικονομικούς λόγους τους δύο εφοριακούς για την πράξη της παθητικής δωροδοκίας. Η αθώωση οφείλεται στο γεγονός ότι «κατά το χρόνο τελέσεως των πράξεων που τους είχαν αποδοθεί η αξιόποινη πράξη της παθητικής δωροδοκίας του υπαλλήλου στοιχειοθετείται μόνο για τις μελλοντικές ενέργειες ή παραλείψεις αυτού, ενώ η πράξη αυτή παραμένει ανέγκλητη για ήδη τελειωμένη ενέργεια ή παράλειψη». Ακόμη, κηρύχθηκαν αθώοι του αδικήματος της σύστασης συμμορίας, αφού δεν αποδείχθηκε ότι ενώθηκαν με σκοπό την διάπραξη αδικημάτων.

Η απόφαση του Γ΄ τμήματος του ΣτΕ 

Το Γ΄ τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, αποφάνθηκε ότι ναι μεν δεσμεύεται από την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, κατά το μέρος με το οποίο οι εφοριακοί κρίθηκαν αθώοι της παθητικής δωροδοκίας από κοινού και της συμμορίας, περαιτέρω όμως, δεσμεύεται «ως προς την ύπαρξη των πραγματικών αυτών περιστατικών τα οποία έγιναν δεκτά κατά την κρίση της επίμαχης αποφάσεως του ποινικού δικαστηρίου».

Το ΣτΕ αναφέρει, δηλαδή, ότι ανεξάρτητα αν οι εφοριακοί αθωωθήκαν από το Ποινικό δικαστήριο εκείνο λαμβάνει υπόψη του τα ποινικά αδικήματα που διέπραξαν και αναφέρονται στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου, τα οποία αποτελούν διαπραχθέντα πειθαρχικά αδικήματα. Μάλιστα,  το ΣτΕ επισμαίνει ότι «τα πραγματικά περιστατικά στοιχειοθετούν το πειθαρχικό παράπτωμα της χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός ή εκτός της υπηρεσίας» και για τολόγο αυτό έκρινε ότι η ποινή της οριστικής απόλυσης που τους επιβλήθηκε είναι η προσήκουσα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-1-2017 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις