Logo

Τρεις σεισμικές δονήσεις άνω των 5 Ρίχτερ σε μια ώρα στην κεντρική Ιταλία



 
 

seismos italia 18-1-2017Τρεις σεισμικές δονήσεις, μεγέθους έως 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκαν μέσα σε μία ώρα, στην κεντρική Ιταλία, το πρωί της Τετάρτης, στην ίδια περιοχή που επλήγη...

από τον μεγάλο σεισμό της 24ης Αυγούστου με εκατόμβη νεκρών και σήμερα δίνει μάχη με τον χιονιά.

Η πρώτη δόνηση είχε μέγεθος 5,1 ρίχτερ και σημειώθηκε στις 10:25 το πρωί (τοπική ώρα). Σύφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας (INGV), είχε επίκεντρο το χωριό Μοντρεάλε της περιφέρειας Αμπρούτσο – μεταξύ Λ' Άκουιλα και Ριέτι – και εστιακό βάθος τα 9 χλμ. Μετά τον πρώτο σεισμό σημειώθηκαν άλλοι τέσσερις με χαμηλότερη ένταση και στις 11:14 ένας ισχυρότερος, μεγέθους 5,4 ρίχτερ. Λίγα λεπτά αργότερα, στις 11:25 σημειώθηκε άλλη μία δόνηση, μεγέθους 5,3 ρίχτερ.

Οι δονήσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές ως τη Ρώμη, όπου έκλεισαν προληπτικά οι σταθμοί του μετρό. Οι κρατικοί σιδηρόδρομοι απφάσισαν να σταματήσουν τα δρομολόγια των τρένων, προκειμένου να ελεγχθούν οι γραμμές στις διαδρομές Τρένι - Ριέτι - Λ' Άκουιλα - Σουλμόνα. Έκλεισαν, επίσης, οι σταθμοί εξυπηρέτησης του αυτοκινητοδρόμου Α24, που ενώνει τη Ρώμη με το Τεράνο.

Στη σεισμόπληκτη ζώνη των δήμων Αματρίτσε και Ακούμολι, υπήρξαν κάποιες αναφορές για καταρρεύσεις κτηρίων, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες. Πυροσβέστες κάνουν ελέγχους στην περιοχή, η οποία είναι σκεπασμένη από χιόνι.

"Ο σεισμός έγινε αισθητός με έντονο τρόπο, σε μια στιγμή κατά την οποία παλεύουμε με το χιόνι, το οποίο έχει αφήσει επί 48 ώρες χωρίς ηλεκτρική ενέργεια το ένα τέταρτο της πόλης. Είναι μια πολύ περίπλοκη κατάσταση, έχουμε ενάμισι μέτρο χιόνι", δήλωσε ο δήμαρχος του Άσκολι Πιτσένο, Γκουίντο Καστέλι, στο Sky Tg24, λίγο μετά την πρώτη δόνηση.

"Προς το παρόν δεν έχουμε αναφορές για ζημιές, αλλά ήδη από το βράδυ γίναμε μάρτυρες μιας σειράς καταρρεύσεων εξαιτίας του χιονιού", πρόσθεσε. "Φοβόμαστε ότι ορισμένες εγκαταστάσεις με το σεισμό υπέστησαν περαιτέρω αποδυνάμωση και ζημιές. Προσπαθούμε να σπάσουμε το τείχος του χιονιού και για τη μεταφορά φαρμάκων. Η κατάσταση απαιτεί μεγάλη νηφαλιότητα και ικανότητα διαχείρισης της έκτακτης ανάγκης".

"Είναι μια πολύ περίπλοκη κατάσταση", δήλωσε ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσο. "Στην περιοχή χιονίζει εδώ και αρκετές ώρες, χωρίς διακοπή, και θα συνεχίσει να να χιονίζει για τις επόμενες ώρες".

Τα σχολεία στο Ριέτι έχουν εκκενωθεί προληπτικούς λόγους, όπως απαιτείται από τα σχέδια ασφαλείας, ενώ οι μαθητές σε ορισμένα σχολεία της Ρώμης βγήκαν στο προαύλιο, μετά το σεισμό.

Υπάρχουν πολλές κλήσεις προς τον ενιαίο αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 για πληροφορίες, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία κλήση κινδύνου.

Ένα ελικόπτερο που απογειώθηκε από την Πεσκάρα, πετά στην περιοχή του επίκεντρου, προκειμένου να καταγράψει την κατάσταση.

 *φωτο αρχείου

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-1-2017 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις