Logo

Ιταλία: Eικόνες σοκ από το ξενοδοχείο που καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα [βίντεο]



 
 

rigpiano1 19-1-2017Συγκλονίζουν οι εικόνες από το ξενοδοχείο Rigopiano στο Αμπρούτσο, το οποίο καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα που προκάλεσαν οι χθεσινοί ισχυροί σεισμοί στην κεντρική Ιταλία. Το μεγαλύτερο μέρος του κτηρίου έχει καταρρεύσει, ενώ το υπόλοιπο...

έχει θαφτεί 3 μέτρα κάτω από το χιόνι.

Τα σωστικά συνεργεία, που έδωσαν μάχη μέσα στη νύχτα για να καταφέρουν να προσεγγίσουν το σημείο, χρησιμοποιούν κάθε μέσο – από εκπαιδευμένους σκύλους μέχρι γεώφωνα – για να εντοπίσουν τυχόν εγκλωβισμένους.

Τρεις σοροί ανασύρθηκαν ήδη από τα συντρίμμια και εκφράζονται φόβοι για δεκάδες νεκρούς. Ανάμεσά τους και παιδιά.

"Υπάρχουν φόβοι για πολλά θύματα. Φωνάζουμε δυνατά αλλά κανείς δεν απαντά", λένε οι διασώστες στη La Stampa, περιγράφοντας ένα σενάριο αποκάλυψης. "Συνεχίζουμε να σκάβουμε, αλλά εξαιρετικά δύσκολο", προσθέτουν.

Τριάντα αγνοούμενοι

Τριάντα άτομα αγνοούνται, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό – 22 τουρίστες και 9 εργαζόμενοι. Ένας διασωθείς ανέφερε ότι μέσα στο ξενοδοχείο βρίσκονται η σύζυγος και τα δύο παιδιά του. "Σώθηκα γιατί είχα πάει στο αυτοκίνητο. Εκεί μέσα βρίσκονται η γυναίκα μου και τα δύο παιδιά μου", είπε ο άνδρας.

Το κτήριο του ξενοδοχείου έχει καταρρεύσει σχεδόν ολοσχερώς και έχει μετακινηθεί κατά περίπου 10 μέτρα. Είναι εντελώς βυθισμένο στο χιόνι και στα δέντρα που παρασύρθηκαν από τη χιονοστιβάδα. Η πρώτοι δισώστες κατάφεραν να φτάσουν στο χώρο με σκι γύρω στις τέσσερις τα ξημερώματα. Εκεί βρήκαν δύο διασωθέντες, τους ίδιους που κάλεσαν σε βοήθεια, τον έναν σε κατάσταση υποθερμίας, αλλά χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του.

Το χιόνι που έχει πέσει ξεπερνά τα δύο μέτρα, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διάσωση. Τα ασθενοφόρα έχουν μπλοκαριστεί σε απόσταση περίπου 9 χιλιομέτρων από το ξενοδοχείο και στην επιχείρηση διάσωσης έχουν επιστρατευθεί ένα ελικόπτερο και ένα ερπυστριοφόρο όχημα της πυροσβεστικής, με ικανότητα μεταφοράς 8 ατόμων.

Περίμεναν το εκχιονιστικό

Οι δύο διασωθέντες είναι ο Τζιαμπιέρο Παρέτε και ο Φάμπιο Σαλτσέτα, οι οποίοι βρίσκονταν στα αυτοκίνητά τους στον χώρο στάθμευσης του ξενοδοχείου όταν χτύπησε η χιονοστιβάδα και μπόρεσαν να σημάνουν συναγερμό.

"Σώθηκα γιατί πήγα να πάρω κάτι από το αυτοκίνητο. Η γυναίκα μου και τα δύο παιδιά μου έμειναν μέσα στο ξενοδοχείο", λέει ο 38χρονος Παρέτι. "Ήρθε η χιονοστιβάδα, θάφτηκα στο χιόνι αλλά κατάφερα να βγω. Το αυτοκίνητο δεν θάφτηκε κι έτσι, περίμενα εκεί την άφιξη των διασωστών".

Οι ένοικοι του ξενοδοχείου ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν όταν χτύπησε η τραγωδία. Είχαν ήδη τακτοποιήσει τους λογαριασμούς τους και είχαν συγκεντρώσει τις αποσκευές τους στην υποδοχή του ξενοδοχείου, έτοιμοι να φύγουν αμέσως μόλις ανοίξει ο δρόμος. Αρχικά, οι ένοικοι είχαν ενημερωθεί ότι ένα εκχιονιστικό θα έφτανε χθες στις 3:00 το μεσημέρι, αλλά η άφιξή του αναβλήθηκε για τις 7:00 το απόγευμα. Η καθυστέρηση αποδείχθηκε μοιραία.

Ο Παρέτι, σεφ στο επάγγελμα, κάλεσε τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου στο οποίο εργαζόταν, Κουιντίνο Μαρτσέλα, μέσω της εφαρμογής whatsApp.

Ήταν μια δραματική έκκληση για βοήθεια. Τρέμοντας από τους λυγμούς και το κρύο, ο 38χρονος ενημέρωσε τον φίλο και εργοδότη του, ότι η σύζυγός του Αντριάνα και τα παιδιά του, η 6χρονη Λουντοβίκα και ο 8χρονος Τζιανφιλίππο, έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια.

"Μετά το πρώτο δραματικό τηλεφώνημα, μπόρεσα να τον ακούσω και πάλι αρκετές φορές μέχρι περίπου τις 20:00", διηγείται ο Μαρτσέλα. Στην συνέχεια, δεν υπήρχε τρόπος να επικοινωνήσω μαζί του. Ήταν απελπισμένος και αγωνιούσε για την οικογένειά του γιατί από την πρώτη στιγμή κατάλαβε πόσο σοβαρό ήταν αυτό που συνέβη.

"Ζητούσα βοήθεια και δεν με πίστευαν"

Εκείνος σήμανε συναγερμό στις αρχές μετά τη χιονοστιβάδα, από το εστιατόριό του. "Δέχθηκα μια κλήση στις 17:40, σήμανα συναγερμό, αλλά δεν με πίστεψαν", λέει.

"Μέσω του κέντρου της αστυνομίας, μπόρεσα να έρθω σε επαφή με το κέντρο συντονισμού της νομαρχίας. Η κυρία που απάντησε σε έναν "ιδιαίτερο" τρόπο: "Κοιτάξτε, κάλεσα πριν από δύο ώρες και το ξενοδοχείο ήταν εντάξει".

Στη συνέχεια, ο Μαρτσέλα λέει ότι της εξήγησε ότι ο μάγειράς του δεν αστειευόταν, ότι ήταν σοβαρό, αλλά "δεν ήθελε να πάρει στα σοβαρά τη δική μου εκδοχή".

Απελπισμένος, ο Μαρτσέλα άρχισε να καλεί παντού "Τρέλανα όλο τον κόσμο" λέει ταραγμένος στην ιταλική Huffington Post. Η ώρα πήγε 20:00 μέχρι κάποιος να τον πιστέψει και να αρχίσει η επιχείρηση διάσωσης. "Τότε με πίστεψαν. Μου έκαναν ερωτήσεις. Άκουγα τον φίλο μου μέσω των μηνυμάτων του... ζητούσε βοήθεια και έλεγε ότι "οι άλλοι είναι όλοι νεκροί", αλλά δεν ξέρω αν είναι αλήθεια. Μου είπε "έχασα τα πάντα. Εύχομαι ο Ιησούς να είναι μεγάλος και να τους ξαναβρώ ζωντανούς".

"Δυστυχώς, η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε με δύο ώρες καθυστέρηση", προσθέτει.

Χθες το βράδυ, λίγο πριν από την τραγωδία, η διεύθυνση του ξενοδοχείου ανακοίνωσε ότι "εξαιτίας των ατμοσφαιρικών συνθηκών και της σφοδρής χιονόπτωσης, οι τηλεφωνικές γραμμές έχουν διακοπεί" και κάλεσε τους πελάτες να επικοινωνήσουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ωστόσο, κάποιοι εγκλωβισμένοι φαίνεται ότι κατάφεραν να επικοινωνήσουν με sms και να ζητήσουν βοήθεια. "Βοήθεια, βοήθεια, πεθαίνουμε από το κρύο", έγραφε ένα από αυτά, σύμφωνα με την La Reppublica.

Οι πρώτοι διασώστες έφτασαν πολλές ώρες αργότερα στο σημείο της τραγωδίας. Αφού κατάφεραν να καθαρίσουν από το χιόνι έναν χώρο μπροστά στην είσοδο του ξενοδοχείου, άρχισαν να σκάβουν με τα χέρια. Ωστόσο, ο χώρος ενδιαφέροντος εκτείνεται εκατοντάδες μέτρα μέσα στη μάζα της χιονοστιβάδας και ο χρόνος δεν είναι με το μέρος τους.

Η εισαγγελία της Πεσκάτα έχει ανοίξει έρευνα για ανθρωποκτονία.

 

rigpiano 19-1-2017

 

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-1-2017 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις