Logo

«Λευκός καπνός» στο Eurogroup - Επιστρέφουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια



 
 

eurogroup 20-2-2017Σε πολιτική συμφωνία κατέληξαν κυβέρνηση και δανειστές, με την ελληνική πλευρά να προσφέρει τελικά την προνομοθέτηση μέτρων, κερδίζοντας την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και τη δέσμευση της Κομισιόν για εξαίρεση από τις δαπάνες πρωτογενούς...

πλεονάσματος. Αντιστάθμισμα για την προνομοθέτηση αποτελούν μία σειρά από μέτρα φορολοελάφρυνσης. Μετά το Staff Level Agreement θα συζητηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του χρέους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επήλθε συμφωνία για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών.

«Η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για "ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα"» σημειώνουν και προσθέτουν πως η ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.

«Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση» τονίζουν οι ίδιες πηγές, κάτι που σημαίνει:

• Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35 – 40% και συνολικός επανασχεδιασμός του φόρου με επαναφορά του Φ.Μ.Α.Π. ώστε η μείωση να στοχεύει στα χαμηλά εισοδήματα.

• Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια κατά 7 μονάδες και μεταφορά του συντελεστή από το 13% στο 6%.

• Μείωση του ΦΠΑ σε μεταφορές δημόσιες και ιδιωτικές (τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα, βαπόρια) κατά 11 μονάδες και μεταφορά από το 24% στο 13%.

• Μείωση βασικών ειδών διατροφής κατά 11 μονάδες από το 24% στο 13%.

• Επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

• Σε περίπτωση που εξεταστεί μείωση δαπανών για κοινωνική ασφάλιση συμφωνήθηκε να νομοθετηθεί αντίστοιχα αύξηση δαπανών στοχευμένων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας.

Εν συνεχεία, το Μαξίμου ενημερώνει πως επιστρέφουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ένα από τα πάγια αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

«Πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια» επισημαίνουν και καταλήγουν λέγοντας:

«Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς».

Αξίζει να σημειωθεί, πως από το Μαξίμου τονίζουν ότι με το κλείσιμο του SLA στην Αθήνα, ο Γ. Νταϊσεμπλουμ θα ζητήσει έκτακτο Eurogroup για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σε αυτό το Eurogroup θα αποφασιστεί τόσο το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων όσο και το θέμα της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του χρέους.

Οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων μετά το τέλος του Eurogroup

Ο Πιερ Μοσκοβισί μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ανέφερε ότι «όλοι οι εταίροι αναγνώρισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας», προσθέτοντας ότι τα δημοσιονομικά στοιχειά εκπλήσσουν θετικά. «Υπάρχουν ακόμα πολλές ημέρες εντατικής δουλειάς μεταξύ των εταίρων» σημείωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος και υπογράμμισε ότι η Κομισιόν θέλει εξισορροπημένη λύση που να σηματοδοτεί το φως στο βάθος του τούνελ της λιτότητας. Ο Πιέρ Μοσκοβισί αναφερόμενος στο πρόγραμμα των 3 δις για την δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε εποικοδομητικά για να βρούμε τις καλύτερες οικονομικές λύσεις για την χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος ώστε να πατάξουμε την ανεργία και φυσικά θα αναζητήσουμε όλες τις πιθανούς διόδους».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, τόνισε πως «θα προχωρήσουμε πέρα από τη λιτότητα και θα επικεντρωθούμε στις βαθιές μεταρρυθμίσεις». «Οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και θα δουλέψουν με τις ελληνικές αρχές» πρόσθεσε, ενώ στη συνέχεια είπε ότι «θα δουλέψουμε σε ό,τι αφορά το επιπλέον πακέτο μεταρρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, το σύστημα συνταξιοδότησης και το φορολογικό σύστημα». Ο κ. Ντάισελμπλουμ σε αντίθεση έσπευσε να διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχει ακόμα πολιτική συμφωνία.

«Δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας στην Ελλάδα, αλλά όλοι νιώθουμε ότι υπάρχει μια έκτακτη ανάγκη για ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο αυτές τις προσπάθειες» κατέληξε.

«Πλέον υπάρχει κοινή βάση για τους θεσμούς ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα και όπως είπε πρόεδρος του Eurogroup πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να υπάρξει συμφωνία» επισήμανε Κλάους Ρέγκλινγκ. «Πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη προκειμένου οι ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους όπως έκαναν και προηγουμένως» είπε ο ο διευθύνων σύμβουλος του ESM.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20-2-2017 από directNEWS.gr πηγή: koutipandoras.gr


Τελευταίες Ειδήσεις