Logo

Το αγριόχορτο που θεραπεύει τον καρκίνο του δέρματος



 
 

mlkwdcncr_26-1-2011Ένα κοινό αγριόχορτο θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με νέους ισχυρισμούς των ερευνητών.

Το εκχύλισμα που εκκρίνουν τα φύλλα και οι βλαστοί ενός φυτού που ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των ευφορβιών, γνωστό με το όνομα γαλατσίδα, μπορεί, όταν εφαρμοστεί στο δέρμα, να σκοτώσει συγκεκριμένους τύπους καρκινικών κυττάρων, αλλά και να μειώσει μελλοντικά  τον κίνδυνο υποτροπής του όγκου.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, δεν βοηθάει στην θεραπεία των καρκίνων του δέρματος που είναι μελανώματα – τύπος καρκίνου που προκαλείται κυρίως από τις καταστρεπτικές συνέπειες του ήλιου στο δέρμα.

Το συγκεκριμένο φυτό έχει χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες ως μια παραδοσιακή, λαϊκή ιατρική για τη θεραπεία παθήσεων όπως είναι τα κονδυλώματα, το άσθμα, καθώς και διάφορες μορφές καρκίνου.

Για πρώτη φορά ωστόσο, μια ομάδα βρετανών επιστημόνων πραγματοποίησε μία κλινική μελέτη σε 36 ασθενείς που υπέφεραν από διάφορες μορφές καρκίνου του δέρματος (εκτός των μελανωμάτων), οι οποίοι είτε είχαν δοκιμάσει στο παρελθόν τις συμβατικές θεραπείες - συμπεριλαμβανομένης και της χειρουργικής επέμβασης - χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, είτε είχαν θεωρηθεί ακατάλληλοι για χειρουργική επέμβαση λόγω ηλικίας.

Το πείραμα είχε ως εξής: Για τρείς ημέρες, ένας ογκολόγος άπλωνε εκχύλισμα από το συγκεκριμένο φυτό μία φορά την ημέρα, στην περιοχή που ο κάθε ασθενής είχε το πρόβλημα.

Τα αρχικά αποτελέσματα του συγκεκριμένου πειράματος, τα οποία αναμένεται να δημοσιευθούν μέσα στην εβδομάδα στην Βρετανική Εφημερίδα Δερματολογίας, είναι εντυπωσιακά, καθώς μετά από μόλις έναν μήνα διάρκειας του πειράματος, οι 41 από τις 48 περιπτώσεις των ασθενών που συμμετείχαν, θεραπεύτηκαν πλήρως. Επίσης, 15 μήνες μετά το πέρας του πειράματος, τα δύο τρίτα εκ των 48 συνολικά ασθενών που υπέφεραν από καρκίνο, αντιδρούσαν ακόμα θετικά στην θεραπεία στην οποία υποβλήθηκαν.

Οι παρενέργειες ήταν πολύ λίγες, καθώς το 43% των ασθενών δεν πονούσαν καθόλου μετά την θεραπεία, το 14% ανέφερε ήπιο πόνο και μόνο ένας εκ των ασθενών ανέφερε ότι πόναγε πολύ για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 26-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις