Logo

Οι γονείς ευθύνονται για τις φοβίες των παιδιών



 
 

prntsscrdfspdrs_26-1-2011Φοβάστε τις αράχνες, τα φίδια και γενικά, όλα αυτά τα “χαριτωμένα” πλάσματα της φύσης; Μπορείτε να κατηγορήσετε τους γονείς σας!

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται μια νέα μελέτη, η οποία αμφισβητεί την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι είμαστε “προγραμματισμένοι” να φοβόμαστε όλα αυτά τα ανατριχιαστικά πλάσματα, ενώ υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα, μαθαίνουμε να τα φοβόμαστε κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής μας.

Ο φόβος για τα φίδια είναι μία από τις πιο συνηθισμένες παράλογες φοβίες, από την οποία πιστεύεται ότι υποφέρει περίπου το 50% των ανθρώπων, παρόλο που μπορεί να μην έχουν δει ποτέ κάποιο φίδι από κοντά στην πραγματικότητα.

Ειδικοί από το πανεπιστήμιο Ράτγκερς στο Νιούαρκ, έδειξαν δύο βίντεο, το ένα δίπλα στο άλλο, σε βρέφη ηλικίας 7 μηνών. Το ένα βίντεο έδειχνε ένα φίδι, ενώ το άλλο έδειχνε ένα μη απειλητικό ζώο. 

Την ίδια στιγμή, τα βρέφη άκουγαν διαδοχικά μία ηχογραφημένη φοβισμένη ανθρώπινη φωνή και μία χαρούμενη.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα μωρά κοίταζαν περισσότερη ώρα το βίντεο με το φίδι όποτε ακουγόταν η φοβισμένη φωνή, παρόλο που τα ίδια δεν έδειχναν κανένα σημάδι φόβου.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι μπορούν να διδαχθούν να φοβούνται σχεδόν τα πάντα. Σε μία Σουηδική μελέτη μάλιστα, οι επιστήμονες έδειχναν στους εθελοντές εικόνες από φίδια, αράχνες, λουλούδια και μανιτάρια, ενώ ταυτόχρονα τους έκαναν ένα μικρό ηλεκτροσόκ. Δεν προκάλεσε καμία έκπληξη φυσικά, το γεγονός ότι τα άτομα αυτά έμαθαν να συσχετίζουν τις εικόνες αυτές με τον πόνο.

Υπάρχουν βέβαια και πολλοί επιστήμονες που θεωρούν ότι οι φοβίες, τις οποίες εκμεταλλεύονται κατά διαστήματα ορισμένες Χολιγουντιανές ταινίες όπως η “Αραχνοφοβία”, αναπτύχθηκαν εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν ακόμα οι πρόγονοί μας ζούσαν μαζί με τα θανατηφόρα ερπετά και έντομα της Αφρικής.

Η τελευταία μελέτη ωστόσο, αμφισβητεί τη θεωρία ότι η φοβία για τα φίδια και τις αράχνες είναι έμφυτη στους ανθρώπους.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 26-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις