Logo

Διέγραφαν πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ για φοροδιαφυγή της «ελίτ» [πίνακες]



 
 

forodiafygh2-20-3-2017Έρευνα για μειώσεις ακόμη και διαγραφές σημαντικών προστίμων για φοροδιαφυγή από τη Διεύνθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) πραγματοποιείται από τον εισαγγελέα Διαφθοράς. Πρόκειται για πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων, στο σύνολό τους περίπου 137 εκατ. ευρώ, που είχαν επιβληθεί...

σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Documento, αντικείμενο της έρευνας είναι να διακριβωθεί εάν οι επίμαχες αποφάσεις της ΔΕΔ στηρίχτηκαν πραγματικά σε νέα στοιχεία που προσκόμισαν οι προσφεύγοντες, τα οποία δικαιολογούν τις ιλιγγιώδεις μειώσεις ή τις διαγραφές ή αν σημειώθηκαν και υπόγειες διεργασίες προς όφελος των φοροφυγάδων. και προς μεγάλη ζημιά του Δημοσίου. Πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν την περίοδο 1/8/2013 έως 31/7/2016.

Η υπόθεση άνοιξε με ένα αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, τον περασμένο Αύγουστο προς την τότε Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, νυν Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ζητώντας να μάθει για τα κριτήρια βάσει των οποίων εξετάζονται από τη ΔΕΔ οι προσφυγές που καταθέτουν οι πολίτες κατά των προστίμων που τους καταλογίζουν οι φορολογικές αρχές.

Αν και το βασικό ερώτημα έμεινε αναπάντητο, στον εισαγγελέα εστάλησαν τρεις λίστες με περίπου 1.500 υποθέσεις που είχαν διεκπεραιωθεί από την αρχή και τα ποσά τα οποία τελικώς καταλογίστηκαν στους ιδιώτες που προσέφυγαν κατά των προστίμων. Αυτό που διαπίστωσε ο οικονομικός εισαγγελέας είναι πως σε πολλές περιπτώσεις το πρόστιμο που είχε καταλογίσει το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και αυτό που τελικά παρέμενε μετά τη δεύτερη κρίση της ΔΕΔ είχαν πολύ μεγάλη διαφορά. Υπήρχε τεράστια μείωση και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και διαγραφή προστίμων.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, στις λίστες υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις όπως αυτές των Δημήτρη Κοντομηνά, μελών της οικογένειας Καλογρίτσα, Στέφανου Κωστούλα (γαμπρού της οικογένειας Χόντου), Παναγιώτη Μαρινόπουλου (της γνωστής οικογένειας της ομώνυμης πτωχευμένης πλέον εταιρείας), Γιάννη Πάριου και πολλών άλλων. Δείτε στους παρακάτω πίνακες κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

lista-20-3-2017

 

lista1-20-3-2017

lista2-20-3-2017

Σημειώνεται πως μετά το άνοιγμα του φακέλου από την εισαγγελία, ο Γιώργος Πιτσιλής, γενικός γραμματέας της Ανεξάρτητης Δημοσίων Εσόδων (τότε Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων) ενημέρωνε εγγράφως τόσο τον κ. Αθανασίου όσο και την εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου πως θα διενεργηθεί εκτάκτως εσωτερικός έλεγχος σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ορθή και την ομοιόμορφη εφαρμογή των διαδικασιών ελέγχου και των διαδικασιών επίλυσης διαφορών. Ωστόσο οι εισαγγελείς δεν επαφίενται στα αποτελέσματα ενός εσωτερικού ελέγχου, αλλά σκοπεύουν να, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, να ορίσουν ανεξάρτητους πραγματογνώμονες για να ελέγξουν όλα τα στάδια καταλογισμού των προστίμων.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20-3-2017 από directNEWS.gr πηγή:tvxs.gr


Τελευταίες Ειδήσεις