Logo

Ερρίκος Ντυνάν: «Δεν είχα σχέση με τον Λοβέρδο» λέει ο Λιαρόπουλος - «Επιλογή του υπουργείου» τον αποκαλούσε ο πρώην υπουργός -Live



 
 

Με την κατάθεση του Λυκούργου Λιαρόπουλου, γνωστού για την ανάρτησή του στο Facebook, κατά τη διαπραγμάτευση του 2015, όπου έγραφε «Γερούν γερά», με αποτέλεσμα να διαγραφεί από το Ποτάμι, συνεχίζονται οι συνεδριάσεις της εξεταστικής επιτροπής για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Ανδρέας Μαρτίνης είχε αναφερθεί στο όνομα του Λιαρόπουλου στην τελευταία του κατάθεση, ζητώντας μάλιστα να ανοίξουν οι λογαριασμοί του.

Σημειώνεται επίσης ότι είχε αναλάβει, ως έμμισθος σύμβουλος, να συντάξει έκθεση διαχειριστικού ελέγχου, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου.

Εκτός από τον Λυκούργου Λιαρόπουλο, έχει κληθεί να καταθέσει και ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας.

Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, ο δικαστικός επιμελητής που κλήθηκε να αποτιμήσει τα περιουσιακά στοιχεία του ΚΙΕΝ παραδέχτηκε πως αντί να ζητήσει τη γνωμάτευση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα, αφού ο ίδιος δεν είχε τη σχετική κατάρτιση, κοστολόγησε την άυλη περιουσία του νοσοκομείου σύμφωνα με την άποψη εταιρίας που συνεργαζόταν με την τράπεζα Πειραιώς. Επίσης, αν και θα έπρεπε βάσει νόμου να γίνει και η σχετική έκθεση από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών, ουδέποτε εκείνος ή ο επισπεύδων κατέθεσαν σχετικό αίτημα.

Η κατάθεση Λιαρόπουλου

Ο Λυκούργος Λιαρόπουλος κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ισχυρίστηκε πως η συνεργασία της εταιρίας του με το ΚΙΕΝ δεν ήταν αποτέλεσμα πολιτικής παρέμβασης του τότε υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου. Ο κ. Λιαρόπουλος, που ανέλαβε χρέη εξωτερικού συνεργάτη για να εξορθολογίσει τις οικονομικές καταστάσεις του νοσοκομείου, παραδέχτηκε πως για τρεις μήνες συνεργασίας με το ΚΙΕΝ η εταιρία του έλαβε 60.000 ευρώ.

Έκανε λόγο για καθεστώς «ενός ανδρός αρχή» στο «Ερρίκος Ντυνάν», στηλιτεύοντας τους χειρισμούς του Ανδρέα Μαρτίνη, ο οποίος κατά τον κ. Λιαρόπουλο εξυπηρετούσε φίλους και γνωστούς μέσω του νοσοκομείου. Είπε, επίσης, πως κατόρθωσε να διαπραγματευτεί τη ρύθμιση των οφειλών του ΚΙΕΝ προς την Marfin, ρυθμίζοντας το χρέος.

Καταλήγοντας, χαρακτήρισε ευτυχές γεγονός την πώληση του «Ντυνάν» για να μετατραπεί σε ένα νοσηλευτικό κόσμημα. Αμέσως μετά, παρενέβη ο κ. Μπαλωμενάκης για να τον επιπλήξει, αφού όταν του ζητήθηκαν από την γραμματεία της Επιτροπής τα στοιχεία που παρέθεσε στην τοποθέτησή του, αλλά εκείνος δεν τα διαβίβασε.

«Ο κ. Μαρτίνης αποκάλεσε το ¨Ντυνάν¨ επιτομή της διαπλοκής» ανέφερε ο κ. Λάππας κατά την εξέταση του μάρτυρα, ζητώντας από τον κ. Λιαρόπουλο να σχολιάσει αυτή τη φράση. «Τι εννοείτε διαπλοκή;» διερωτήθηκε ο μάρτυρας, καθόσον φαίνεται πως είναι η πρώτη φορά που ακούει αυτή την έννοια.

Ο κ. Λάππας κατέρριψε τον ισχυρισμό του Λιαρόπουλου πως δεν υπήρχε καμία σύνδεσή του με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ειδικότερα, επικαλέστηκε πρακτικά από σχετική Επιτροπή της Βουλής στις 17/1/12, στα οποία αναγράφεται ότι ο τότε υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, παρουσίασε τον Λυκούργο Λιαρόπουλο και τον αποκάλεσε ως «επιλογή του υπουργείου». «Καμία σχέση» είπε ο Λιαρόπουλος. «Άρα λέει ψέματα ο Λοβέρδος…» πετάχτηκε ο Λάππας, με τον μάρτυρα να απαντά: «Δεν λέω αυτό…».

Η άλλη αντικρουόμενη άποψη που παρέθεσε ο κ. Λιαρόπουλος είναι πως το «Ντυνάν» ήταν ένα ένα κόσμημα, αλλά ταυτόχρονα επικροτεί την εκχώρηση του «κοσμήματος» αυτού σε ιδιωτικά συμφέροντα. Επιπλέον, ο κ. Λάππας κατόρθωσε να κάνει τον μάρτυρα να αυτοαναιρέσει τις ίδιες τις μελέτες του για το «Ντυνάν», για τις οποίες μάλιστα πληρώθηκε αδρά. Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε τον καθηγητή επί των Οικονομικών της Υγείας αν με τα 23 εκατ. ευρώ που οφείλουν οι VIP ασθενείς θα μπορούσε το νοσοκομείο να σταθεί «όρθιο» και να μην καταρρεύσει κατά το επίμαχο διάστημα, με τον Λιαρόπουλο να διαψεύδει τις μελέτες του απαντώντας «όχι». Ο κ. Λάππας επέμεινε, τονίζοντας πως χρειάζονταν 15 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία του νοσοκομείου, οπότε αυτά τα 23 εκατ. από τους μεγαλόσχημους που δεν έβαζαν το χέρι στην τσέπη θα αποτελούσαν «ανάσα», αλλά ο Λιαρόπουλος επέμενε στην άποψή του.

Έπειτα από τον κ. Λάππα, το λόγο πήρε ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος τώρα που τέλειωσαν οι καταθέσεις του Μαρτίνη ξαναχρίστηκε εισηγητής της ΝΔ. Να τονιστεί πως ο αν. τομεάρχης της ΝΔ δεν έκανε ούτε μία ερώτηση στον υπόδικο πρώην πρόεδρο του ΚΙΕΝ στις τρεις παρουσίες του τελευταίου στην Εξεταστική και ως εκ τούτου το γεγονός ότι ο κ. Μηταράκης μιλά στην Επιστροφή είναι από μόνο του είδηση!'

Για όλες τις λοιπές ερωτήσεις που δεν άπτονται στη θητεία του στο «Ντυνάν», ο Λυκούργος Λιαρόπουλος δηλώνει άγνοια, αν και συνάμα θεωρεί ενδεδειγμένη λύση τον αναγκαστικό πλειστηριασμό του νοσοκομείου, ο οποίος δεν πραγματοποιήθηκε στη θητεία του.

Ο τελευταίος εισηγητής, Νίκος Νικολόπουλος, ειρωνευόταν τον Λιαρόπουλο, καθότι ο τελευταίος «δεν γνωρίζει πολλά αλλά πληρώθηκε με πολλά». «60.000 ευρώ για τρεις μήνες» σημείωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής, με τον Λιαρόπουλο να επισημαίνει πως αυτά τα λεφτά δε προορίζονταν μόνο για τον ίδιο.

«Πού σας ξέρει εσάς και σας επιλέγει ο Μαρτίνης; Σε κάποιο γκαλά;» ήταν τα ιντριγκαδόρικα ερωτήματα του κ. Νικολόπουλου, με τον μάρτυρα να απαντά πως τον πήρε τηλ ο Μαρτίνης και του είπε πως θέλει να του αναθέσει τη μελέτη βιωσιμότητας του νοσοκομείου. Εν συνεχεία, εξήγησε πως η σύμβαση έγινε μέσω του ειδικού λογαριασμού του ΕΚΠΑ, υποστηρίζοντας πως γι΄αυτό ήταν ενήμερος και ο τότε πρύτανης του Πανεπιστημίου.

Πριν συνεχίσει να παραθέτει απαντήσεις τύπου «δεν ξέρω, δεν είδα» για όσα ακολούθησαν μετά τη θητεία του στο νοσοκομείο, ο κ. Λιαρόπουλος παραδέχτηκε πως αν και προσπάθησε να ρυθμίσει το δανεισμό του «Ντυνάν» αγνοούσε πως δεν υπήρχαν εμπράγματες εγγυήσεις για τα δάνεια του ΚΙΕΝ.

Εν συνεχεία, ένταση προκλήθηκε επειδή ο Λιαρόπουλος δεν ήθελε να μπει στον κόπο να απαντήσει σε ερώτημα του Νικολόπουλου σχετικά με τους δεκάδες αργόμισθους που διορίζονταν στο νοσοκομείο αλλά δεν ήταν και ιδιαίτερα πρόθυμοι να δουλέψουν. Ο Λιαρόπουλος επικαλέστηκε τα δικαιώματα του ως μάρτυρας, ζητώντας από τον πρόεδρος της Επιτροπής να τον προστατέψει.

«Άκου λέει δεν θέλει να μπει στον κόπο…» έλεγε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Ύστερα, αφού ηρέμησαν τα πνεύματα, κ. Νικολόπουλος άρχισε να παραθέτει ονόματα αργόμισθων ανάμεσά τους και αυτό της γνωστής δημοσιογράφου, Άννας Παναγιωταρέα. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-6-2017 από directNEWS.gr πηγή: documentonews.gr


Τελευταίες Ειδήσεις