Logo

Διευθυντές του ΕΣΥ στη Β. Ελλάδα έστησαν κομπίνα 5 εκατ. ευρώ με σκευάσματα διατροφής



 
 

Δύο γιατροί, που είναι και διευθυντές σε δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας,  προχώρησαν μέσα στο 2016 σε χιλιάδες συνταγογραφήσεις ειδικών σκευασμάτων διατροφής, συνολικής αξίας περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ. Τα σκευάσματα αυτά τα συνταγογραφούσαν αφού προηγουμένως γνωμάτευαν ότι τα πρόσωπα στα οποία αφορούν οι ιατρικές συνταγές πάσχουν από εντερικές νόσους και κυρίως από «φλεγμονή του εντέρου» 

Το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή η συνολική αξία των ειδικών σκευασμάτων διατροφής που είχαν συνταγογραφήσει οι δύο γιατροί το 2016 αντιστοιχεί στο 11% της ετήσιας δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Οι δύο γιατροί προχωρούσαν σε διάγνωση, συνηθέστερα σε  φλεγμονή εντέρου λόγω φαρμακευτικής αγωγής και επέμεναν να συνταγογραφούν ένα  συγκεκριμένο σκεύασμα.

Η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Κοινωνικής Ασφάλισης, που διενεργεί τους ελέγχους, εξετάζει κάθε γιατρό που έχει συνταγογραφήσει συγκεκριμένα σκευάσματα, πάνω από τον μέσο όρο συνταγογραφήσεων από τους υπόλοιπους γιατρούς σε όλη την χώρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του σκανδάλου είναι ότι κατά το προηγούμενο έτος, 1.500 γιατροί σε όλη τη χώρα συνταγογράφησαν προϊόντα διατροφής αξίας 46 εκατ. ευρώ.

Τα πρόσωπα που αφορούσαν τα σκευάσματα πολλές φορές δεν είχαν καν εξεταστεί

Με βάση τους ελέγχους και τα μέχρι τώρα αποτελέσματά τους,  δεν προέκυψαν στοιχεία που να πιστοποιούν ότι οι ασφαλισμένοι όντως πάσχουν από την ασθένεια που αναφέρεται στις γνωματεύσεις ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς, για τους οποίους δήθεν προορίζονταν αυτά τα φάρμακα, δεν είχαν καν εξεταστεί!

Σε άλλες περιπτώσεις, δε, οι γνωματεύσεις προστέθηκαν σε δεύτερο χρόνο από την αγορά του σκευάσματος προκειμένου να θεωρηθούν από ελεγκτές γιατρούς.

Το δηκτικό σχόλιο Πολάκη

Με δηκτικό τρόπο σχολίασε το θέμα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο οποίος μετά τις αποκαλύψεις για την κομπίνα έγραψε χαρακτηριστικά στο Facebook: «Όσο και να κρύβεστε θα σας βρούμε… Γι αυτό κάποιοι δεν ήθελαν να κάνει συμβάσεις ο ΕΟΠΥΥ με τους προμηθευτές ιατροτεχνολογικων προϊόντων, σκευασμάτων κλπ αλλά να έμενε σε ισχύ το προηγούμενο καθεστώς του μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δώσετε. ΜΟΛΙΣ ΑΛΛΑΞΕ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΔΙΦΚΑ να τα πρώτα ΣΟΒΑΡΑ αποτελέσματα ΑΠΟ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ .....(γιατί η προηγούμενη κυνήγαγε κάτι γιατρούς στην Άρτα που σε πέντε συνταγές στις 300 είχαν γράψει και χάπι γαστροπροστασίας!!!!)».

Οι πρωταγωνιστές αυτής της κομπίνας, πάντως, απειλούνται τώρα με βαριά χρηματικά πρόστιμα αλλά και διακοπή της δυνατότητας συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους. 

Ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται προχωρήσει και στην έκδοση συνταγογραφικών οδηγιών αλλά και στη θέσπιση ανώτατων «ορίων» δαπάνης συνταγογράφησης για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής στο πρότυπο που ισχύει για τα φάρμακα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-7-2017 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις