Logo

Η κεντρική θέρμανση παχαίνει!



 
 

ttmchhtmksygnwght_28-1-2011Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πολλοί από εμάς κρατάμε τα σπίτια μας τόσο ζεστά με τα θερμαντικά σώματα τον χειμώνα, που πλέον δεν χρειάζεται να κάψουμε τόσο πολλές θερμίδες προκειμένου να ζεσταθεί με φυσικό τρόπο το σώμα μας. Το αποτέλεσμα; Να παίρνουμε βάρος ευκολότερα κατά τη χειμερινή περίοδο!

Τα σπίτια που έχουν κεντρική θέρμανση και αποτελεσματικά διπλά τζάμια, βοηθούν τα ποσοστά παχυσαρκίας να φτάσουν στα ύψη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες από το University College του Λονδίνου λένε ότι αυτό αποτελεί ένα αυξανόμενο πρόβλημα σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, όπου η μέση εσωτερική θερμοκρασία αυξάνεται διαρκώς.

 

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο αντίκτυπός της στο βάρος μας επιδεινώνεται από τον επιπλέον χρόνο που περνάμε πλέον σε εσωτερικούς χώρους, είτε με το να εργαζόμαστε από το σπίτι, είτε κάνοντας τα ψώνια μας από το διαδίκτυο.

Η συγκεκριμένη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική εφημερίδα “Αξιολογήσεις της Παχυσαρκίας”, υποστηρίζει ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στη μειωμένη έκθεση των ανθρώπων στο εποχιακό κρύο και την αύξηση της παχυσαρκίας στη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Εάν το σώμα μας είναι ήδη ζεστό, δεν χρειάζεται να μετατρέψει το λίπος σε ενέργεια για την παραγωγή θερμότητας, υποστηρίζει η μελέτη, ενώ προτείνει ότι η παρατεταμένη έκθεσή μας σε άνετες, ζεστές θερμοκρασίες, μπορεί να μειώσει σε μόνιμη βάση την ικανότητα του οργανισμού μας να κάψει αυτό το λίπος.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Φιόνα Τζόνσον, δήλωσε: «Η αύξηση του χρόνου που δαπανάται σε εσωτερικούς χώρους, η ευρεία πρόσβαση σε κεντρική θέρμανση και κλιματισμό, καθώς και οι αυξημένες προσδοκίες μας για θερμική άνεση, συμβάλλουν στον περιορισμό του φάσματος των θερμοκρασιών που βιώνουμε στην καθημερινή μας ζωή. Αυτό μειώνει το χρόνο κατά τον οποίο τα σώματά μας περνούν κάτω από ήπιο θερμικό στρες - που σημαίνει ότι καίμε λιγότερη ενέργεια. Αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ισορροπία της ενέργειας και εν τέλει, να έχει επιπτώσεις στο σωματικό βάρος και την παχυσαρκία».

Η Τζόνσον, έκανε επίσης έκκληση για την εξέταση του θέματος της θέρμανσης και την ανάπτυξη στρατηγικών επ’ αυτού, όπως ακριβώς γίνεται και με άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως, για παράδειγμα, τη διατροφή και την άσκηση.

Η  Μαρκέλλα Ούτσι, επίσης συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες το χειμώνα στα κτίρια, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, καθώς και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις