Logo

Φυτά που θα… ανιχνεύουν βόμβες !



 
 

bmbdtctngplnts_28-1-2011Μας παρέχουν τροφή, είναι όμορφα, μυρίζουν υπέροχα και τώρα, μπορούν ακόμα και να μας σώσουν τη ζωή!

Όσο απίθανο κι αν φαίνεται, οι επιστήμονες δημιούργησαν φυτά τα οποία μπορούν να ανιχνεύουν βόμβες, “διδάσκοντας” τις πρωτεΐνες τους να αλλάζουν χρώμα όταν ανιχνεύουν την παρουσία συγκεκριμένων χημικών ουσιών στον χώρο.

Τα αποτελέσματα του νέου αυτού επιστημονικού κατορθώματος είναι σημαντικά αν σκεφτούμε, ότι τοποθετώντας τα φυτά αυτά  στις εγκαταστάσεις ενός αεροδρομίου για παράδειγμα, θα μπορούσαν να σωθούν πολλές αθώες ζωές, καθώς στην περίπτωση που πλησιάσει ένας τρομοκράτης που κουβαλάει εκρηκτικά, αμέσως τα φύλλα των φυτών θα αλλάξουν  το χρώμα τους σε λευκό.

Κι αν αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν να αλλάζει το χρώμα των φύλλων, η απάντηση είναι η εξής: οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στους υποδοχείς του DNA των φυτών αυτών, ανταποκρίνονται με φυσικό τρόπο σε τυχόν απειλητικό ερέθισμα απελευθερώνοντας ορισμένα χημικά, που ονομάζονται τερπενοειδή. Η απελευθέρωση των χημικών αυτών, έχουν ως αποτέλεσμα την πύκνωση της επιδερμίδας των φύλλων, αλλάζοντας έτσι το χρώμα τους.

Αυτή η αμυντική αντίδραση των φυτών, αποτέλεσε τη βάση για την έρευνα σχετικά με την ανίχνευση εκρηκτικών υλών που πραγματοποιήθηκε από την βιολόγο Τζούν Μέντφορντ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, σε συνεργασία με το Πεντάγωνο.

«Τα φυτά δεν μπορούν να τρέξουν να ξεφύγουν ή να κρυφτούν από επικείμενες απειλές», λέει η καθηγήτρια Μέντφορντ. «Έτσι, έχουν αναπτύξει εξελιγμένα συστήματα για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση του περιβάλλοντός τους».

Οι ερευνητές σχεδίασαν ένα πρόγραμμα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, προκειμένου να καταφέρουν να χειραγωγήσουν τον φυσικό αμυντικό μηχανισμό των φυτών, “διδάσκοντας” τους υποδοχείς τους να ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο στις χημικές ουσίες που βρίσκονται στις εκρηκτικές ύλες, στον αέρα και στους ρύπους του νερού.

Αυτοί οι  υποδοχείς τροποποιήθηκαν, προκειμένου να λειτουργήσουν στα φυτά, και στοχεύθηκαν στο κυτταρικό τοίχωμα των φυτών, όπου θα μπορούν να αναγνωρίζουν τους ρύπους ή τα εκρηκτικά που βρίσκονται στον αέρα ή στο έδαφος.

Στη συνέχεια, το φυτό ανιχνεύει την ουσία και ενεργοποιεί ένα εσωτερικό σήμα που το κάνει να χάνει το πράσινο χρώμα του, μετατρέποντας το χρώμα των φύλλων του σε λευκό.

Η καθηγήτρια Μέντφορντ, δήλωσε: «Η ιδέα να δημιουργήσουμε αυτά τα φυτά – ανιχνευτές, έρχεται απευθείας από τη φύση.  Έχουμε “διδάξει” στα φυτά πώς να ανιχνεύουν τα πράγματα που μας ενδιαφέρουν και να αντιδρούν με έναν τρόπο που να μπορεί να παρατηρήσει ο καθένας, όταν θέλουν να μας πουν ότι υπάρχει κάτι δυσάρεστο εκεί τριγύρω».

Οι δυνατότητες ανίχνευσης αυτών των φυτών είναι παρόμοιες - ή καλύτερες - από εκείνες των σκύλων, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε φυτό, σύμφωνα με τη Μέντφορντ.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις