Logo

Οι τραπεζίτες οδηγούν σε αφανισμό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις



 
 

mikromesaioi6_28-1-2011Χωρίς την απαραίτητη για την επιβίωσή τους τραπεζική στήριξη κινδυνεύουν να μείνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες  ήδη είναι οι πρώτες που πλήττονται από την οικονομική ύφεση !

Οι Έλληνες τραπεζίτες άφησαν να αιωρείται η απειλή ότι δεν θα συμμετάσχουν στα προγράμματα δανεισμού για τη στήριξη των μικρομεσαίων, που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Έτσι κατάφεραν να βγάλουν από πάνω τους το ρίσκο μιας πιθανής ζημιάς και να τη φορτώσουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Επιπλέον, πέτυχαν να τροποποιηθούν οι ρυθμίσεις των προγραμμάτων δανεισμού κατά τέτοιο τρόπο, ώστε τελικά να χρηματοδοτούνται οι μεγάλες και πολύ μεγάλες, για τα ελληνικά δεδομένα, επιχειρήσεις, κλείνοντας ακόμα περισσότερο τη «στρόφιγγα» της δανειοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών!

Ειδικότερα, κύκλοι της αγοράς σχολιάζοντας τις νέες εξελίξεις επισημαίνουν ότι οι τραπεζίτες φαίνεται πως κήρυξαν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες «persona non grata»  για τις τράπεζές τους.

Αλλιώς, προσθέτουν, δεν εξηγείται διαφορετικά το αίτημά τους να ζητήσουν εγγυήσεις του Δημοσίου για να προσφέρουν νέα δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι γνωστό ότι αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά του ελληνικού επιχειρείν»

Η είδηση ότι έγιναν δεκτά όσα ζητούσαν οι τραπεζίτες επιβεβαιώθηκε από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ( ΕΤΕπ) Πλ. Σακελλάρη, ο οποίος δήλωσε : «Με τη νέα πρωτοβουλία που ανακοινώνουμε σήμερα, παρέχεται η εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου προς τις Ελληνικές τράπεζες που θα προσφέρουν χρηματοδότηση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην χώρα σε συνεργασία με την ΕΤΕπ».

Τι σημαίνει αυτό; Όποια τυχόν κέρδη προκύψουν από τα δάνεια σε μικρομεσαίους θα περάσουν στα ταμεία των Τραπεζών! Όσο για τις ενδεχόμενες ζημιές, αυτές θα καλύπτονται από το Δημόσιο!

Επιπροσθέτως, έγινε γνωστό, ότι κατόπιν πιεστικής απαίτησης των ελληνικών τραπεζών τα προγράμματα δανειοδότησης τροποποιήθηκαν με αποτέλεσμα να αλλάζει και ο χαρακτήρας τους.

Συγκεκριμένα, ενώ αφορούσαν επιχειρήσεις με προσωπικό μέχρι 250 ατόμων, τώρα θα απευθύνονται και σε εταιρείες με προσωπικό μέχρι 3.000 ατόμων.

Έτσι τα προγράμματα που είχαν αποκλειστικό προορισμό την εξυπηρέτηση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, τώρα θα περιλαμβάνουν και μεγάλες ή πολύ μεγάλες  ελληνικές επιχειρήσεις.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις