Logo

Στο «στόχαστρο» μεγαλοστελέχη της τράπεζας Πειραιώς για δανειοδοτήσεις και capital controls



 
 

Πρωτοκλασσάτα στελέχη της τράπεζας Πειραιώς με σημαντικές θέσεις στη διοίκηση του πιστωτικού ιδρύματος βρίσκονται στο «στόχαστρο» των ελέγχων που διενεργούν κλιμάκια της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (ESS). Συγκεκριμένα, ελεγχεται, μεταξύ άλλων, η τήρηση των τραπεζικών κανόνων σε διανειακές συμβάσεις και των οριζομένων από τον περιορισμό των τραπεζικών κεφαλαίων.

Με την υπόθεση αναμένεται να ασχοληθούν και οι εισαγγελικές αρχές, όταν διαβιβαστεί σε αυτές το πόρισμα που συντάσσουν οι ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι η ΤτΕ διενεργεί εδώ και καιρό έλεγχο για τα μεγαλοστελέχη της Πειραιώς και τα ευρήματα καταγράφονται σε πόρισμα, προσχέδιο του οποίου λέγεται ότι έχει ήδη σταλεί στον ESS.

Η εφημερίδα "Έθνος" σε ρεπορτάζ της αναφέρει ότι στο υπό σύνταξη πόρισμα περιγράφονται πωλήσεις στεγαστικών δανείων μεγαλοστελεχών της Πειραιώς σε φιλικά funds με το ακίνητο να παραμένει στον δανειολήπτη, μετοχοδάνεια στελεχών που πωλήθηκαν σε funds για να τα εξαγοράσουν στη συνέχεια τα ίδια άτομα στο 20% της αρχικής τους αξίας, επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, καθώς και παράκαμψη των capital controls, μέσω των λογαριασμών μισθοδοσίας τους.

Οι έλεγχοι εστιάζονται στην χρονική περίοδο από  τα  τέλη του 2014 έως και το 2016 και πριν τη διοίκηση του ιδρύματος αναλάβει ο Χρήστος Μεγάλος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολλά από  τα  στελέχη που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση έχουν ήδη αρχίσει να υποβάλλουν παραιτήσεις. Η εφημερίδα αναφέρεται στην περίπτωση δύο υψηλόβαθμων στελεχών της τράπεζας που διαχειρίζονταν κρίσιμα χαρτοφυλάκια και που προσφάτως παραιτήθηκαν επικαλούμενα «προσωπικούς λόγους». Κάνει,  επίσης, λόγο για την περίπτωση ενός ακόμη τραπεζίτη, στον οποίο η ΤτΕ απαγόρευσε να αναλάβει καθήκοντα CEO όχι μόνο σε οποιαδήποτε τράπεζα εντός Ελλάδας, αλλά και εντός ευρωζώνης.

Λόγω του ελέγχου που διεξάγεται στην Τράπεζα Πειραιώς και  άλλες συστημικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει εσωτερικούς ελέγχους, ώστε να μην βρεθούν εκτεθειμένες.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο ESS έχει ζητήσει ήδη την παρέμβαση εισαγγελέα, πράγμα που θα γίνει μόλις παραδοθεί το τελικό πόρισμα της ΤτΕ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-9-2017 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις