Logo

Φλέγεται η Αίγυπτος !



 
 

Egypt_28-1-2011Απαγόρευση της κυκλοφορίας στις μεγαλύτερες πόλεις της Αιγύπτου ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ μετά από τα βίαια επεισόδια κατά την τέταρτη ημέρα των διαδηλώσεων με αίτημα την παραίτησή του.

«Μετά από αυτά που συνέβησαν σε μερικές επαρχίες σε σχέση με τα επεισόδια, την ανομία, τις λεηλασίες, τις καταστροφές, τις επιθέσεις και τον εμπρησμό δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων σε τράπεζες και ξενοδοχεία, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Όπως ανακοινώθηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύσει από τις 6 μ.μ. τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) απόψε μέχρι τις 7 π.μ. αύριο στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και το Σουέζ.

Νωρίτερα, η αιγυπτιακή αστυνομία χρησιμοποίησε σφαίρες από καουτσούκ και υδραντλίες για να απωθήσει χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο Κάιρο προκειμένου να ζητήσουν την παραίτηση του προέδρου Μουμπάρακ.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για τραυματίες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ενώ το αραβικό δίκτυο Al Jazeera μεταδίδει ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε πλατεία στο κέντρο της πόλης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με σφαίρες από καουτσούκ, δακρυγόνα, και αντλίες νερού στους διαδηλωτές που τους πετούσαν πέτρες και φώναζαν «Κάτω, κάτω, ο Χόσνι Μουμπάρακ». Τα διεθνή δίκτυα μεταδίδουν ότι ο στρατός βρίσκεται στους δρόμους.

Οι διαδηλωτές ετοίμαζαν μία «Παρασκευή Οργής» μετά τη σημερινή προσευχή. Οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονταν σε επιφυλακή, ενώ η πρόσβαση στο ίντερνετ είχε μπλοκαριστεί, καθώς οι διοργανωτές έχουν χρησιμοποιήσει ευρέως ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για να κινητοποιήσουν τους πολίτες.

Στη Αλεξάνδρεια, συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε αστυνομία και διαδηλωτές μετά τη συγκέντρωση περίπου 5.000 ανθρώπων σε τζαμί.

Διαδηλώσεις σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου, μεταξύ των οποίων οι πόλεις Σουέζ και Μανσούρα και Σαρκίγια και Ασουάν στο Δέλτα του Νείλου.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να απωθήσει τους διαδηλωτές στη Μανσούρα.

Το αραβικό δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι η αστυνομία εμπόδισε τον Αιγύπτιο διαφωνούντα Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, ο οποίος συμμετείχε σήμερα μαζί με 2.000 άτομα στην εβδομαδιαία προσευχή σε τζαμί του Καΐρου,  ν΄ απομακρυνθεί από την περιοχή αυτή.

Ο Ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), έφτασε χθες στο Κάιρο από τη Βιέννη όπου ζει και δήλωσε έτοιμος να ηγηθεί της αλλαγής του καθεστώτος του Μουμπάρακ.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο, αλλά είχε προειδοποιήσει για «αποφασιστικά μέτρα».

Οι χθεσινές διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από την εκτέλεση ενός ακόμα διαδηλωτή από την αστυνομία, του έβδομου από την Τρίτη, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στο χωριό Σέιχ Ζουαγιέντ, στο βόρειο Σινά. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε όλη την Αίγυπτο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι αρχές συνέλαβαν επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον οκτώ κορυφαία στελέχη και τον εκπρόσωπό της. Όπως δήλωσε πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, η κυβέρνηση εφαρμόζει σχέδιο καταστολής κατά της Αδελφότητας. Παρά το γεγονός ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα θεωρείται παράνομη στην Αίγυπτο, παραμένει το μεγαλύτερο και καλύτερα οργανωμένο κίνημα της αντιπολίτευσης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-1-2011 από directNEWS.gr  πηγή: naftemporiki


Τελευταίες Ειδήσεις