Logo

Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης το SPD - Η ακροδεξιά τρίτο κόμμα στη γερμανική Βουλή



 
 

"Πύρρειο" νίκη για την Άγκελα Μέρκελ, που παραμένει καγκελάριος της Γερμανίας,  δείχνουν τα πρώτα  exit polls ως προς τα ποσοστό του 33,5%  που εκτιμάται ότι συγκεντρώνουν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) στις γερμανικές εκλογές. Το ποσοστό αυτό ναι μεν αναδεικνύει τους Χριστιανοδημοκράτες πρώτο κόμμα στη γερμανική Βουλή, όμως, παράλληλα αποτελεί και ιστορικό χαμηλό για τον συγκεκριμένο πολιτικό σχηματισμό. 

Επιπλέον, η Άγκελα Μέρκελ βλέπει την άνοδο των ακροδεξιών (AfD) που με ποσοστό 13% γίνονται το τρίτο κόμμα της Γερμανικής Βουλής. 

Ιστορικό χαμηλό και για τους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς, (SPD) που πιάνουν μόλις ένα 21%, 

Το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με το 9% που του δίνουν τα exit polls βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο του να ξεπεράσει το 10% ωστόσο είναι μακριά από την τρίτη θέση. Μπροστά του εκτός από το AfD βρίσκονται οι «Ελεύθεροι Δημοκράτες» που με το 10% που φαίνεται να συγκεντρώνουν επανέρχονται στην Μπούντεσνταγκ και θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα να συμμετέχουν στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Τα exit polls δίνουν στο κόμμα των  «Πράσινων» ποσοστό ίδιο με την Αριστερά (9%) , Οι «Πράσινοι» δεν αποκλείεται να στηρίξουν την κυβέρνηση που πιθανότατα θα σχηματίσουν Χριστιανοδημοκράτες και Ελεύθεροι Δημοκράτες. 

Τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν περίπου στις 9 ώρα Ελλάδος.

Μάρτιν Σουλτς: «Χάσαμε τις εκλογές»

Μετά τα πρώτα exit polls ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκραιτκού Κόμματος, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε ότι η σημερινή είναι μία πικρή ημέρα για τους γερμανούς σοσιαλδημοκράτες.: «Χάσαμε τις εκλογές».

Ο Τόμας Όπερμαν γενικός γραμματέας του κόμματος, δήλωσε ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα επιλέξει να μείνει στην αντιπολίτευση.

Έτσι, εάν  πράγματι αποκλειστεί το ενδεχόμενο συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού, μεταξύ CDU/CSU και SPD, θα πρέπει από αύριο να διερευνηθούν οι δυνατότητες για τον σχηματισμό συνασπισμού “Τζαμάικα”, δηλαδἠ μεταξύ CDU/CSU, Φιλελεύθερων (FDP) και Πρασίνων. Σ

Όπως τονίζουν πολιτικοί αναλυτές , τα αποτελέσματα αποτελούν πολιτικό σεισμό για την Γερμανία. Κι αυτό γιατί, περίπου, 1,5 εκατομμύριο ψήφοι της AfD προέρχεται από ανθρώπους που δεν είχαν ψηφίσει την προηγούμενη φορά, ένα εκατομμύριο από πρώην ψηφοφόρους της CDU/CSU και περίπου 500.000 από τα άλλα κόμματα. Οι δε Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) σημείωσαν το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας τους, με 38%.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-9-2017 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις