Logo

Μαθαίνοντας να συγχωρούμε...



 
 

frgvnss_28-1-2011Έχετε θυμώσει τόσο πολύ με κάποιον που να μην θέλετε να του ξαναμιλήσετε επειδή πλήγωσε τα αισθήματά σας; Πρόκειται για ένα κλασσικό σενάριο: κάποιος μας λέει κάτι αγενές, μας κατηγορεί άδικα για κάτι που δεν κάναμε ή γενικότερα, μας προκαλεί να αντιδράσουμε ή να αμυνθούμε με κάποιον τρόπο.

Το να αντιπαθούμε όμως, ή ακόμα και να μισούμε κάποιον, μας ωφελεί πραγματικά σε κάτι; Μας κάνει όντως να αισθανόμαστε καλύτερα μακροπρόθεσμα, ή απλά μας δημιουργεί ακόμα περισσότερο άγχος;

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίζουμε το τι ακριβώς νιώθουμε - όλο τον θυμό, την αδικία και την αποστροφή - και να σεβόμαστε το πόσο πληγωμένοι είμαστε, καθώς με το να καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας, το πιο πιθανό είναι να ξαναβγούν στην επιφάνεια σε μία παρόμοια κατάσταση, εξηγούν οι ειδικοί.

Τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να “ρουφήξουν” όλη μας την ενέργεια - ιδιαίτερα όταν τα κρατάμε μέσα μας - ενώ εξαπλώνονται όλο και περισσότερο, επηρεάζοντας την συμπεριφορά μας απέναντι στους άλλους ανθρώπους. Ο θυμός, η επιθετικότητα και η πικρία, μακροπρόθεσμα “κλέβουν” την ικανότητά μας να αγαπάμε και να νοιαζόμαστε τους άλλους.

Είναι όμως δυνατόν να κατευνάσουμε αυτό τον αρνητισμό και να μπορούμε να συγχωρούμε τα άτομα που μας πλήγωσαν, ακόμα κι αν δεν επιθυμούμε να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας μαζί τους;

Οι ειδικοί λένε πως δεν είναι ακατόρθωτο, ωστόσο είναι αρκετά δύσκολο, ενώ μας προτείνουν μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να το καταφέρουμε:

1. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι κανείς δεν μπορεί να μας βλάψει, εκτός κι αν πονάμε μέσα μας.

2. Κανείς δεν μπορεί να μας πληγώσει εκτός αν τους το επιτρέψουμε οι ίδιοι. Αυτό είναι γενικά δύσκολο να το πιστέψουμε, καθώς κανένας μας στην πραγματικότητα δεν θέλει να πληγώνεται, ωστόσο ισχύει.  Όταν κάποιος μας πληγώνει, του επιτρέπουμε ακούσια να μας “κρατάει” συναισθηματικά. Αντίθετα, όπως προτείνει η πνευματική καθηγήτρια Μπάιρον Κέιτι, αν κάποιος μας φωνάξει, ας τον αφήσουμε να φωνάζει – τον κάνει χαρούμενο!

3. Πρέπει να σεβόμαστε τον εαυτό μας τόσο ώστε να θέλουμε να αισθανόμαστε καλά.

4. Πρέπει να σκεφτούμε με ποιόν τρόπο μπορεί να έχουμε συμβάλει κι εμείς στην όλη κατάσταση. Είναι πολύ εύκολο να ρίξουμε το φταίξιμο στον άλλον, αλλά η αλήθεια είναι ότι σε καμία δυσκολία δεν ευθύνεται μόνο ο ένας.

5. Πρέπει να παρατείνουμε την καλοσύνη. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γινόμαστε “χαλί” να μας πατάνε, αλλά να διώχνουμε τα αρνητικά συναισθήματα από μέσα μας πιο γρήγορα απ’ ότι συνηθίζουμε - όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις