Logo

Νεκρός ο «νονός των νονών»



 
 

Την τελευταία του πνοή άφησε, σε ηλικία 87 ετών, ένας από τους πιο σκληρούς «αρχηγούς» στην ιστορία της ιταλικής (και όχι μόνο) μαφίας. Ο Τότο Ρίινα, ο «νονός των νονών» που τρομοκράτησε τη χώρα για περισσότερα από 30 χρόνια πέθανε μέσα στη φυλακή.

Ο πρώην αρχηγός της Κόζα Νόστρα, Τοτό Ριίνα, ένας από τους πιο διαβόητους και βίαιους νονούς της μαφίας της Σικελίας, πέθανε σήμερα από καρκίνο Τις τελευταίες ημέρες ήταν σε κώμα και επετράπη κατ' εξαίρεση στην οικογένειά του να τον επισκεφθεί στη φυλακή για να τον αποχαιρετήσει.

Ο Σαλβατόρε Τότο Ρίινα ήταν καταδικασμένος σε 26 φορές ισόβια, ενώ φέρεται να είχε παραγγείλει περισσότερες από 150 δολοφονίες.

Προερχόμενος από τη φαμίλια των Κορλεονέσι, που δεν προερχόταν από το Παλέρμο, αλλά από την σισιλιάνικη επαρχία, ο Τότο Ρίινα κατάφερε μέσα στη δεκαετία του 1970 να παραγκωνίσει με τη βία και την τρομοκρατία τους αντιπάλους του από τις «παραδοσιακές» μαφιόζικες οικογένειες της πρωτεύουσας της Σικελίας και να τεθεί, ουσιαστικά, επικεφαλής της Κόζα Νόστρα.

Εκτός από τους περισσότερους από 1.000 νεκρούς που άφησαν πίσω τους οι πόλεμοι της μαφίας εκείνης της περιόδου, ο Ρίινα και η ομάδα του είχαν ως στόχο τη συστηματική τρομοκράτηση των κρατικών λειτουργών, αλλά και της ιταλικής κοινωνίας εν γένει. Σε αυτό το πλαίσιο διατάχθηκαν και πραγματοποιήθηκαν δολοφονίες, βομβιστικές επιθέσεις και άλλες ενέργειες εναντίον αστυνομικών, δικαστών, εισαγγελέων και άλλων.

Δύο, όμως, είναι οι πιο χαρακτηριστικές δολοφονικές ενέργειες που διέταξε ο Ρίινα και σόκαραν την ιταλική κοινωνία.

Η πρώτη είναι η «Σφαγή των Χριστουγέννων» στις 23 Δεκεμβρίου του 1984. Μία βόμβα εκρήγνυται σε τραίνο μέσα σε σιδηροδρομικό τούνελ στην κεντρική Ιταλία. 17 άνθρωποι σκοτώνονται και άλλοι 267 τραυματίζονται. Η επίθεση θεωρήθηκε ως τρομοκρατική και αποδόθηκε σε εξτρεμιστές. Αρκετά χρόνια αργότερα αποκαλύφθηκε ότι την επίθεση είχε διατάξει ο Ρίινα ώστε να φανεί ως τρομοκρατική και να στρέψει την κοινή γνώμη μακριά από την μαφία η οποία βρισκόταν τότε υπό ασφυκτική πίεση.

Η δεύτερη είναι οι διαδοχικές δολοφονίες των ειδικών εισαγγελέων Τζιοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο, οι οποίοι ήταν επικεφαλής της έρευνας κατά του Ρίινα και της ομάδας του. Στις 23 Μάη του 1992 ο Τζιοβάνι Φαλκόνε, η σύζυγός του και τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας έξω από το Παλέρμο. Δύο μήνες αργότερα, ο συνεργάτης του Φαλκόνε Πάολο Μπορσελίνο, η σύζυγός του και πέντε αστυνομικοί σκοτώνονται από έκρηξη βόμβας έξω από το σπίτι της μητέρας του εισαγγελέα.

Ο Τότο Ρίινα, ο οποίος είχε αποκτήσει στη διάρκεια της καριέρας του τα προσωνύμια «Το Κτήνος» και ο «Νονός των Νονών» συνελήφθη στις 15 Ιανουαρίου του 1993. Θεωρούνταν φυγάς για 23 ολόκληρα χρόνια, παρά το γεγονός ότι δεν κρυβόταν ιδιαίτερα από τη δημόσια ζωή.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 17-11-2017 από directNEWS.gr πηγή:efsyn.gr


Τελευταίες Ειδήσεις