Logo

Αίγυπτος:Φουντώνει η εξέγερση



 
 

egypt29-1-2011Διαδηλωτές, επέστρεψαν κατά εκατοντάδες στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, λίγο μετά το πέρας του τηλεοπτικού διαγγέλματος, με το οποίο ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε την διάλυση της κυβέρνησής του και το σχηματισμό νέας αργότερα σήμερα Σάββατο.

Οι διαδηλωτές φαίνεται ότι δεν ικανοποιήθηκαν από το ενδεχόμενο κυβερνητικής αλλαγής και απαιτούν την αποχώρηση και του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία. "Φύγε, φύγε", τραγουδούσαν ρυθμικά καθώς συγκεντρώνονταν στην πλατεία Ταχρίρ εν πλήρη θέα του στρατού που αναπτύχθηκε στην πόλη για να καταστείλει την εξέγερση.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, που επικαλείται το Ρόιτερς, η αστυνομία, υποστηριζόμενη από το στρατό, εκτοξεύει πυρά κοντά στη διαδήλωση, ωστόσο δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για πραγματικά πυρά.

Για βίαιες συγκρούσεις στην πόλη Ισμαηλία, στο κανάλι του Σουέζ, ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και χιλιάδες διαδηλωτές, αναφέρουν, επίσης, αυτόπτες μάρτυρες.

Οι σωροί 30 ανθρώπων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ελ Νταμαρντάς στο κεντρικό Κάιρο μεταξύ 13:00 και 23:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) χθες Παρασκευή, την ώρα που διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως δήλωσε σήμερα μία πηγή μέσα από το νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και δύο παιδιά ηλικίας τεσσάρων και επτά χρονών.

Το υπουργικό συμβούλιο της Αιγύπτου συνεδριάζει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αχμεντ Ναζίφγια, ώστε να υποβάλλει επισήμως την παραίτησή του.

Στο μεταξύ, άρχισαν να αποκαθίστανται οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στο Κάιρο, που -όπως ανακοίνωσε η Vodafon- είχαν διακοπεί την Παρασκευή, μετά από διαταγή των αιγυπτιακών αρχών προς όλους τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να αναστείλουν τις υπηρεσίες τους σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας, σημειώνει το Ρόιτερς.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν φαίνεται ακόμη να έχει αποκατασταθεί.

Ο Μουμπάρακ, στην πρώτη του ομιλία προς το έθνος από το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, κάλεσε να υπάρξει ηρεμία και υποσχέθηκε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

"Λυπούμαι για τα αθώα θύματα και τις απώλειες και στις δύο πλευρές, πολίτες και προσωπικό της αστυνομίας", είπε ο Μουμπάρακ, λίγη ώρα αφότου πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς την Παρασκευή και συνολικά τουλάχιστον 27 από την Τρίτη.

Οι διαδηλωτές, που είχαν προηγουμένως αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την πλατεία και να μετακινηθούν σε δρόμους γύρω από την πλατεία από στρατιώτες, φώναζαν συνθήματα όπως "ο λαός θέλει να αλλάξει το καθεστώς" αμέσως μετά την ομιλία του Μουμπάρακ, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα συνεργάτιδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς.

Η μάρτυρας είπε ότι είδε μικρής έκτασης φωτιά στο κτήριο Μογκάμα, όπου στεγάζονται κυβερνητικές υπηρεσίες στην πλατεία, στην οποία υπάρχουν σύννεφα καπνού και δακρυγόνων.

Λίγο πριν την μετάδοση της ομιλίας του Μουμπάρακ, φαινόταν ότι ο στρατός είχε τον έλεγχο της πλατείας, από όπου νωρίτερα χιλιάδες διαδηλωτές αποπειράθηκαν να πάνε μαζικά προς το κτίριο της βουλής, αλλά αποκρούστηκαν από μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, που έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και βλημάτων από καουτσούκ.

Ωστόσο, ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι οι στρατιώτες χαιρετούσαν με το σήμα της νίκης τους διαδηλωτές που αψήφισαν την απαγόρευση κυκλοφορίας και συνέρρευσαν στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ορισμένοι διαδηλωτές μάλιστα ανέβηκαν πάνω στα στρατιωτικά οχήματα ενώ αστυνομικοί έσφιγγαν το χέρι των διαδηλωτών.

Η λέξη "Αίγυπτος" λογοκρίνεται σήμερα σε πολλά σάιτ μικρο-μπλογκ στην Κίνα, όπου το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα δυσπιστεί στα θέματα πολιτικών μεταρρυθμίσεων, δημοκρατικών διεκδικήσεων και διαταραχών της δημόσιας τάξης, περιλαμβανομένων και αυτών που συμβαίνουν στο εξωτερικό.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο με ανησυχία. Η εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, βαρόνη Κάθριν Άστον, κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές να απελευθερώσουν "αμέσως και άνευ όρων" όλους τους διαδηλωτές που συνελήφθησαν. Ο Μπαράκ Ομπάμα, είχε ήδη μια σύσκεψη με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στην Αίγυπτο και πρόκειται να ακολουθήσει και δεύτερη.

Ταξιδιωτική οδηγία για την Αίγυπτο εξέδωσαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Δανία.

Στην Αθήνα, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών πραγματοποίησε απόψε αναγκαστική προσγείωση, μετά από απειλητικό τηλεφώνημα.Το αεροσκάφος που έκανε το δρομολόγιο Κάτιγουικ - Κάιρο, μετέφερε 251 επιβάτες, οι οποίοι αποβιβάστηκαν στο αεροδρόμιο και το αεροσκάφος θα ελεγχθεί από ειδικούς.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-1-2011 από directNEWS.gr  πηγή:απε-μπε


Τελευταίες Ειδήσεις